Hlavní obsah
Aktuální dění

Analýza 535. dne invaze na Ukrajinu, 12. 8. 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kolektiv valka.online

V noci ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila tři z pěti dronů Šahed v Záporožské oblasti. Protiletecké sirény se dnes několikrát rozezněly především ve východních oblastech, konkrétně v Doněcké a Záporožské, odpoledne pak v Charkovské oblasti.

Článek

PVO byla aktivní také v ruské Kalužské oblasti, nedaleko města Džerdžynsk, kde došlo k sestřelu dronu. Ruská armáda v noci na dnešek odrazila útok 20 ukrajinských dronů na objekty na Krymském poloostrově. Informovaly o tom ruské zpravodajské agentury s odvoláním na ruské ministerstvo obrany. Systémy protivzdušné obrany podle ministerstva sestřelily 14 bezpilotních letounů, dalších šest dronů bylo zneškodněno elektronicky.

Severovýchodní fronta: od včerejška provádí ukrajinské ozbrojené složky protiofenzivní akce a zatlačily Rusy o několik set metrů na sever směrem k Lymanu Peršymu. Podle dostupných informací se zdá, že Ukrajinci provádí útoky s jednotkami, které drží frontu a zatím sem stále nestáhli rezervy. Navíc Ukrajinci čelí silnému ruskému tlaku na severu Synkivky, ale stále ji drží, ačkoliv spousta náhodných výkřiků do tmy tvrdí opak. Je možné, že v blízké době bude dobyta, ale prozatím ji podle zdrojů obou stran stále drží Ukrajinci. Útoky vedou především vojáci ruské 25. gardové motostřelecké brigády. Ukrajinské ozbrojené složky dnes odrazily útoky okupačních vojsk u Ivanivka, Nadie a jižně od Novoselivského. Více na jih se Rusům nedaří postupovat prakticky vůbec.

Bachmutská fronta: Okupačním jednotkám se během noci a rána podařilo zajistit prostor mezi severovýchodním okrajem Berchivské nádrže a rybníkem Ščaraborovka, ze kterého se Ukrajinci v předchozích dnech stáhli. Vojáci z ruské 85. motostřelecké brigády se tím však dostávají do podobné pozice, jako zde byli Ukrajinci, protože se vystavují ukrajinskému dělostřelectvu. Pod Bachmutem zesilují Ukrajinci dělostřeleckou palbu do východní části Kliščijivky a pokračují v bojových operacích ze západu a jihu. Ruské protiútoky zpoza železničního náspu mezi Kliščijivkou a Andrijivkou sice Ukrajince zpomalují, ale zejvně nezastavují.

Doněcká fronta: U Majorsku pokračují okupanti ve snaze projít přes ukrajinské pozice u Družby a Pivničného, ale hlavní překážku pro ně tvoří Donbaský kanál, za kterým mají své pozice obránci. Díky tomu jsou Rusy schopni držet na východním břehu a dál vést podnikat bojové operace přímo u majorského nádraží, které je několik posledních týdnů územím nikoho. Ruské dělostřelectvo zde však Ukrajincům způsobuje ztráty. Okupanti (včera jsme omylem napsali, že Ukrajinci) také pokračují v útocích na východní a jižní sektor Avdijivky, ale obránci města stále odolávají. Na jihovýchodě se jim dokonce podařilo vážně poškodit ruský BMPT Terminator a tank T-80, který se ho pokoušel odtáhnout. Ruští vojáci se snažili stroje zprovoznit, ale další drony a dělostřelectvo je od toho odradilo. U Krasnohorivky a v Marjince podniká ruské letectvo nálety, aby podpořilo útočící vojáky.

Jihovýchodní fronta: Po těžkých bojích ovládají ukrajinské ozbrojené složky přibližně polovinu Urožajného a začínají postupovat na jih. V současnosti se do vesnice tlačí ze tří směrů, tedy ze severu, východu a západu, a jejich letectvo zde podniká údery pomocí munice JDAM, kterou se snaží zasahovat ruské pozice uprostřed vesnice. Podle některých zdrojů se jim podařilo dokonce dosáhnout vesnice Zavitne Bažaňa, ale to podle nás není zatím pravděpodobné. Jde spíše o chybu v překladu hlášení generálního štábu, podle kterého útočí směrem na tuto vesnici, nikoliv přímo v ní.

Záporožská fronta: Robotyné je od včerejšího dne částečně pod kontrolou ozbrojených sil Ukrajiny a mezi ním a Verbovým byli Rusové vytlačeni z prvních zákopů Surovikinovy linie. Dostupné informace naznačují, že na tento úsek byly vedle dřívěji zmiňované 7. gardové výsadkové divize povolány také jednotky tiktokerů Achmat. Nástup jednotek, které od začátku invaze nedosáhly prakticky žádných úspěchů, by mohl naznačovat, že je situace pro ruskou armádu nedobrá. Severně od Žerebjanek se Ukrajincům povedlo zkonsolidovat územní zisky a definitivně vytlačit ruské jednotky až na úroveň západního okraje vesnice, což by mohlo pomoci případnému budoucímu postupu mezi Kamjanským a Luhovým. V okupovaném Berďansku došlo dnes k požáru, který vznikl kvůli nehodě ruské vojenské cisterny s palivem.

Chersonská fronta: Předmostí u Kozači Laheri a Olešky se Rusům ani náznakem nedaří eliminovat a zdá se, že v oblasti prostě nemají dostatek sil na to, aby se k ukrajinským pozicím na východním břehu Dněpru dostali. Ukrajincům zde také výrazně pomáhá hlavňové i raketové dělostřelectvo.

Ruská okupační správa uvádí, že nad Kerčským mostem sestřelila několik dronů či řízených střel a k zásahu samotného mostu nedošlo, což již tradičně nezní příliš přesvědčivě,na videích a fotografiích je vidět černý kouř stoupající z části s klenutým obloukem. V každém případě je však již most skryt za hustou kouřovou clonou, kterou vypouštějí generátory kouře, a je uzavřen. Na obou stranách mostu jsou hlášeny kolony o několika tisících aut. Zda k poškození mostu došlo nebo ne, není jisté, ale dostupné fotomateriály (které mimochodem odhalují pozice ruských systémů PVO kolem mostu) ukazují, že protivzdušná obrana byla aktivní. K dalším explozím došlo u letecké základny Novoozerne na západě poloostrova.

Ukrajina začala registrovat obchodní lodě, které chtějí proplout provizorním koridorem v Černém moři. Majitelé plavidel a jejich kapitáni však byli upozorněni na existující riziko, které představuje nevyzpytatelná ruská Černomořská flotila. Doba trvání tohoto provizorního stavu, ani počet již registrovaných lodí, nebyl kvůli utajení zveřejněn. Podle mluvčího ukrajinského námořnictva tyto dočasné koridory pomohou překonat mezinárodní potravinovou krizi a umožní majitelům lodí uvězněných v ukrajinských přístavech odplout do bezpečí.

V Česku přibývá uprchlíků z Ukrajiny, kteří si sami platí bydlení. Zatímco před rokem v červnu si ho celé hradila čtvrtina příchozích a desetina si na ně přispívala, teď si výdaje pokrývá víc než polovina běženců a částečně pak dalších 17 procent. Uprchlíci se postupně přesouvají do nájmu. V zařízeních jich zůstává pětina. Výsledky červnové vlny dlouhodobého výzkumu Hlas Ukrajinců zveřejnila tento týden agentura PAQ Research (PAQ). Projekt, na němž spolupracuje také Sociologický ústav Akademie věd, podpořily Dětský fond OSN (UNICEF) a ministerstvo práce.

Kazachstán a Gruzie se dohodly na společné výstavbě multimodálního terminálu v gruzínském přístavu Poti. Odhadovaná cena projektu se aktuálně odhaduje na 15-20 milionů dolarů. Terminál bude zabírat plochu 8 hektarů, jeho produktivita v první fázi dosáhne 80 000 kontejnerů ročně. Přístav Poti je klíčovým prvkem transkaspické mezinárodní dopravní cesty (TMTM).

Foto: Kolektiv valka.online

Mapa konfliktu 12. 8. 2023

Dnešní Třešnička™ bude gratulací k dnešnímu ruskému Dni leteckých a kosmických sil. Ten se Rusové rozhodli oslavit ve skutečně velkém stylu. Aby ukázali, že mají nejlepší a nejsilnější letectvo, uspořádali v Kaliningradské exklávě vskutku ohromující ohňostroj. Na místní letecké přehlídce totiž dvojce pilotů v kokpitu zřejmě na zemi zahlédla minci, kterou považovali za onen pověstný Zlatý rubl. Zlatý rubl je legendární měna, která podobně jako Blaničtí rytíří dokáže zruinovat ekonomiku „kolektivního Západu“, USA, NATO, EU, Í-Á a BFLMPSZV. Nemůžeme se tedy na ruské piloty zlobit, že v ostré vývrtce narvali svůj letoun SU-30 v hodnotě 62 milionů dolarů (6 200.000.000 - 6,2 MILIARD, M-I-L-I-A-R-D rublů) přímo do země. Vyšetřovatelé nehody již uvedli, že nešlo o Zlatý rubl, ale o zlámanou grešli. Oba piloti projevili gesto dobré vůle a odebrali se na druhou stranu. Vzpomínáme.

Autoři: Kolektiv Valka.online Odkaz na web

Pomoci nám s naší tvorbou můžete pomocí Patreonu.

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz