Hlavní obsah
Aktuální dění

Analýza 540. dne invaze na Ukrajinu, 17. 8. 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kolektiv valka.online

Během dne bylo provedeno 4× raketových a  37× leteckých útoků na Ukrajinu. Podle ukrajinského generálního štábu pak došlo ještě k 27 úderům salvovými raketomety na pozice ukrajinských jednotek a různé osady podél fronty.

Článek

Bohužel ruské útoky opět zabily a zranily civilisty. Obytné budovy a další civilní infrastruktura byly poškozeny zejména v Charkovské oblasti. Pravděpodobnost raketových a leteckých útoků na Ukrajinu zůstává vysoká.

Severovýchodní fronta: I přes intenzitu bojů u Synkivky, v Serebrjasnkém lese a u Bilohorivky se na severovýchodní frontě prakticky nic nezměnilo. Jsou místa, kde Rusové postoupili, ale jedná se o relativně malé a bezvýznamné posuny. Zdá se, že přesunuly část jednotek, které bojovaly v tomto směru k Bachmutu, což by mohlo znamenat, že zde okupanti opustili většinu svých ofenzivních plánů po té, co se jim nepodařilo ani prorazit, ani navázat ukrajinské rezervy. Severozápadně od vesnice Dibrova síly okupantů postoupili několik set metrů v Kremenském lese. Vývoj sledujeme.

Bachmutská fronta: Poté, co k Bachmutu začali Rusové přesouvat posily ze severu se zdejší ukrajinský postup prakticky zastavil. Na sever od města okupanti útočili na Bohdanivku, ale byli odraženi. Na jihu probíhají poziční bitvy u železničního náspu u Kliščijivky, Andrijivky a Kurdjumivky.

Doněcká fronta: Tato fronta je stále ve stínu důležitějších směrů. Boje se vedou jak u Avdijivky, tak u Marjinky, ale ruské útoky jsou zde poměrně slabé a ukrajinským obráncům se je daří odrážet.

Jihovýchodní fronta: Boje ve směru na Zavitné Bažani a Staromlynivku pokračovaly přes celou noc a je více než jisté, že zde Ukrajinci postupují. Oficiální zpráva ukrajinského ministerstva obrany říká, že ukrajinské ozbrojené složky pokračují v postupu na jih a zdá se, že ukrajinští vojáci mají pod palebnou kontrolou cesty do Staromlynivky. Samotné Zavitné Bažani a Staromlynivka jsou pod silnou palbou ukrajinského dělostřelectva. Ukrajincům se podařilo vytlačit Rusy z poměrně velkého území na východ od Urožajného a také pokračují v tlaku směrem na Kermenčuk a Novodoněcké. K těmto vesnicím je možné dostat se prakticky pouze přes pole a nemáme přesné informace, abychom si udělali představu o tom, jak to zde Ukrajincům jde. Pokud by však byl Kermenčuk osvobozen, Novodonecké by se pravděpodobně stalo neudržitelným kvůli nedostatku zásobovacích tras a Rusové by byli nuceni jej opustit.

Záporožská fronta: Ukrajinská ofenzivní činnost v okolí Pryjutného pokračovala celou noc. Situace u Robotyného je po příchodu elitní 82. útočné výsadkové brigády značně dynamičtější a zdá se že se v tomto směru do boje zapojila i 12. úderná brigáda „Azov“ národní gardy Ukrajiny. Protiletadlovci 47. samostatné mechanizované brigády dnes k ránu sestřelili západně Robotyného další ruský bojový vrtulník Ka-52, což dokazuje nejen to, že se tato brigáda stále účastní bojové činnosti, ale zároveň i že se ukrajinským ozbrojeným silám podařilo postoupit západním směrem dál, než bylo známo. Ukrajinci mají dělostřelectvem pokrytou i silnici TO408, po které Rusové Robotyné zásobují, navíc začali ostřelovat vesnici Kopani ležící západně odtud. Severozápadně od vesnice Verbové pokračují boje v několika lesních pásech.

Chersonská fronta: Situace u Kazači Laheri a u Olešek se pro Rusy nelepší, spíše naopak. Podle ruských zdrojů zde není dostatek prostředků na to, zároveň čelit útokům a při tom podnikat kroky pro likvidaci ukrajinského předmostí na východním břehu Dněpru. Ukrajinské dělostřelectvo úspěšně ostřeluje muniční sklady v okolí Olešek a předmostí u Laherů bylo posíleno o další vojáky. Podle ruských zdrojů je nyní na východním břehu Dněpru ke dvoum tisícům ukrajinských vojáků, kteří mají k dispozici i těžkou techniku. Toto číslo se nám zdá přehnané a zatím pochybujeme i o zvěstech o těžké technice. Množí se zprávy o tom, že Ukrajinští vojáci začali operovat ve směru na vesnici Olhivka z ostrova u Nové Kachovky.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že první civilní loď, která včera opustila přístav Oděsa už proplula novým ukrajinským humanitárním koridorem v Černém moři. Zelenskyj to označil za krok k obnovení svobody plavby v Černém moři. Role první lodi zkoušející novou trasu se podle agentury DPA chopila německá kontejnerová loď s ukrajinskou posádkou, plující pod vlajkou Hongkongu.

Ruský vojenský soud odsoudil za vraždu odstřelovače, který svou zbraní zastřelil kolegů během popíjení vodky v krytu na frontové linii. Vraždu se pak pokusil zamaskovat jako dílo ukrajinských diverzantů. Soudu mu vyměřil osm let ve vězeňském táboře s přísným režimem, uvedl na svém webu ruský list Kommersant.

Ruský soud uložil Google pokutu (v přepočtu asi 710 tisíc korun) za to, že z YouTube neodstranil videa, která podle Moskvy lžou o válce proti Ukrajině

Německo předalo Ukrajině nový balíček vojenské pomoci. Zásilka obsahuje:

  • dvě odpalovací zařízení protiletadlového raketového systému krátkého dosahu IRIS-T SLS;
  • 4540 kouřové munice (předtím bylo převedeno 12460);
  • deset přenosných radarů Ground Observer 12 (dříve osm);
  • čtyři tahače 8x8 HX81 a k nim pět návěsů (dříve 38, resp. 33);
  • osm 15ti nových nakladačů (dříve 26).

Švýcarsko se připojilo k 11. balíčku sankcí EU proti Rusku. Zákaz, kterým se chce alpská země „přiblížit EU“ se vztahuje na zboží dvojího využití jako jsou elektronické součástky a prekurzory chemických zbraní, včetně patentů a jiného duševního vlastnictví.

Foto: Kolektiv valka.online

Mapa konfliktu 17. 8. 2023

Dnešní Třešnička™ bude naše, protože nás dnes nic absurdního ani vtipného netrklo, tak si tu uděláme promo na včerejší podcast Valka.online. Probírali jsme vývoj na frontě za poslední dobu, nicméně hlavním tématem byl OSINT a práce do něj vložená, kde se k nám připojil Jakub Janovský - spoluautor webu Oryx a přispěvatel Bellingcat. Jelikož mnoho lidí si přeje vidět záznam i jinde, než na Twitchi, tak již je dostupný i na Youtube našeho partnerského projektu Twitch kanálu Brotherhood of Terra. Odkazy níže.

Jsme moc rádi za Váš zájem!

Autoři: Kolektiv Valka.online Odkaz na web

Pomoci nám s naší tvorbou můžete pomocí Patreonu.

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz