Hlavní obsah
Aktuální dění

Analýza 539. dne invaze na Ukrajinu, 16. 8. 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kolektiv valka.online

Rusko v noci na dnešek opět zaútočilo na Ukrajinu drony, poplach vyhlásily oblasti na jižní a střední části Ukrajiny. Rusko na jih země vyslalo drony v několika vlnách, 13 jich sestřelila ukrajinská obrana nad Oděskou a Mykolajivskou oblastí.

Článek

Velká skupina bezpilotních letounů vletěla i do ústí Dunaje a zamířila k říčnímu přístavu Izmajil na hranicích s Rumunskem. Cílem podle mluvčí ukrajinského letectva byla přístavní infrastruktura. Podle dostupných fotografií došlo k poškození skladišť obilí v Oděské oblasti a u přístavu Reni. Odpoledne byla ukrajinská PVO aktivní nad Charkovem. Nálety dronů oznámilo i ruské ministerstvo obrany, tři ukrajinské bezpilotní letouny podle něj sestřelila ruská protiletecká obrana nad západoruskou Kalužskou oblastí.

Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat dnes uvedl, že se standardní ukrajinské protivzdušné obraně zatím nepovedlo sestřelit žádnou řízenou střelu Ch-22. Toho je podle něj schopen jen systém Patriot.

Severovýchodní fronta: Zdá se, že postup okupantů směrem na Synkivku byl prozatím zastaven, ale ruské útoky tímto směrem nekončí. Ukrajinské ozbrojené složky dnes útočili směrem na Novoselivské a Novojehorivku a těžké boje stále probíhají v Serebrijanském lese. Situace je pro Ukrajince nadále kritická u Bilohorivky, ale protiútoky Ukrajinců alespoň částečně stabilizovaly situaci a dnes zde okupanti neslavili žádné úspěchy.

Bachmutská fronta: Podle nedostatku informací z tohoto úseku se zdá, že ani severně, ani východně od města nedochází k žádným změnám. Zatímco na severu okupanti stále kontrolují úsek mezi Jahidným a Berchivskou nádrží, na jihu je pro ně situace stále velmi těžká. I přes vytrvalé protiútoky se jim nedaří obrátit Ukrajince na ústup.

Doněcká fronta: I na tomto úseku zůstává situace beze změny. Boje probíhají kolem Avdijivky, u Pervomajského, Marjinky a Novomychajlivky.

Jihovýchodní fronta: Ukrajinské úřady dnes oficiálně potvrdili osvobození vesnice Urožajne a ukrajinské ozbrojené složky provádí průzkum bojem jižně od ní. Vojáci 35. a 37. samostatné brigády námořní pěchoty nejspíše zkouší obranné postavení Rusů u Zavitných Bažaní, které leží za ohybem řeky na jih od Staromajorského. Ukrajinské dělostřelectvo nadále pracuje na ruských cílech v okolí vesnic Novodoněcké a Novomajorské a ruské zdroje hlásí ukrajinský útok na Kermenčuk východně od Staromlynivky. Satelitní snímky ukazují, že Rusové začali na rychlo kopat další zákopy a budovat opevněné pozice v tomto směru. Ze snímků se zdá, že půjde o tři další linie zákopů, první linie je vlastně pokračováním staré první obranné linie prodloužené k Červenoselivce, druhá linie je kopána severně od Smyrnového, Bilmanky a Blahoviščenky a třetí linie leží severně od Andrijivky a Berestového.

Záporožská fronta: Ozbrojeným silám Ukrajiny se podařilo postoupit východně a jihovýchodně od Robotyného, ale boje zde stále pokračují. Ukrajinci udržují tlak i na severozápad od vesnice, ale nemáme zde hlášen žádný významější postup. V tuto chvíli ovládají Ukrajinci většinu vesnice s výjimkou jejich jižních částí a mají pod dělostřeleckou a minometnou palbou cesty vedoucí na jih. Podle videí z oblasti, na kterých jsou vidět Američany dodané transportéry Stryker a Němci dodané obrněné transportéry Marder, se dá předpokládat, že se do boje v tomto směru zapojila ukrajinská 82. samostatná útočná výsadková brigáda, která má tyto stroje ve výzbroji. Ruské kanály se nemohou shodnout, zda byla všechna tato bojová vozidla zničena (Rybar), nebo s nimi mají okupanti velké problémy (Archangel Specnaza Z). Je otázkou, jestli to znamená, že ukrajinské ozbrojené síly zapojily do boje větší množství rezerv, nebo zda se jedná o rotaci a 82. výsadková brigáda má za úkol vystřídat v útoku jinou jednotku. Na západě této fronty útočili Ukrajinci jižně od Kamjanského a obnovili pokusy o proražení ruských obranných linií u Žerebjanek.

Chersonská fronta: Chtěli bychom ještě jednou zdůraznit, že u Kozačich Laherů není žádný, natož dva pontonové mosty. Tato informace si včera našla cestu do všemožných svodek, ale jde zjevně o nesmysl. Ruský milbloger Rybar tvrdí, že okupantům se povedlo ruské předmostí u vesnice zničit, ale všechny záběry, které to mají dokazovat, jsou podle geolokalizace natáčeny na východě Laherů. V Oleškách došlo k raketovému úderu na ruskou základnu. Na jihu oblasti se Ukrajincům pomocí raketometů HIMARS povedlo zničit celou baterii PVO S-300 u Oleksandrivky.

Deník Financial Times uvádí, že Spojené státy nabídly Íránu zmírnění sankcí výměnou za ukončení dodávek dronů Šahed a Mohajer Rusku. Teherán sice odmítá, že drony by byly íránské, ale podle informací deníků proběhla jednání kvůli dronům na pozadí vyjednávání o zmírnění trestu čtyř íránsko-amerických občanů. Jedním z možných bodů je íránská snaha jednat s USA a státy EU kvůli obohacování uranu, kvůli kterému byly na zemi uvaleny sankce.

Ukrajinský přístav Oděsa opustilo první komerční plavidlo, kontejnerová loď Joseph Schulte, které vyrazilo po dočasném koridoru vytvořeném Ukrajinou v Černém moři. Loď směřuje do Istanbulu, uvedla podle agentury Reuters společnost Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM).

Ruská tajná služba FSB tvrdí, že zmařila pokus ukrajinských sabotérů proniknout do ruské Brjanské oblasti, uvedla dnes ruská státní agentura TASS. Při incidentu byli zabiti čtyři lidé. Jak poznamenala agentura Reuters, zprávu nebylo možné nezávisle ověřit. Ukrajinské úřady se zatím nevyjádřily, Kyjev podobné zprávy většinou nekomentuje.

Česká republika zmrazila ekvivalent 7 miliard korun ruských aktiv. Český velvyslanec Radek Matula oznámil, že Česko aktivně pracuje na sběru dat o občanech Ruské federace podléhajících sankcím. Podle toho se objevují i údaje o prostředcích, které lze zmrazit. Rozhovory byly podle účastníků konstruktivní. Ukrajina a Česká republika jednaly o společných plánech do budoucna a také o interakci ARMA a jejích českých kolegů. Hlavním cílem je hledat a identifikovat ruská aktiva.

Foto: Kolektiv valka.online

Mapa konfliktu 16. 8. 2023

V dnešní Třešničce™ nám tatínek vyhlásí válku! Ruský diktátor totiž zvažuje fakt tvrdé ultimátum Ukrajině. Protože ukrajinská ofenziva podle jeho vysoce přesných predikcí stejně selže, takže nelze pochybovat, že Putin se v rámci skutečně opravdového cíle speciální třídenní operace na Ukrajině - záchrany zajatých vojáků může uchýlit například k požádání ukrajinských vojáků o stažení z anektovaných ruských území! Pokud to Kyjev odmítne, tak přijde teprve ta pravá nefalšovaná tvrdá válka. Do tří dnů bude zničen Kyjev, Lvov, Dnipro, Poltava, Tarnopil a Vinnycja. Zbytek Ukrajiny bude postupně spálen na uhel raketovými údery a pětitunovými bombami ze strategických tvrdých bombardérů. Až budou zničeny všechny mosty, civilní letiště, železnice tak speciální jednotky GRU zadrží a popraví celé tvrdé nacistické vedení Ukrajiny. A pak… pak se ruský propagandista probudí s flekem na děravých slipech. tvrdých (tohle teď běhá v dezo kruzích, mimochodem).

Autoři: Kolektiv Valka.online Odkaz na web

Pomoci nám s naší tvorbou můžete pomocí Patreonu.

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz