Hlavní obsah
Aktuální dění

Analýza 545. dne invaze na Ukrajinu, 22. 8. 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kolektiv valka.online

Ruská armáda v úterý ráno podnikla raketový úder na město Kryvyj Rih, kde poničila dvacet rodinných domů a zranila nejméně jednoho člověka. Uvedl to portál Ukrajinska pravda s odvoláním na vyjádření šéfa oblastní správy Serhije Lysaka.

Článek

Útok v Kryvém Rihu připravil část města o dodávky elektřiny a na záložní generátory musely na čas přejít i nemocnice, doplnil místní šéf vojenské správy Oleksandr Vilkul. V noci na úterý kromě toho ruská armáda podnikla vzdušné útoky na Záporoží na jihu země. Útok poškodil čtyři bytové domy.

Moskevská letiště Šeremetěvo, Domodědovo a Vnukovo v noci na úterý přerušila svůj provoz. Moskevské úřady k takovému kroku přistupují často v případě hrozícího bezpilotního útoku. Jde již o třetí noc po sobě, co byly úřady nuceny některá z těchto letišť uzavřít.

Severovýchodní fronta: Okupanti opět tvrdí, že se jim podařilo dobýt Synkivku, ale stále to není pravda. Zaznamenali určité úspěchy východně od vesnice a jihozápadně od Peršotravneva, ale Synkivku stále drží Ukrajinci. Některé zdroje nicméně tvrdí, že pokračují v pomalém stahování. U Novoselivského probíhají tvrdé boje a jak Rusové, tak Ukrajinci zde v posledním dnu zaznamenali určité ztráty. Situace je tu však víceméně beze změny, podobně jako u Kolomyjčichy a Džerelného. Pozice se nemění ani u Bilohorivky, kde okupanti dlouhodobě usilují o vstup do vesnice z východu.

Bachmutská fronta: Ukrajinci tlačí podél silnice M-03 mezi Zalizňanským a Orichovo-Vasylivkou, ale prozatím nelze určit, zda se jim zde podařilo postoupit. U Berchivky dále probíhají tvrdé boje, ale Ukrajinci zde tahají za kratší konec. Dostupné záběry zde ukazují ztráty na technice i živé síle. Od včerejška kolují po sociálních sítích záběry ruského obrněného konvoje, který byl zničen za pomoci protitankových min a dělostřeleckého přepadu, na severozápadě Kliščijivky. Doteď není přesné jasné, co se na tomto místě stalo, ale zdá se, že osádky ruských strojů v panice střílely kolem sebe a nejméně v jednom případě došlo k zásahu vlastního stroje. Celkem došlo ke zničení minimálně čtyř vozidel (dvou tanků a dvou obrněných vozidel pěchoty). Pěchota pak byla ostřelována kazetovou municí. Ani přesto se však v Kliščijivce ani Andrijivce stále nedaří Ukrajincům vytvořit předsunuté pozice.

Doněcká fronta: Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že byl odražen ukrajinský útok na Vesele, což by naznačovalo, že se Ukrajincům podařilo vytlačit na východě zatopeného lomu, ale nelze to nezávisle ověřit. Okupanti se opět pokusili prorazit na východě Avdijivky, ale po neúspěšných útocích byli nuceni se stáhnout zpět. Situace u Krasnohorivky a v Marjince je i nadále beze změny. Okupantům se zde nedaří postupovat.

Jihovýchodní fronta: U Urožajného se snaží ukrajinští vojáci snaží postupovat jižně směrem na Ključové ale zdá se, že se prozatím snaží vyhnout Zavitnému Bažani. Západně od Staromajorského proběhlo několik ruských útoků, ale byly odraženy a ač některé zdroje tvrdí, že se zde Ukrajincům podařilo postoupit do území nikoho a obsadit původně ruské pozice západně od Staromajorského, nemáme k dispozici žádné materiály, které by to v současné době potvrzovaly.

Záporožská fronta: Severně od Pryjutného se podařilo Ukrajincům zkonsolidovat pozice v území nikoho na samé hranici Záporožské a Doněcké oblasti, čímž získali další manévrovací prostor pro případný obchvat této vesnice. Ruský milbloger Wargonzo tvrdí, že Ukrajinci pracují na obkličování vesnice a že se Rusové budou muset stáhnout. U Huljajpole se ukrajinští obránci pokoušejí o obchvat Dorožňanky z východu i západu a pravděpodobně se pokusí postoupit k Polohám, před kterými se táhne první Surovikinova linie. Ukrajinský generální štáb tvrdí, že Robotyné bylo osvobozeno, ale telegramový kanál 47. samostatné brigády námořní pěchoty toto nadšení ještě ráno mírnil. Jisté však je, že se ruští vojáci již stahují k Novoprokopivce. Ta je podle dostupných snímků od Maxaru silně ostřelovaná Ukrajinci a část domů je v plamenech. Ukrajinské granáty však dopadají až do Solodké Balky, kterou prochází první ruská obranná linie v tomto sektoru. U Žerebjanek byl odražen pokus o ukrajinský útok.

Chersonská fronta: Ruský telegramový kanál Trinactij si stěžuje, že jsou do velících pozic na tomto úseku často povyšováni lidé, kteří nemají vojenské zkušenosti a jejich schopnosti budou zkázou ruských sil v těchto místech. Ukrajinci jsou pravděpodobně i nadále přítomni na levém břehu Dněpru v oblasti Kozačich Laherů. Ukrajinský raketový úder způsobil explozi a následný požár.

Prezident Zelenskyj se dnes v Aténách sešel se svým srbským protějškem, Alexandrem Vučićem. Při následné tiskové konferenci se oba prezidenti shodli, že se jednalo o velmi přínosné setkání. „Řekl jsem, že pokud jde o otázku územní celistvosti, Srbsko je, na rozdíl od jiných zemí, upřímné a podporuje suverenitu a celistvost Ukrajiny,“ řekl k tomu Vučić. Chorvatský premiér Plenkovič přislíbil Ukrajině vojenskou pomoc v hodnotě 30 milionů EUR.

Ukrajinská rozvědka HUR tvrdí, že má informace o ruských snahách potápět lodě podél Kerčského mostu, které mají zamezit ukrajinským hladinovým dronům v dalších pokusech o odstřel mostu. Následně zde má také dojít ke kladení plovoucích hrází v mezerách mezi potopenými loděmi.

Rusko v úterý ohlásilo zničení dvou ukrajinských lodí v Černém moři. První plavidlo, průzkumný člun, podle ruského ministerstva obrany zasáhla posádka stíhačky Su-30SM u blíže nespecifikovaných ruských plynárenských zařízení. Druhou loď, člun americké výroby s ukrajinskými výsadkáři, podle ministerstva zlikvidovalo ruské letadlo východně od Hadího ostrova.

Ukrajinský úřad pro boj s korupcí obvinil dodavatele neprůstřelných vest z nezákonného obohacení ve výši 6 milionů hřiven. Nejmenované osoby podle obžaloby prodaly ukrajinským ozbrojeným silám neprůstřelné vesty a nosiče plátů s deklarovanou odolností třídy 4, které se ukázaly jako výrazně nedostačující.

Jevgenij Prigožin, majitel žoldácké organizace Wagner, zveřejnil první video od svého nepovedeného pokusu o puč. Nepřekvapivě jej natočil v Africe, kam velká část jeho nájemných žoldáků odešla. Snaží se naverbovat další členy a tvrdí, že pomáhají africkému lidu v boji proti Al-Káidě, podnikají průzkumné mise a mají zájem „najímat pouze pravé bohatýry.“

Foto: Kolektiv valka.online

Mapa konfliktu 22. 8. 2023

Dnešní Třešnička™ bude o důležitosti odpočinku. Ruská média dnes přišly s informací o odvolání generála Sergeje Surovikina z pozice vrchního velitele vzdušných a kosmických sil RF. O tomto kroku se spekulovalo již od Prigožinova nepovedeného road tripuče, ale z oficiálních míst to bylo potvrzeno až dnes. Ta třešničková část však začíná až teď. Některé servery tvrdily, že byl Surovikin držen ve vazbě v moskevské věznici Lefortovo (což je tradiční rudohvězdičkový hotel pro ty dobré, a i ty špatné hrdiny federace), ale šéf ruského obranného výboru Andrej Kartapolov v červnu tvrdil, že se generál, který se již dlouhou dobu neobjevil na veřejnosti, „rekreoval.“ Pravděpodobně tedy zamířil do jednoho z proslulých ruských táborů na soustředění, takzvanou koncentraci, kde měl dost času zamyslet se nad dalšími kroky (které míří buď vyhlídkou z okna, nebo na čajový dýchánek).

Autoři: Kolektiv Valka.online Odkaz na web

Pomoci nám s naší tvorbou můžete pomocí Patreonu.

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz