Hlavní obsah
Aktuální dění

Analýza 548. dne invaze na Ukrajinu, 25. 8. 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kolektiv valka.online

Rusové dnes na Ukrajinu vyslali nejméně 2 střely Kalibr a provedli několik desítek leteckých úderů. Podle ukrajinského generálního štábu se podařilo obě střely sestřelit a také byl zneškodněn jeden sebevražedný dron Šahed.

Článek

Rusko nad Kalužskou oblastí, která leží jihozápadně od Moskvy, zničilo ukrajinskou raketu, a v oblasti Krymu 42 ukrajinských dronů. Informuje o tom dnes agentura TASS s odvoláním na ruské ministerstvo obrany. V noci na dnešek byla dočasně uzavřena moskevská letiště Domodědovo a Vnukovo.

Severovýchodní fronta: Situace se na této frontě oproti předchozím dům prakticky nezměnila. Poziční boje se odehrávají u Synkivky, v Serebrjanském lese a u Bilohorivky. Silnější ruské útoky byly odraženy u Novojehorivky a u Veselého.

Bachmutská fronta: Na severu města pokračují boje ve směru na Orichivo-Vasilivku a okupantům se podařilo vytlačit ukrajinské vojáky z lesního pásu kopírujícího železniční trať jižně od vesnice Berchivky. Na jihu Bachmutu se podařilo Ukrjaincům postoupit jižně od Kliščijivky až k hranicím vesnice Andrijivka. Rusové zde podnikají řadu protiútoků, ty jsou však odráženy s poměrně vysokými ztrátami na straně okupantů.

Doněcká fronta: Ozbrojené síly Ukrajiny odrazily útoky okupantů jižně od Avdijivky, severovýchodně od Novomichajlovky a u Marjinky.

Jihovýchodní fronta: Ukrajinci odrazili nepřátelské útočné operace v prostoru Vuhledaru, Vremivky, Blahodatného a Staromajorského. Jinak zde docházelo dělostřeleckým duelům.

Záporožská fronta: Ukrajinské obranné síly pokračují v útocích v oblasti jižně od Robotyného a severozápadně od Verbového. U Verbového se jim podařilo postoupit na několika místech, čímž dosáhly hlavní obranné linie Rusů. Na jih od Robotyného stojí Ukrajincům v cestě vesnice Novoprokopivka a boje se prokazatelně odehrávají severně a severozápadně od ní. Ruské zdroje tvrdí, že ukrajinské síly na ni včera k večeru zahájily silné ofenzivní operace. Existují náznaky, že se ukrajinští vojáci dostali až k vesnici a že se bojuje již pří o ni. Tyto informace zatím nejsou potvrzeny z ukrajinské strany, ani pro ně neexistují důkazy v podobě videí, nebo fotografií a stavíme se k nim zatím skepticky.

Chersonská fronta: Po delší době, kdy se z této fronty neobjevovaly prakticky žádné informace se začaly ozývat ruské zdroje a ztěžovat si na ztráty, které ruští vojáci utrpěli při pokusech osvobodit od Ukrajinců některé z ostrůvků na Dněpru. Tyto zdroje zároveň dodávají, že mají v tomto sektoru Ukrajinci jednoznačnou iniciativu a „beztrestně“ útočí na ruské pozice na východním břehu Dněpru.

Dobrovolníci plnící vojenské úkoly budou muset složit přísahu před ruskou státní vlajkou, stejně jako to dělají ruští vojáci. Stanovuje to nový dekret prezidenta Vladimira Putina, o kterém dnes informovala agentura TASS. Ruská státní média o dekretu informovala dva dny poté, co při pádu letadla v Tverské oblasti nejspíš zahynul šéf soukromé Wagnerovy vojenské společnosti Jevgenij Prigožin.

Americký prezident Joe Biden a jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtečním telefonátu jednali o chystaném začátku výcviku ukrajinských pilotů na amerických bojových letounech F-16. Výcvik s Američany by měl začít již v září. Prvním krokem bude intezivní kurz angličtiny v Texasu, po jeho absolvování se ukrajinští piloti přesunou na letecký výcvik do Arizony. Portugalsko nabídlo, že k rychlejšímu průběhu tréninku může poskytnou své piloty a mechaniky. Podle portugalského prezidenta také jeho země na Ukrajinu odešle zdravotnické a odminovací vybavení.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociálních sítích uvedl, že dnes přijal tureckého ministra zahraničí Hakana Fidana. Jednal s ním o rizicích po červencovém odstoupení Ruska od dohody umožňující vývoz obilí z černomořských přístavů Ukrajiny.

Nejsilnější švédská opoziční strana Sociální demokracie volá po urychleném předání stíhaček JAS 39 Gripen Ukrajině. Podle mluvčího strany nezáleží jestli budou prodány nebo darovány, důležité je „nenechat Rusko vyhrát“. Další severská země Finsko oznámila, že připravuje 18. balíček vojenské pomoci, který bude obsahovat nespecifikované těžké zbraně a munici v hodnotě 94 milionů eur.

Litva předá Ukrajině další balík vojenské podpory v hodnotě 41 milionu eur. Zásilka obsahuje munici pro pancéřovky Carl Gustaf, námořní radary, munici pro ruční zbraně ráže 5,56 mm, generátory a protidronové pušky a také odpalovače protivzdušných raket NASAMS. V Litvě se rovněž léčí přes 200 ukrajinských vojáků.

Německo poprvé předalo Ukrajině rakety protivzdušné obrany Patriot. Německá vláda hlásí, že kromě těchto střel byly Ukrajině poskytnuty: deset dalších systémů detekce dronů (dříve bylo poskytnuto 93); 40 průzkumných dronů RQ-35 Heidrun (dříve 20); 16 nákladních vozů Zetros (dříve 140); 510 000 nábojů do střelných zbraní (dříve 2 miliony). Dříve Berlín hlásil pouze přesun samotných odpalovacích zařízení, nikoli však zbraní k nim.

Raiffeisen Bank International a Uniqa Insurance Group prodejem svých aktiv ruské společnosti Renessans Žizn opouští ruský trh. Obchod ještě není uzavřen, ale jakékoli nové obchodní transakce v Rusku se prakticky zastavily. „Nyní děláme poslední logický krok prodejem naší ruské dceřiné společnosti, která se na tržbách skupiny podílí hluboko pod 1 %, a proto hraje v našem portfoliu vedlejší roli. To znamená, že opouštíme Rusko,“ řekl člen představenstva Uniqa Wolfgang Kindl.

Foto: Kolektiv valka.online

Mapa konfliktu 25. 8. 2023

Dnešní Třešnička™ bude o expertech na slovo vzatých. Je třeba připomenout, že většina politických stran a hnutí v našem „západním“ kulturním prostoru, které domněle nebo prokazatelně podporovaly politiku zločinného kremelského režimu, po útoku na Ukrajinu částečně otočila nebo alespoň drží pysky, vyčkává a dělá mrtvého brouka. Možná jsme na náš národ příliš přísní, ale zdá se nám, že v Česku (a na Slovensku) došlo k docela opačné situaci. Strany, které se tvářily jako „konzervativní“ ochránci „křesťanské normálnosti“ začaly aktivně kolaborovat s nepřítelem, který je však ještě fantasticky daleko na to, aby je mohl fyzicky podpořit. Groteskní situaci, do které se tito kremlofilové dostali, podporují absurdními prohlášeními k současné „krizi na Ukrajině“, kterou v souladu s kremelskou propagandou oficiálně odmítají nazvat válkou. „Bezpečnostní expert“ jedné této mikrostraničky s celonárodními ambicemi dnes prohlásil, že poskytnutí stíhaček F-16 Ukrajině je válečný zločin. Dovolte nám se opravdu nahlas smát. Svůj mozkový průjem pak doplnil prohlášením, že Ukrajina stejně už disponuje jen jedinou bojeschopnou brigádou, takže je to navíc zcela zbytečné a jen to oddaluje mír. Celé toto absurdní divadýlko uzavřel slovy, že „když to před rokem říkal, tak se mu smáli.“ Ano, pane Bohbote z ruské Trikolory, už před rokem to byla kardinální blbost (tečka). Tím, že zabanujete všechny nesouhlasné komentující z toho pravdu neuděláte.

Autoři: Kolektiv Valka.online Odkaz na web

Pomoci nám s naší tvorbou můžete pomocí Patreonu.

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz