Hlavní obsah
Aktuální dění

Analýza 544. dne invaze na Ukrajinu, 21. 8. 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kolektiv valka.online

Dnes si připomínáme 55. výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa, protože mělo vedení Svazu dojem, že se Čechoslováci chtějí svobodně nadechnout a nenechat si diktovat, jak mají žít. 24. února 2022 se ty samé tanky objevily na Ukrajině.

Článek

Ruská armáda dnes ohlásila zmaření dalšího dronového útoku v okolí Moskvy. Dron byl zničen prostředky elektronického boje a zřítil se nad vesnicí Pokrovskoje západně od metropole, uvedlo podle agentury TASS ruské ministerstvo obrany, podle něhož bezpilotní letoun vyslaly ukrajinské síly. Letiště Vnukovo a Domodědovo dočasně omezila provoz, informovala agentura TASS.

Dnes ráno došlo k dalšímu útoku na ruské vojenské letiště. Ruské ministerstvo obrany sice tvrdí, že útok dronů na Šajkovku odrazila protivzdušná obrana, ale původní informace k sobotnímu útoku na Solcy také hovořily jen o „lehkém poškození.“

Severovýchodní fronta: Za posledních několik dní se zde situace prakticky nezměnila. Boje stále probíhají v okolí Synkivky, Ivanivky a Kyslivky. Poziční boje probíhají severně od Novoselivského a v okolí Stelmachivky. Rusové stále lehce tlačí i v okolí Novojehorivky a Makijivky. Na jižním úseku pokračují boje směrem na Torské a v lese jižně od Dibrova. Do bojů v této oblasti byla nedávno vyslána 12. samostatná útočná brigáda národní gardy „Azov“, která vystřídala 58. samostatnou motorizovanou brigádu. Rusové navíc nadále pokračují v útocích na Bilohorivku, ale situace je zde z pohledu Ukrajinců stabilnější, než byla pár dní zpět.

Bachmutská fronta: Na sever od města jsou aktivnější Rusové, kteří podnikají protiútoky ve směru Orichovo-Vasylivka, Bohdanivka a v oblasti Berchivky. Je třeba uvést, že ukrajinské ozbrojené složky na této části fronty už nějakou dobu nepostupují. Na jih od města pokračují těžké boje v okolí Kliščijivky, Andrijivky a Kurdjumivky. Ukrajinské ozbrojené složky zde drží prakticky všechny kopce a Rusové se je z nich snaží pomocí protiútoků vytlačit. Z videí z oblasti je zřejmé, že zde mají Rusové poměrně těžké ztráty. Bojová činnost probíhá i u Odradivky.

Doněcká fronta: Boje probíhaly v okolí Avdijivky a Rusové zde byli odraženi a stáhli se do svých výchozích pozic. Pokračují také v pokusech postoupit u Pervomajského a byl zaznamenán i menší útok u Krasnohorivky, ale v obou směrech se podařilo ukrajinským obráncům okupanty odrazit. Stejný výsledek měl i ruský útok u Marjinky.

Jihovýchodní fronta: Ukrajinské ozbrojené složky postupují jihozápadně od Staromajorského a také směrem na Pryjutné. Předpokládáme, že se Ukrajinci snaží vyrovnat obrannou linii a zároveň získat prostor pro využití dělostřelectva kvůli ostřelování ruských logistických cílů více na jih. Další boje se odehrávají v polích a remízcích v okolí Urožajného až po Novodoněcké a Kermenčuk.

Záporožská fronta: Z vícera zdrojů z obou stran je potvrzeno, že už ruské síly nejsou v Robotyném. K jejich ústupu mělo dojít včera večer a v noci během ukrajinského útoku na jižní část vesnice. Ukrajinské jednotky pokračují v útočných operacích jižně a jihovýchodně od Robotyného a jižně od vesnice Mala Tokmačka a zároveň konsolidují nově získané. Dále pokračují v tlaku severovýchodně od Novoprokopivky a také podél silnice T0408 západně od odtud. Podle ukrajinských zdrojů dorazily do okupovaného Tokmaku jednotky z Burjatska a začaly rabovat pod záminkou „konfiskací pro armádu“.

Do Moskvy přicestovala vojenská delegace z Íránu, aby projednala spolupráci mezi pozemními silami obou zemí, informovala dnes ruská státní agentura TASS s odvoláním na ruské ministerstvo obrany. Delegaci blízkovýchodní země vede velitel jejích pozemních vojsk, brigádní generál Kjúmars Hajdarí, který se podle agentury dohodl se svým ruským protějškem Olegem Saljukovem na rozšíření spolupráce.

V Dánsku se začala cvičit jednu ze tří skupin 70 příslušníků ukrajinského letectva na stíhačky F-16. Podle mluvčího letectva se jedná o jednu ze tří kurzů, ve kterém se bude letecký personál učit jak ovládat tato letadla, tak jejich údržbu. Další kurzy by měly probíhat paralelní ve Velké Británii a Švédsku. Výcvik potrvá patrně do roku 2025. Podle plánů ukrajinského velení je pro získání letecké nadvlády potřeba nejméně 128 moderních stíhaček. Ukrajina jich má zatím přislíbeno 61.

Kosovská republika se připojila k deklaraci G7 o podpoře Ukrajiny, přijaté na okraji summitu NATO ve Vilniusu, které se říká deklarace „bezpečnostních záruk“. Kosovský premiér Albin Kurti zdůraznil, že zajištění vítězství Ukrajiny a postavení ruských vůdců před soud za jejich zločiny „jsou nezbytné pro zachování míru a demokracie“. Poznamenal také, že následky této války se již rozšířily daleko za hranice Ukrajiny, protože Rusko se ve snaze odvrátit pozornost od své agrese snaží destabilizovat západní Balkán „za pomoci svých hlavních autokratických spojenců v regionu“.

Foto: Kolektiv valka.online

Mapa konfliktu 21. 8. 2023

Dnešní Třešnička™ bude o tom, jak se Rusové nestali (vesmírnou) velmocí. Podle Vitalije Jegorova, ruského odborníka na kosmonautiku, měla „Luna-25 ukázat, že válka ruský high-tech průmysl nijak nezasáhla.“ Vzhledem k tomu, že ruské stíhací letouny pomáhají obdělávat ruská pole, třetina nejmodernějších ruských vrtulníků Ka-52 již byla sestřelena, Armaty jsou nasazení vzdáleny zhruba stejně jako Měsíc od Země a třídenní speciální vojenská operace trvá rok a půl, jeví se jako opodstatnitelná domněnka, že ruský high-tech průmysl neni… prostě neni. Tento názor zjevně sdílí i vrchní velitel finských ozbrojených sil, generál Timo Kivinen, který tvrdí, že jeho země nepodceňuje hrozbu ruských provokací, nicméně na druhé straně v současnosti není ani noha. Což nás přivádí k zamyšlení: Jestli je NATO skutečně útočný pakt namířený proti Rusku, jak tvrdí kremelská věrchuška, neměli bychom už začít psát o vánocích v Moskvě?

Autoři: Kolektiv Valka.online Odkaz na web

Pomoci nám s naší tvorbou můžete pomocí Patreonu.

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz