Hlavní obsah
Aktuální dění

Analýza 533. dne invaze na Ukrajinu, 10. 8. 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kolektiv valka.online

V noci Rivenská oblast utrpěla masivní útok dronů. Rusové zničili ropný sklad v oblasti Duben. Další úder, tentokrát pomocí řízené střely Iskander, okupační síly vedly na Záporoží, kde zasáhly Kostel svatého Petra a Pavla.

Článek

Při výbuchu zemřeli tři lidé, dalších 9, včetně jedenáctiměsíčního batolete, bylo raněno. Výbuch také poškodil několik okolních obytných budov.

Ruské síly v noci na dnešek zničily 11 ukrajinských dronů u krymského přístavu Sevastopol, uvedlo to ruské ministerstvo obrany. Další dva útočné bezpilotní letouny sestřelila protivzdušná obrana nedaleko Moskvy, uvedl podle agentury Reuters starosta Moskvy Sergej Sobjanin. Jde o další z řady podobných útoků, které Rusko ohlásilo v posledních dnech.

Severovýchodní fronta: Ve včerejším podcastu jsme zmínili, že se Ukrajinci nejspíše stahují ze Synkivky kvůli silným ruským útokům. Dnes se objevily zprávy, že k tomu pravděpodobně skutečně dochází. Některé ruské zdroje sice tvrdí, že okupanti již vesnici dobyli a mají tak volnou cestu ke Kupjansku, prozatím se k tomu však stavíme skepticky, protože jsme k tomu nenašli důkazy. Nelze však vyloučit, že k tomu v dohledné době skutečně dojde, a část města, která leží na východním břehu Oskilu, může být ohrožena. K bojům prozatím dochází na severním okraji Synkivky, jihozápadně od Peršotravneveho a u Stepove Novosilky. Ve vesnicích a městech podél Oskilu byla vyhlášena evakuace, což nevěstí nic dobrého (více níže). Podle některých polských zdrojů se Ukrajinci přibližují k Žerebci v oblasti Karmazynivky a Novovodjaného, což potvrzují nejen ukrajinské, ale i ruské zdroje, jako třeba Wargonzo. Další boje i nadále probíhají u Zaričného, na severu Serebrjanského lesa a u Bilohorivky, kde Ukrajinci provedli několik protiútoků východním směrem. Severně od Spirného se okupačním jednotkám povedlo postoupit na úzkém úseku o několik stovek metrů na západ.

Bachmutská fronta: Ruské jednotky po několika týdnech bojů převzaly opět kontrolu nad pozicemi mezi severovýchodním okrajem Berchivské nádrže a Jahidným. Z těch se Ukrajinci museli v několika posledních dnech postupně stáhnout, jak už jsme dřív psali. Ukrajinci začali masivně nasazovat FPV drony k likvidaci vozidel, která se pohybují mezi Bachmutem a Kliščijivkou, což je pro okupanty prakticky jediná přístupová cesta k vesnici. Ačkoliv ji mají Ukrajinci pod dělostřeleckou kontrolou, rychle jedoucí vozidla je obtížné zasáhnout. Rusové se sérií protiútoků zpoza železničního náspu snaží zpomalit ukrajinské snahy o osvobození vesnice z jihu. Další vzájemné útoky proběhly u Andrijivky a Kurďumivky, zde ale jde především o poziční boje.

Doněcká fronta: Okupační síly, konkrétně části 137. gardového výsadkového pluku, 37. samostatné gardové výsadkové brigády a 3. praporu doněckých separatistů útočí u Majorsku na ukrajinské pozice kolem Donbaského kanálu, ale bez hmatatelného úspěchu. Kolem Avdijivky se situace nemění. Stále probíhají boje kolem zatopeného pískovcového lomu na východě města, u Kruté Balky, Opytného, Pervomajského a Nevelského. Podobná situace panuje také u Krasnohorivky, v Marjince, u Pobjedy a Novomychajlivky. Vzhledem k připraveným ukrajinským pozicím u těchto „frontových“ měst je náhlý ruský postup prakticky vyloučen. Rovinatý terén je zde pokryt minovými poli obou stran.

Jihovýchodní fronta: Ukrajinci pokračují v omezených bojových operacích na severu Mykilského, ale prozatím nelze hovořit o jakémkoliv postupu. Technika zde má kvůli minám prozatím jen velmi omezenou manévrovací možnost, takže hlavní tíhu útoků nesou především pěchotní jednotky. Alexandr Chodakovskij, velitel ruského dobrovolnického praporu Vostok, na svém telegramovém účtu opět sdílel informace, že v Urožajném je situace kritická. Ukrajincům se podařilo prolomit obranné pozice na západě vesnice a v těchto místech zuří boje. Ukrajinci zde podle dostupných zdrojů sice nemají pevné pozice, ale ruské ostřelování těchto míst ukazuje, že se musely stáhnout i okupační síly. V okupovaném Mariupolu, v areálu školy č. 24, došlo v noci k velkému požáru, který budovu téměř zničil. Není jasné, co bylo jeho příčinou.

Záporožská fronta: Ukrajinci pomalu postupují směrem k Verbovému; k bojům, jak ukazují dostupné materiály, dochází necelé tři kilometry od vesnice. V Inženerném, které leží několik kilometrů na severovýchod odtud, se ukrajinským dělostřelcům ze 47. samostatné mechanizované brigády podařilo zničit skladiště ruské munice. Situace v úseku mezi Verbovým a Robotyným se mění jen pomalu, ale území nikoho zde má v některých místech hloubku téměř dva kilometry. Snímky z dronu z noci na dnešek ukazují práci odminovacích zařízení, která čistí prostor přímo k východním okraji Robotyného. Není však jisté, které straně stroj patřil.

Chersonská fronta: Ruské síly stále hlásí přítomnost ukrajinských speciálních sil na východním břehu Dněpru, v oblasti městečka Kozači Laheri. Původně české salvové raketomety RM-70 Vampire zde udržují ruské jednotky v určitém odstupu, což umožňuje Ukrajincům zde do jisté míry nerušeně působit. Několik explozí bylo také zaznamenáno v jižněji položených Oleškách.

Ukrajina oznámila vytvoření dočasných koridorů v Černém moři pro komerční plavidla. Kyjev nicméně zároveň upozornil, že v oblasti přetrvávají hrozby kvůli přítomnosti ruských sil a také kvůli minám. Podle agentury Reuters jsou avizované koridory pravděpodobně zamýšleny pro plavidla, která uvízla po začátku ruské invaze na Ukrajinu v jejích přístavech a nevztahovala se na ně takzvaná obilná dohoda.

Ukrajinské úřady nařídily evakuaci města Kupjansk a jeho okolí v Charkovské oblasti. Podle mluvčího zdejší vojenské správy se jedná o reakci na sílící ostřelování zdejších komunit. Přesun je povinný a týká se obcí Kupjansk, Zaoskilja, Kupjansk-Vuzlovyj and Kivšarivka, dále pak také vesnic Petropavlivka, Dvorična, Kindrašivka a Kurylivka.

Ruskem okupovaná Záporožská jaderná elektrárna v noci na dnešek opět přišla o napájení proudem z vnějšího zdroje přes hlavní vedení a musela se uchýlit k vedení záložnímu. Uvedla to dnes na telegramu ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která elektrárnu provozovala před ruskou invazí.

Rusko plánuje dlouhodobý návrat na Měsíc a vysláním sondy k tomuto tělesu chce ukázat, že je i přes západní sankce přijaté v reakci na jeho invazi na Ukrajinu technicky na výši, napsala agentura DPA. Rusko plánuje vyslat na Měsíc modul s názvem Luna 25 v noci na pátek z kosmodromu Vostočnyj na ruském Dálném východě. Podle nás se bezpochyby jedná o reakci na úspěch indické sondy Čandarajan-3, která v sobotu poslala první obrázky z orbity Měsíce. Ruské vesmírné snažení budeme bedlivě sledovat.

Polský ministr obrany Mariusz Blaszczak řekl, že vojenské uskupení na hranici s Běloruskem bylo posíleno. Od nynějška bude hranici hlídat 10 000 vojáků. Na potřeby tak velkého počtu bojovníků reaguje i Varšava, která zintenzivnila jednání ohledně nákupu nové vojenské techniky.

Foto: Kolektiv valka.online

Mapa konfliktu 10.8.2023

Dnešní Třešnička™ bude práskačská. O nás, Češích, se říká, že jsme národ udavačů. No my s tím zas tak nesouhlasíme. Teda takhle, nemyslíme si, že bychom byli jako národ nějací rekordmani. Udávalo se všude a vždycky. A udává se samozřejmě i v Rusku. A protože jsme ve 21. století, tak snad nikoho nepřekvapí, že na to mají Rusové mobilní aplikaci. Každý uvědomělý Rus si může v obchodu Google play stáhnout appku Мой Донос (Má udání) a udat souseda, šéfa nebo člena rodiny. Zatím se však nehraje o hodnotné ceny. Má udání mají za několik měsíců od vydání přes 5000 stažení a stovky anonymních i neanonymních hlášení. Nízký počet uživatelů připisujeme téměř nulovému marketingu, ale věříme, že se to bude zlepšovat! Asi 50 % podaných udání bylo na sousedy nebo známé. 20 % obsahovalo přesný popis „prohřešků“. 6 udání podala jedna žena na svého ex-přítele. Autor aplikace, IT specialista, který už dříve opustil Rusko uvedl, že software vyvinul původně z recese, nicméně se ukázalo, že zřejmě objevil díru na trhu. Blahopřejeme.

Autoři: Kolektiv Valka.online Odkaz na web

Pomoci nám s naší tvorbou můžete pomocí Patreonu.

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz