Hlavní obsah
Aktuální dění

Analýza 536. dne invaze na Ukrajinu, 13. 8. 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kolektiv valka.online

Ukrajinci opatrně uznávají, že protiofenzíva neproběhla podle plánu a nedosáhli pokroku, v jaký doufali nebo očekávali. Neznamená to ale, že protiofenzíva selhala.

Článek

Dochází k osvobozování území i vážné degradaci (morální i fyzické) ruských sil. Přesto, že ukrajinské jednotky nadále útočí, zbývá již jen měsíc nebo dva, ve kterých by Ukrajina mohla dosáhnout průlomu (v listopadu začínají zimní deště v Záporožské oblasti skutečně ztěžovat podmínky). Jak již dnes napsal Jan Ludvík (a my se s tímto názorem naprosto ztotožňujeme), ofenzíva selhává jen v případě přehnaných očekávání. Musíme se také vyjádřit k tvrzení některých analytiků, kteří tvrdí, že ukrajinský postup dosahuje hloubky 15-16 km. Tato informace je značně zkreslující, protože pravděpodobně kombinuje délku průlomu na ose Velyká Novosilka - Staromajorské (cca 10 km) a osu Orichiv - Robotyné (cca 5-6 km).

Dnes došlo několikrát k vyhlášení vzdušného poplachu na téměř celé východní polovině Ukrajiny.

Ruské systémy protivzdušné obrany dnes brzy ráno zničily nad Belgorodskou oblastí na jihozápadě Ruska bezpilotní letoun vyslaný z Ukrajiny. Oznámilo to dnes podle agentury TASS ruské ministerstvo obrany. Došlo k poškození jedné z výškových budov ve městě, pravděpodobně kvůli dopadu trosek letounu nebo střely PVO.

Severovýchodní fronta: Na linii mezi Lymanem Peršym a Peršotravnevým se ruským jednotkám podařilo postoupit přibližně o sto metrů jižním směrem. Synkivka je stále pod ukrajinskou kontrolou, což potvrzují i videa z ruských dronů, na kterých je vidět minometné ostřelování ukrajinských pozic severně od vesnice. Snahy o další ruský postup u Novoselivského, Džerelného a Rajhorodky byly obránci odraženy. Boje pokračují u Zaričného a v Serebrjanském lese bez zaznamenatelných změn.

Bachmutská fronta: Ze severního úseku této fronty nemáme moc informací kromě toho, že ruské letectvo se snaží zasahovat ukrajinské pozice u Veseleho, Blahodatného a Orichovo-Vasylivky. Ukrajinské letectvo naproti tomu zasáhlo pomocí naváděné munice JDAM shluk výškových budov na křižovatce Čajkovského a Korsunského ulice na jihozápadě Bachmutu. Pod městem tlačí ukrajinské ozbrojené složky na ruské pozice u vesnic Kliščijivky, Andrijivky a Kurďumivky.

Doněcká fronta: Jihovýchodně od vesnice Krasnohorivka se okupantům podařilo postoupit několik desítek metrů, než byli zastaveni. Proukrajinský telegramový kanál Brati po zbroji tvrdí, že včera došlo k přestřelce mezi Kadyrovci a příslušníky ruské armády v okupovaném Urzufu. Příčina není dosud jasná. Na přiloženém videu jsou vidět dvě rozstřílená civilní auta, z nichž v jednom je vidět mrtvola vojáka v ruské uniformě. Velení Kadyrovců to však na svém telegramovém kanále popírá. Došlo také k požáru na ruské základně v Mariupolu. Kromě toho zůstává situace na frontě v podstatě statická.

Jihovýchodní fronta: Ve směru na Berďansk ozbrojené síly Ukrajiny po jedenácti dnech bojů osvobodily vesnici Urožajne. Ruské síly se z ní stáhly v průběhu včerejšího večera při čemž podle videí utrpěli nemalé ztráty. Potvrdil to na svém telegramu ruský milbloger Romanov. Je otázka, zda okupanti drží pozice na jižním konci vesnice, nebo se stáhli úplně, ale videa ukazují, že se stáhli z lesíků jihozápadně od vesnice a předpokládáme, že novou frontovou linií budou meandry Mokrého Jaly u Zavitných Bažaň. Některé proruské kanály tvrdí, že se po protiútoku mariňáků ze 40. brigády námořní pěchoty je vesnice opět v rukou okupantů, ale tyto informace jsou pouhou propagandou.

Záporožská fronta: Těžké boje probíhají o vesnici Pryjutné. Více na západ na záporožské frontě postupovaly ozbrojené síly Ukrajiny dvěma směry a to u Robotyného a směrem na Verbové. V oblasti Robotyného probíhají těžké boje v její severní a východní části. Východně a západně od ní zároveň postupují předsunuté jednotky ozbrojených sil Ukrajiny. Tímto směrem se ukrajinští vojáci přiblížili k severnímu a severovýchodnímu okraji vesnice Kopani. Přibližně 2 kilometry od Verbového jsou Ukrajinci stále na první hlavní obranné linii okupantů. Úplně na západě této fronty ve směru na Vasylivku vojáci 128. samostatné útočné horské brigády opět postupovali severně od Žerebjanek ve směru na Luhové. Zdá se, že se v tomto směru ukrajinským bojovníkům podařilo najít „měkčí“ místo a okupanti sem nyní budou muset přivést posily.

Chersonská fronta: U vesnice Kozače Laheri Ukrajinci nadále rozšiřují předmostí, tentokrát směrem na západ od vesnice. Existují náznaky, že na východním břehu Dněpru už neoperují jen ukrajinské speciální jednotky, ale že se do oblasti přemístili i vojáci 126. brigády teritoriální obrany a některé ruské zdroje tvrdí, že zde mají Ukrajinci poměrně velké množství mužů. V oblasti stále probíhají boje, ale většina aktivity jde na vrub dělostřelectvu a operátorům dronů. Dělostřelectvo i drony pracují i více na jihu v oblasti městečka Olešky. Problémy hlásí okupanti i od Antonivského mostu, kde nejsou schopni vyhnat Ukrajince z přilehlých lesů.

Rusko začalo vyrábět svoji verzi íránských dronů Šáhed-136. Podle stanice BBC se tak domnívají odborníci z britské organizace Conflict Armament Research (CAR), která monitoruje dodávky zbraní do oblastí konfliktu. Prozkoumané bezpilotní letouny pojmenované Geraň-2 vypadaly jako drony Šáhed-136, obsahovaly ale elektronické moduly, které dříve Rusko používalo ve svých výzvědných dronech. Název Geraň-2 ruské síly už delší dobu používají pro íránské drony.

Ukrajinská pohraniční stráž vztyčila hraniční znak na strategickém ukrajinském Hadím ostrově v Černém moři, napsal list Ukrajinska pravda. Jak uvedl náčelník ukrajinské pohraniční stráže Serhij Dejneko, pohraničníci s podporou vojáků dnes na Hadím ostrově „obnovili historickou spravedlnost“ a instalovali tam hraniční znak, který vyznačuje státní hranici. Předchozí hraniční znak zničili ruští vojáci. „Další hraniční znak bude instalován na našem ukrajinském Krymu po jeho osvobození ukrajinskými silami,“ dodal Dejneko ve zveřejněné videonahrávce.

Foto: Kolektiv valka.online

Mapa konfliktu 13. 8. 2023

Dnešní Třešnička™ bude o následcích vlastních činů. Bývalý agent ruské tajné služby a poslanec ruské Gosdummy, Andrej Lugovoj, který je považován za jednoho ze strůjců otravy Alexandra Litviněnka, trpí rakovinou prostaty, která je ,podle emailů a lékařských záznamů, spojena vystavením radioaktivního polonia-210. Jde o izotop, které tento agent přidal Litviněnkovi do čaje. Podle Lugovojova vyjádření byl jeho email napaden ukrajinskými hackery v květnu letošního roku. Zdá se tak, že má Lugovoj nejen po ptákách, ale i po pr*eli.

Autoři: Kolektiv Valka.online Odkaz na web

Pomoci nám s naší tvorbou můžete pomocí Patreonu.

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz