Hlavní obsah
Aktuální dění

Analýza 546. dne invaze na Ukrajinu, 23. 8. 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kolektiv valka.online

Ukrajinci se rozhodli oslavit Den vlajky vskutku velkolepými ohňostroji na okupovaném Krymu a v Moskvě. Před pár týdny v kresleném videu slibovali na dnešní den velké překvapení, které se jim zjevně povedlo.

Článek

Rusko v noci na dnešek zaútočilo drony na Oděskou oblast na jihu Ukrajiny včetně regionu kolem Dunaje, tedy na důležitá místa pro vývoz obilí. Úder způsobil požár v obilných zařízeních. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na ukrajinskou armádu a místní úřady. Protivzdušná obrana sestřelila devět dronů Šahed, nicméně byly zasaženy výrobní a překládkové komplexy ve kterých vypukl požár. Poškozené jsou i sýpky, uvedl oblastní guvernér Oleh Kiper. K další explozi došlo ve vesnici Romny v Sumské oblasti. Zde okupanti zničili školu, kde zemřeli dva učitelé, kteří se připravovali na začátek školního roku, a několik dalších bylo zraněno. Ruské válečné lodě vypálily z Černého moře několik střel Kalibr, které mířily na střední Ukrajinu.

Na Moskvu se v noci na dnešek podle ruského ministerstva obrany pokoušely zaútočit tři drony. Dva protiletecká obrana zničila mimo hlavní město, třetí se zřítil na rozestavěnou výškovou budovu v obchodní čtvrti Moskva-City. Rusko z útoků, které se děly už několik nocí v řadě, obvinilo Ukrajinu. Moskevská letiště dočasně přerušila provoz, později znovu začala přijímat přílety a odbavovat odlety, informovala agentura TASS.

Severovýchodní fronta: Ruské útoky na této části fronty pokračují i přes to, že odtud okupanti aktivně stahují některé jednotky, aby si vypomohli na jiných částech fronty. Těžké boje probíhají na severních přístupech do vesnice Synkivky, zdá se však, že je zde situace víceméně pod kontrolou. U Lymanu Peršoho se ukrajinským ozbrojeným silám podařilo zatlačit ruské vojáky několik set metrů zpět a vylepšit si zde taktickou situaci. Dále na jih probíhají boje u Novoselivského, Džerelného, Torského a v Serebrjanském lese, kde ale nepozorujeme žádné změny. U Bilohorivky je situace složitá a okupanti se zde stále pokoušejí přiblížit k vesnici.

Bachmutská fronta: Ukrajinské ozbrojené síly pokračují v aktivních útocích v okolí Kliščijivky, kde se jim pravděpodobně podařilo vytlačit okupanty z několika postavení na východě vesnice. Podle ukrajinských zdrojů se zde snaží situaci stabilizovat, aby mohli prostor používat pro nástup dalších útočných operací východním směrem. Některé proruské kanály na telegramu také zmiňují, že se Ukrajinům povedlo postoupit i u Andirjivky, ale tato tvrzení prozatím nelze potvrdit. Situaci sledujeme. Na západě Kurďumivky probíhají tvrdé boje, ale situace se zde nemění.

Doněcká fronta: Okupanti provedli neúspěšné útoky v okolí Avdijivky a Marjinky, při kterých utrpěli značné ztráty živé síly. Více informací z tohoto sektoru nemáme.

Jihovýchodní fronta: Ruské kanály (jako Voin DV) tvrdí, že Ukrajinci přesouvají boje směrem k Zavitnému Bažani od Staromajorského po obou březích řeky a zesilují tlak na severním přístupu k Pryjutnému.

Záporožská fronta: Ukrajincům se podařilo postoupit v okolí Dorožňanky, bližší podrobnosti však nejsou známy. Ukrajinci konsolidují své pozice v Robotyném a zároveň postupují v jejím okolí. Východně od ní se ukrajinským ozbrojeným složkám podařilo postoupit mezi poli a vytlačit okupanty z několika remízků. Větší postup se Ukrajincům podařil severozápadně od od Verbového, což potvrzují i některé ruské kanály, jako právě Voin DV. Dále ruské zdroje tvrdí, že se již bojuje na výšinách kolem Novoprokopivky, což by naznačovalo, že jsou Ukrajinci ve skutečnosti dál, než sami tvrdí. Tato informace však není prozatím vizuálně potvrzena, a je možné, že jde opět o další ruské tvrzení, které má za účel zveličit případné „znovuzískání“ těchto pozic.

Chersonská fronta: I přes opakované tvrzení ruských propagandistů, že bylo ukrajinské předmostí na východním břehu Dněpru zničeno se zde situace oproti například minulému týdnu prakticky nezměnila. Hlavní ruské obranné pozice vedou podél silnice vedoucí z Oleški do Nové Kachovky podél břehu Dněpru. Předmostí u Olešek a Kozačich Laherů se podle všeho ani nezvětšilo, ani nezmenšilo. Celkově je z této části fronty velice málo informací.

Krym: Na okupovaném Krymu dnes došlo k sérii explozí, které byly způsobeny ukrajinskými drony a řízenými střelami. Hlavním cílem však pravděpodobně byl nejmodernější ruský PVO komplex S-400, k jehož zničení došlo na jihozápadním cípu poloostrova, nedaleko města Olenivka. Podle ruských zdrojů došlo nejprve ke vzletu párečku dronů, které zahltily protivzdušnou obranu, a poté měli Ukrajinci odpálit protilodní střelu Neptun, kterou stroj zasáhli. Fascinující je ovšem fakt, že samotný zásah a následná exploze byly natočeny z ukrajinského průzkumného dronu (někteří analytici hovoří o typu PD-2, který nepatří k malým strojům). To přímo vybízí k otázce, co vlastně dělá ruská protivzdušná obrana?

V Tverské oblasti v Rusku byl pravděpodobně protivzdušnou obranou zasažen civilní letoun, který často využíval Jevgenij Prigožin. Ruská agentura TASS s odvoláním na ruský Úřad civilního letectví Rossaviacija uvádí, že byl na palubě. Informaci samozřejmě nelze ověřit. Celkem v letadle mělo zemřít deset lidí.

Evropská komise souhlasí s tím, aby Česko poskytlo zhruba 800 milionů eur na podporu podnikům, které se potýkají se zvýšenými náklady na energie kvůli ruské válce na Ukrajině. Komise to uvedla v tiskové zprávě zaslané ČTK. Podpora bude mít podobu přímých grantů na pokrytí dodatečných nákladů způsobených mimořádným nárůstem cen zemního plynu a elektřiny v roce 2023 ve srovnání s rokem 2021.

Foto: Kolektiv valka.online

Mapa konfliktu 23. 8. 2023

Dnešní Třešnička™ bude o RF-04428, Červená 62. Nevíte, co? Jde o imatrikulační a volací znak ruského vrtulníku Mi-8AMTŠ, jehož pilot (dle ruského telegramového kanálu FighterBomber) zabloudil při rutinním letu se součástkami a nebyl schopen vrátit se zpět nad ruské území. Dosedl na prvním letišti, které spatřil a když zjistil, že patří ukrajinskému letectvu, pokusil se vzlétnout a uletět. To se nepovedlo, dva členové posádky byli Ukrajinci zastřeleni a pilot vzat do zajetí. Toliko k ruskému narativu, který má povážlivé trhliny. První z nich je, že k přistání došlo ve vzdálenosti několika stovek km od ruských hranic, což naznačuje, že pilot se musel s PVo nějakým způsobem domluvit. Na to navazuje druhá trhlina, kdy podle ukrajinské verze byl pilot domluvený s vojenskou rozvědkou HUR, že jim stroj předá výměnou za svůj život a útěk rodiny na západ (a fakt macatý šek). Třetí trhlinou je, že FighterBomber píše o tom, že jakákoliv jiná než oficiální verze (zabloudil, protože je totální kretén), nesmí být šířena. Skoro to až budí dojem, že byl pilot, který byl, podle samolepky tohoto telegramového kanálu v kokpitu stroje, jeho fanouškem, ho informoval, co se bude dít, ale dopadlo to jako vždy, tedy PPP!

Autoři: Kolektiv Valka.online Odkaz na web

Pomoci nám s naší tvorbou můžete pomocí Patreonu.

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz