Hlavní obsah
Aktuální dění

Analýza 537. dne invaze na Ukrajinu, 14. 8. 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kolektiv valka.online

Ukrajinské letectvo tvrdí, že se protivzdušné obraně povedlo zlikvidovat všechny řízené střely i drony, které byly v noci vyslány na Ukrajinu.

Článek

To však nelze jednoznačně potvrdit, protože přinejmenším při útoku na Oděsu došlo k explozi a následnému požáru v supermarketu. Celkově si útoky na toto město vyžádaly tři zraněné. Informoval o tom na komunikační platformě Telegram gubernátor Oděské oblasti Oleh Kiper. Rusko podle ukrajinské armády útočilo na město krátce po jedné ráno místního času drony a raketami.

Severovýchodní fronta: Ozbrojené síly Ukrajiny odrazily útoky ruských jednotek severovýchodně od Synkivky, kde byli okupanti zastaveni přibližně 1,5 kilometru od vesnice ukrajinským dělostřelectvem. Další ruské útoky byly odraženy severně od Kyslivky a jihovýchodně od Andrijivky. Situace u Bilohorivky je pro ukrajinské obranné složky velice složitá, většina vesnice se stále v rukou Ukrajinců, ale neustálé útoky okupantů si zde vybírají svou daň.

Bachmutská fronta: Západně od Berestového se ruským vojákům podařilo postoupit o několik stovek metrů podél železniční trati na Siversk. Okupanti se pokusili o útok u Jahidného, byli však odraženi. Ukrajinské i ruské zdroje se víceméně shodují v tom, že v jižní části Kliščijivky se ruským silám povedl protiútok, při kterém se jim údajně podařilo vyhnat alespoň část ukrajinských vojáků z těchto míst. Video z ruské strany ukazuje přibližující se ruské obrněné transportéry a tank T-90, které po vysazení pěchoty odjíždějí zpět. Není jasné, zda nešlo o součást většího protiútoku, který měl být veden i u Andrijivky, kde při podobném pokusu okupanti o minimálně dva tanky T-90M, jeden další neidentifikovatelný tank a obrněný transportér přišli. V každém případě zde ukrajinský postup v posledních několika dnech zpomalil. Ukrajinské protivzdušné obraně údajně povedlo na tomto úseku sestřelit další vrtulník Ka-52. Pokud se tato zpráva potvrdí, bude se jednat o jubilejní 40. kus.

Doněcká fronta: Na tomto úseku je situace víceméně beze změny. Rusové útočí podél východních a jižních okrajů Avdijivky, u Pervomajského, Krasnohorivky a v Marjince.

Jihovýchodní fronta: Po včerejším osvobození Urožajného ustoupily ruské síly k vesnici Zavitne Bažaňa. Frontovou linii dnes tak fakticky tvoří právě Mokrý Jaly severně od vesnice. Ukrajinci již mají pod kontrolou prakticky celé Staromajorské a soustředí se na vyčištění jižního okraje Urožajného od zbytku okupantů. Ruské pokusy postoupit západně od Staromajorského selhávají.

Záporožská fronta: Ukrajincům se stále nedaří vstoupit do Pryjutného ze severu a pokoušejí se postoupit ve východním směru, aby ruské pozice v domech za řekou obešli. Východně od Robotyného se povedlo ruským silám získat zpět část prostor v území nikoho. Tím se jim do určité míry povedlo rozdělit sílu ukrajinského útoku na oblast mezi Verbovým a Robotyným. Na město teď Ukrajinci útočí ze severu, východu a také severozápadu, kde pomalu postupují podél silnice T-04-08, která vede do Novoprokopivky. Na západě fronty se Ukrajinci snaží obejít Žerebrjanky severozápadním směrem, kde jim v cestě stojí prapor 429. motostřeleckého pluku a rezervistické jednotky BARS-32.

Chersonská fronta: Během posledních 24 hodin pokračují boje poblíž Olešek na východním břehu Dněpru. Ukrajinské síly se snaží dosáhnout silnice M-14, aby zabránily přesunu ruských záloh ze směru od Nové Kachovky. V oblasti pokračuje v práci ukrajinské dělostřelectvo, kterému se podařilo zasáhnout dvě skladiště munice v Radensku. Některé ruské zdroje opět mluví tom, že se okupantům podařilo vytlačit Ukrajince od vesnice Kozače Laheri. Tyto informace se však nezakládají na pravdě a ukrajinští vojáci jsou stále na stejných místech, jako byli včera.

V ruském Tomsku v pondělí začal proces se spojenkyní opozičního vůdce Alexeje Navalného Xenijou Fadějevovou, která v minulosti stála v čele takzvaného Navalného štábu v tomto sibiřském městě. Čelí obvinění z vytvoření a vedení extremistické organizace, informovala agentura AFP. Soud s Fadějevovou začal deset dní poté, co ruský soud poslal Navalného v dalším procesu na 19 let do vězení.

Německý ministr financí Christian Lindner v pondělí ráno přijel na návštěvu Kyjeva. Na Ukrajinu zavítal poprvé od zahájení plnohodnotné ruské invaze loni v únoru, informovala agentura DPA. Z hlediska finanční pomoci patří Berlín ke klíčovým podporovatelům země napadené Ruskem. Německo podporuje Ukrajinu dodávkami zbraní, v současné době probíhá debata o možné dodávce střel s plochou dráhou letu Taurus. Německo se zavázalo poskytovat Ukrajině vojenskou pomoc ve výši 5 miliard EUR ročně, až do roku 2027.

Řecká firma Hellenic Defense Systems se snaží s EU dojednat začátek výroby 155 mm munice. Ta by podle vyjádření ředitele HDS byla dodávaná nejen na Ukrajinu, ale i evropským armádám, jejichž sklady jsou vyprázdněné podporou Ukrajiny. HDS nemá v současné době kapacity na kompletní výrobní řetězec a proto hledá partnery, kteří by například byli schopni vyrábět a dodávat pláště projektilů.

Spojené státy poskytnou Ukrajině další zbrojní pomoc v odhadované hodnotě 200 milionů dolarů (4,4 miliardy korun). V prohlášení to dnes oznámil americký ministr zahraničí Antony Blinken. Balíček podle něj zahrnuje munici pro protivzdušnou obranu, dělostřelecké systémy či prostředky určené k likvidaci min.

Čínský ministr obrany Li Šang-fu se chystá na návštěvu Ruska a Běloruska. Cesta je plánována od pondělí do soboty, informovala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení čínského resortu obrany. V Rusku se Li zúčastní mezinárodní bezpečnostní schůzky a pronese tam projev, píše se v prohlášení. Setká se rovněž s vysokými představiteli ruského ministerstva obrany. V Bělorusku se Li podle agentury Reuters sejde s prezidentem Alexandrem Lukašenkem a s šéfem armády.

Foto: Kolektiv valka.online

Mapa konfliktu 14. 8. 2023

Dnešní Třešnička™ bude o… třeba o přístupu k vlasti. Finsko, které zná velmi dobře tíhu sovětské boty na krku, vede jednání o zřízení americké základny na svém území. Podle finského serveru yle.fi nemá jít o permanentní přítomnost amerických vojsk, ale o stavbu základny, která v případě společných cvičení umožní dlouhodobější přítomnost. Abychom to ilustrovali celou výše zmíněnou situaci názorně, máme pro vás i jednu třešeň z Ruska, která celou tu anabázi výše tak trochu dokresluje. Na ruské výcvikové základně v Tambovu se objevil krásný plakát. Ten ukazuje ruské území ve východní Evropě, FINSKU, Mongolsku a Aljašce. Celá tato koláž je pak doplněna nápisem „Naučíme vás milovat vlast.“ Prostě, když šikanuješ sousedy, nediv se, že si na zahradě udělají americkou základnu.

A pozor! Ve středu 16.08.2023 od 20:00, budeme mít opět náš tradiční video podcast. Určitě probereme vývoj na frontě za poslední dobu, nicméně hlavní téma bude OSINT a práce do něj vložená, kde se k nám připojí Jakub Janovský - spoluautor webu Oryx a přispěvatel Bellingcat. Budeme dostupní na našem partnerském projektu; Twitch kanále Brotherhood Of Terra. Následný záznam bude opět na Youtube. Budeme rádi, když si nás přijdete poslechnout!

Jsme moc rádi za Váš zájem!

Autoři: Kolektiv Valka.online Odkaz na web

Pomoci nám s naší tvorbou můžete pomocí Patreonu.

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz