Hlavní obsah
Aktuální dění

Analýza 538. dne invaze na Ukrajinu, 15. 8. 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kolektiv valka.online

Rusko v noci na dnešek podniklo další vzdušný útok na Ukrajinu za pomoci řízených střel, vypuštěných ze strategických bombardérů letících nad Kaspickým mořem.

Článek

Výbuchy byly podle médií hlášeny z Dnipra na jihovýchodě země, ale i ze Lvova a okolí Chmelnyckého na západě Ukrajiny. V západoukrajinském Lucku byla zasažena továrna na kuličková ložiska SKF (Svenska Kullagerfabriken), bohužel zde zemřeli tři pracovníci. Ukrajinská protivzdušná obrana za poslední noc zlikvidovala 16 z nejméně 28 Ruskem vypálených raket.

Severovýchodní fronta: V posledních dnech sledujeme zpomalování pohybu ruských sil mezi Lymanem Peršym a Peršotravnevým. Mohou za to především ukrajinské protiútoky, které jsou sice odráženy, alespoň částečně však pomáhají zadržovat případný ruský postup. Okupanti dále útočí mezi Jahidným, Ivanivkou a Kyslivkou, postupovat se jim zde však nedaří. Na linii Novoselivské - Kolomyjčycha - Džerelné dochází k těžkým bojům a Rusům se zde v omezené míře daří. Pravděpodobně nepostupují, ale Ukrajinci museli nejspíš vyklidit některé předsunuté pozice kvůli ruskému dělostřelectvu. Další boje probíhají také v Serbrjanském lese a východně od Verchnokamjanského. Ukrajinci zde silně ostřelují areál ropné rafinérie Lysyčansknefteprodukt, odkud podnikají okupanti výpady v západním směru.

Bachmutská fronta: Okupanti útočí z prostoru Berchivky a Jahidného jižním směrem do ukrajinských pozic u Berchivské nádrže, ale Ukrajinci je prozatím zvládli zastavit bez dalších územních ztrát. Situace zde i nadále zůstává pro obránce velice těžká. Jižně od Bachmutu zůstává situace beze změny. Ukrajinci se stále tlačí do Kliščijivky, ale nedaří se jim zapustit zde trvalé pozice. Nutno podotknout, že ty zde pravděpodobně již nemají ani okupanti, protože prakticky celá vesnice je pod prakticky neutuchající dělostřeleckou palbou. Včerejší ruský protiútok však neuspěl a Ukrajinci se do těchto míst dnes vrátili. Ruské protiútoky na jihu vesnice a u Andrijivky Ukrajincům situaci i nadále komplikují, ale je patrné, že zde Rusové přicházejí o velké množství techniky.

Doněcká fronta: Náměstkyně ministerstva obrany, Hana Maljar, dnes oznámila to, co již asi všichni tušíme. Tedy že se okupační jednotky snaží obklíčit Avdijivku, což se jim již přes 500 dní nedaří. Situace je pro obránce značně komplikovaná především na východě a jihovýchodě, ale od posledního ruského postupu zde již uplynuly téměř dva týdny. Na jihu u Opytného vojáci z ukrajinské 110.samostatné mechanizované brigády odrazili ruský útok a přivedli několik zajatců, jimiž se pochlubili na videích. Ruské protiútoky byly také odraženy u Pervomajského. V Marjince okupanti tlačí jak na severu, tak i jihu městečka pomocí těžké techniky podporované dělostřelectvem, ale sami nehlásí žádný postup.

Jihovýchodní fronta: Ruské letectvo masivně bombarduje osvobozená území mezi Velykou Novosilkou a Urožajným, ale zdá se, že to Ukrajincům nebrání ve vedení dalších bojových operací. Jeden český „analytik“ dnes uvedl, že u Urožajného byl odražen ruský útok pěti pluků, což je zjevný nesmysl. Okupanti na jihu Urožajného skutečně vedou protiútoky, ale rozhodně ne podobnou silou. Ze Zavitných Bažaní útočily části ruské 60. a 125. samostatné motostřelecké brigády, byly ale odraženy. Stejně dopadl i útok 247. gardového výsadkového pluku na západě Staromajorského. Hlavní ohnisko bojů však zůstává jižně od těchto dvou vesnic.

Záporožská fronta: Ukrajincům se podařilo postoupit dále do Robotyného a k bojům dochází v jeho středu a na podél celého východního okraje. Pokud se ho Ukrajincům podaří osvobodit, získají další manévrovací prostor především v jihozápadním směru až téměř k Čistopillji. U Žerebjanek se Ukrajinci snaží postoupit směrem na Luhové, ale komplikuje jim to zde plochý prostor s minimem terénních překážek.

Chersonská fronta: Zdá se, že ruské potíže na východním břehu Dněpru i nadále pokračují, protože se jim nedaří zlikvidovat ukrajinské diverzní skupiny, které podnikají říční nájezdy na zdejší pozice. Kozači Laheri a jejich nejbližší okolí je stále pod palbou hlavňového i raketového dělostřelectva a ruské zdroje hovoří o tom, že Ukrajinci kumulují na západním břehu další jednotky. Pro okupační jednotky tak vzniká velmi složitá situace, kterou zjevně nejsou schopny řešit přesunem posil odjinud. O tom proč to nejde, se můžeme jen domnívat.

Britské úřady zadržely tři bulharské občany a obvinily je ze špionáže pro Rusko, informovala BBC. Obvinění byli zatčeni již v únoru a od té doby jsou ve vazbě, údajně pracovali pro ruské bezpečnostní služby. Trojice je obviněna z držení dokladů totožnosti s „nesprávným úmyslem“, které měla s vědomím, že jsou falešné. Podle BBC se jednalo o pasy, občanské průkazy a další doklady pro Spojené království, Bulharsko, Francii, Itálii, Španělsko, Chorvatsko, Slovinsko, Řecko a také Českou republiku.

Ukrajina oznámila záměr vybudovat nový systém opevnění a další vojenskou infrastrukturu u hranic s Ruskem a Běloruskem na severovýchodě země. Premiér Denys Šmyhal uvedl, že vláda na výstavbu v Charkovské oblasti uvolní 911,5 milionu hřiven (544 milionů korun) a v Černihivské oblasti 363 milionů hřiven (217 milionů korun).

Švédsko Ukrajině daruje náhradní díly a munici pro zbraňové systémy, které země už dříve věnovala Kyjevu, oznámil ministr obrany Pal Jonson. Půjde o vybavení pro pásová bojová vozidla CV-90, pro houfnice Archer a pro tanky Leopard 2, o munici do dalších zbraňových systémů a vybavení na likvidaci min, celkově v hodnotě 3,4 miliardy švédských korun (6,9 miliardy korun).

Rusko udělilo pokutu sociální síti Reddit za to, že odmítla smazat podle Moskvy falešné informace o ruském válečném tažení na Ukrajině. S odkazem na moskevský soud o tom dnes informovala agentura TASS. Je to poprvé, co podobnou pokutu soud udělil Redditu, který se tak připojil k řadě dalších internetových společností včetně provozovatele internetové encyklopedie Wikipedia, streamovací službě Twitch nebo společnosti Google, píše agentura Reuters.

Foto: Kolektiv valka.online

Mapa konfliktu 15. 8. 2023

Dnešní Třešnička™ bude o alternativní logice, disciplíně mentální gymnastiky. Ruský ministr útoku, Sergej Šojgu, předvedl náramné salto s mnoha vruty, čistý Axel a dvojitý Salchow, když na tiskové konferenci o mezinárodní bezpečnosti uvedl, že cílem války na Ukrajině je vysvobodit všechny ruské zajatce. Dovolíme si parafrázovat klasickou filosofickou otázku: Byl dřív ruský válečný zajatec, nebo speciální vojenská operace? Šojgu pak dále uvedl, že Rusko a Bělorusko posílí „společný svazový stát“ v reakci na nárůst vojenských aktivit NATO. „Pro nás zůstává otevřenou otázka, co Helsinky a Stockholm získaly svým zapojením do vojenské konfrontace s Ruskem?“ My, my, my to víme! Získali ochranu aliance států, která je jenom tabulkově pětkrát silnější. Jediné, co obě severské země ztratily, je měsíční přísun výhružek napadením, který klesl na nulu.

A pozor! Ve středu 16. 8. 2023 od 20:00 budeme mít opět náš tradiční video podcast. Určitě probereme vývoj na frontě za poslední dobu, nicméně hlavní téma bude OSINT a práce do něj vložená, kde se k nám připojí Jakub Janovský - spoluautor webu Oryx a přispěvatel Bellingcat. Budeme dostupní na našem partnerském projektu; Twitch kanále Brotherhood Of Terra. Následný záznam bude opět na Youtube. Budeme rádi, když si nás přijdete poslechnout!

Jsme moc rádi za Váš zájem!

Autoři: Kolektiv Valka.online Odkaz na web

Pomoci nám s naší tvorbou můžete pomocí Patreonu.

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz