Hlavní obsah
Aktuální dění

Analýza 534. dne invaze na Ukrajinu, 11. 8. 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kolektiv valka.online

Po celé Ukrajině byl vyhlášen letecký poplach. V Kyjevě se ozvalo několik explozí, sdělil na komunikační platformě Telegram starosta města Vitalij Kličko.

Článek

Trosky rakety se dle informací zřítily na nemocnici, incident ale podle něj nikomu nepřivodil zranění ani nezpůsobil vážné škody. Výbuchy byly slyšet i na dalších místech na Ukrajině včetně Chmelnycké a Vinnycké oblasti. Rusové odpálili na Ukrajinu celem čtyři řízené střely Kinžal, jedna byla sestřelena právě nad Kyjevem. K dalším explozím došlo u Chmelnyckého a Vinnycje. O dalších následcích dnes bohužel v třešničce.

Ruská protivzdušná obrana sestřelila nad Moskvou dron, sdělil na sociálních sítích starosta města Sergej Sobjanin. Úlomky bezpilotního letounu podle něj dopadly na Karamyševské nábřeží v severozápadní části města. Oběti na životech nebo zranění prý incident nezpůsobil.

Severovýchodní fronta: Okupanti stále pokračují v útocích směrem na Kupjansk ze směru od Lymanu Peršoho a Peršotravneveho, ale i přes silnou práci ruského dělostřelectva a letectva dosahují oproti předchozím dnům jen malých, nebo neznatelných pokroků. Synkivka prozatím zůstává v ukrajinských rukou a objevují se informace, že obránci zaminovávají oblasti kolem východní části Kupjansku. Ruská vojska navíc převzala kontrolu nad kopci východně od vesnice Kotljarivka. U Karmazynivky pokračují ukrajinské ozbrojené složky v tlaku na ruské linie a pomalu zde postupují na východ. Ruské útoky na Novosilku byly odraženy.

Bachmutská fronta: Na sever od města se ukrajinským ozbrojeným složkám podařilo odrazit útoky okupantů z Berchivky. Ukrajinci pokračují v osvobozování oblasti severovýchodně od Novomychajlivky. Podél železniční trati mezi Bachmutem a Majorskem se situace moc nemění. Ukrajinci zde musejí postupovat pomalu a metodicky, ale ani tak nejsou schopni vyhnout se ztrátám. Situace zde však je tragická i pro ruské síly. Během noci se okupanti pokusili o protiútok na jihu Kliščijivky, ale byli odraženi. Přišli zde také o T-90M, kterým sjel řidič ze srázu.

Doněcká fronta: Ukrajinci podnikají masivní útoky ze severovýchodu, východu, jihovýchodu a jihozápadu na Avdijivku. Prozatím nemáme žádné bližší informace. Další boje probíhají již tradičně u Pervomajského ze severu a jihovýchodu, u Nevelského, Krasnohorivky a v Marjince. Ukrajinci se opět pokoušejí postoupit k Solodkému, ale vzhledem k tomu, že musejí projít minovými poli, je pravděpodobné, že zde nebudou mít úspěch.

Jihovýchodní fronta: Ukrajinci i nadále pokračují v bojích na severním přístupu k Mykilskému. V Urožajném se Ukrajincům podařilo dosáhnout centra vesnice a ovládají i její východní a západní část. Boje se nyní odehrávají v jižní části a Ukrajinci mají pod palbou poslední ruskou únikovou cestu z vesnice. Západně od Staromajorského se okupanti pokusili o protiútok, byli však odraženi.

Záporožská fronta: Ukrajinské ozbrojené složky zahájily útoky na severovýchodní část Pryjutného a snaží se překonat vodní překážky v tomto směru. Ukrajinští vojáci už nějakou dobu drží severní a severozápadní část vesnice. Podařilo se jim také rozšířit zónu, kterou kontrolují na severu Robotyného poté, co vstoupili do jeho severní části. Boje zuří uvnitř vesnice a ukrajinské dělostřelectvo bombarduje její jižní část. Ukrajinské ozbrojené složky útočí z východu a ze severozápadu. Zároveň rozšiřují svou kontrolu na sever od vesnice a útočí na ruské pozice v oblasti mezi Robotyným a Verbovým ve dvou hlavních osách: jižně směrem na Novoprokopivku a jihovýchodně na Verbové.

Chersonská fronta: Ruský výsadkář a milbloger Igor Guzemko, známý jako „Třináctý“ píše, že ukrajinská záškodnická skupina přepadla konvoj jedné z ruských brigád na východním břehu Dněpru na silnici T2206 mezi obcemi Rozdolne a Petropavlivka, což je 8 kilometrů od Kachovky. Tvrdí také, že měli Ukrajinci být oblečení do ruských uniforem, což je v rozporu s pravidly vedení válečných konfliktů. Pokud by to byla pravda, jedná se o zločin, ale je třeba připomenout, že Rusové již tuto taktiku také několikrát použili. Ukrajinští vojáci pokračují v rozšiřování územních zisků na Západ od vesnice Kozači Lagery a podle některých zdrojů ovládají i část vesnice, což však nedokážeme ověřit.

Ukrajina propustí šéfy všech oblastních odvodových center, sdělil dnes prezident Volodymyr Zelenskyj. Na svém zasedání o tom rozhodla ukrajinská bezpečnostní rada. V prohlášení zveřejněném na telegramu Zelenskyj odsoudil úplatkářství a cynismus v době, kdy je Ukrajina ve válce. Uvedl, že proti činitelům odvodových center je vedeno dohromady 112 trestních řízení. Agendu odvodů by měli v budoucnu převzít důstojníci, kteří splní prověrku tajné služby SBU a mají za sebou „frontovou zkušenost“. Podmínkou pro získání pozice bude tedy doporučení operačně-strategických nebo operačně-taktických uskupení armády Ukrajiny.

Podle The Washington Post bude první skupina ukrajinských pilotů, kteří se cvičí na letadla F-16 připravena nejdříve v létě 2024.

Německá vláda jedná s britskou zbrojovkou MBDA o dodání řízených střel Taurus s doletem až 500 kilometrů Ukrajině, která o ně nedávno požádala. Informaci, kterou přinesl německý magazín Der Spiegel, potvrdil agentuře Reuters bezpečnostní zdroj. Tyto střely s plochou dráhou letu vyrábí je britská zbrojovka MBDA stejně jako střely Storm Shadow. Podle magazínu Der Spiegel spolková vláda zkoumá, jak by mohl Berlín v příštích měsících Ukrajině dodat střely Taurus ze zásob bundeswehru. Jedná o tom údajně německé ministerstvo obrany se zástupci zbrojního průmyslu.

Foto: Kolektiv valka.online

Mapa konfliktu 11. 8. 2023

Dnešní Třešnička™ bude smutná. Jedna ze čtyř „vysoce přesných“, údajně hypersonických střel Ch-47 Kinžal, která mířila na letiště v zakarpatské Kolomyji, zasáhla nedaleký rodinný dům. Při explozi utrpěl osmiletý Volodymyr Balabanyk těžká zranění, jejichž následkům bohužel podlehl. Ukazuje se, že Rusko není schopné spolehlivě zasahovat vojenské cíle a civilisté trpí po celé Ukrajině. Tato a jiné smutné události dnes a denně ilustrují nesmyslnou debilitu pseudoargumentu, že se „válčí jen na části Ukrajiny, takže Ukrajinci by se měli vrátit zpět do míst, kde se nebojuje.“ Ten, kdo něco takového tvrdí, je hajzl nebo idiot.

Autoři: Kolektiv Valka.online Odkaz na web

Pomoci nám s naší tvorbou můžete pomocí Patreonu.

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz