Hlavní obsah
Aktuální dění

Analýza 553. dne invaze na Ukrajinu, 30.08.2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kolektiv valka.online

Na Ukrajinu dnes v noci okupanti vyslali osm střel s plochou dáhnou letu Kalibr, 28 střel Ch-101/555 a 16 íránských dronů Šahed.

Článek

Ukrajinské letectvo sice tvrdí, že sestřelilo všechny řízené střely a 15 dronů, přesto však byly z Kyjeva slyšet výbuchy a došlo k požáru. Kyjevská správa však tvrdí, že to bylo způsobeno dopadem trosek sestřelené střely, bohužel při něm zemřeli dva lidé. Nesestřelný dron udeřil do Novohradu-Volynského v Žytomyrské oblasti. Ukrajinská protivzdušná obrana byla aktivní také u Čerkasů, ležících ve stejnojmenné oblasti.

Ukrajinské drony dnes v noci zasáhly cíle celkem v šesti ruských oblastech, ve Pskovské, Kalužské, Rjazaňské, Brjanské, Orelské a Kurské. U Pskova drony způsobily vážné škody na místním letišti Kresty, které je základnou ruské 2. gardové brigády zvláštního určení GRU a 76. gardové divize výsadkových sil. Agentura TASS tvrdí, že došlo k poškození čtyř transportních letounů Il-76, k dispozici jsou záběry minimálně dvou hořících strojů. Podle rozsahu požáru je lze považovat za zničené. Některé další zdroje uvádí, že došlo k zásahu strategického bombardéru Tu-22M3, ale to se nám nepodařilo ověřit. Kanál RosSMI tvrdí, že počet poškozených strojů již stoupl na sedm. Zasažena byla také letištní infrastruktura. Jeden z dronů také dopadl na brjanskou továrnu Kremnij, která vyrábí mikroelektroniku pro civilní i vojenské využití. V Kaluze byly zasaženy zásobníky paliva a ropy. Další vypuštěné drony pak byly důvodem přerušení provozu na moskevských letištích Vnukovo a Domodědovo. V Tule a Rjazani byly podle několika ruských zdrojů zasaženy dočasné základny některých výsadkových jednotek.

Severovýchodní fronta: Na severovýchodě Synkivky se Ukrajincům skutečně podařilo získat zpět dříve ztracené území a vedou bojové operace směrem k Vilšaně. Postup ukrajinské armády zde ukazuje video ostřelování těžkým ruským termobarickým raketometem TOS-1, jehož střely dopadají do prostoru dříve ovládaného okupanty. Boje pokračují také u Novoselivského, Kolomyjčychy, Rajhorodky a Novojehorivky. Na ose Torské - Dibrova - Bilohorivka zůstává situace beze změny. Prim zde hrají poziční boje a dělostřelecké souboje.

Bachmutská fronta: Na sever od Bachmutu se prozatím podařilo okupantům zastavit ukrajinský postup. Na jih od města se ukrajinským ozbrojeným silám daří pomalu postupovat podél lesních pásů u železničního náspu. Ukrajincům se navíc podařilo znovu dobýt některé pozice poblíž vodního kanálu jižně od Ozarjanivky.

Doněcká fronta: Okupantům se podařilo zasáhnout ukrajinský zásobovací vlak u vesnice Dorožně, která je vzdálená asi 63 km severozápadně od Doněcka. Vlak pravděpodobně převážel munici, protože na záběrech jsou patrné sekundární exploze. Situace kolem Avdijivky zůstává beze změny, o včerejších údajných úspěších podél silnice N-20 jsme neobjevili další důkazy.

Jihovýchodní fronta: Ukrajincům se podařilo postoupit o pár desítek metrů na jihu Urožajného a na západním břehu Mokrého Jalu se boje přibližují k Zavitnemu Bažaňu. Na západě Staromajorského se Ukrajincům podařilo získat další území přiléhající k vesnici a byly potrzen také jejich postup do území nikoho severovýchodně od Urožajného do hloubky dalších asi 400 metrů a v délce asi 3 km. To vede k postupnému zkracování fronty mezi těmito dvěma vesnicemi a brzy budou Ukrajinci pravděpodobně schopni obejít Pryjutné z východu.

Záporožská fronta: Příslušníkům ukrajinské 82. aeromobilní brigády se daří postupovat směrem k Verbovému. Video je ukazuje několik desítek metrů od prvních domů ve vesnici, bezpečně za protitankovým příkopem hlavní obranné line okupantů. Zatím se stále nejedná o proražení Surovikinovy linie, před ukrajinskými obránci ještě stojí zákopová linie vedoucí jižně pod protitankovým zákopem. Zatím není jasné, zda šlo o průzkum bojem, nebo zda se zde podařilo ukrajinským výsadkářům získat pozice. Prozatím toto území považujeme za zemi nikoho. Vesnici brání výsadkáři okupantů ze 104. gardového výsadkového pluku a příslušníci SSO ze 22. samostatné gardové brigády zvláštního určení.

Krym: Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruské stíhací letouny v noci zničily v Černém moři východně od Hadího ostrova čtyři čluny s ukrajinskými vojáky, které směřovaly ke krymskému pobřeží. Zprávu nelze ověřit, ale o ukrajinské aktivitě v tomto prostoru je za posledních několik dní dostatek důkazů. Podle zprávy MO mířily čluny opět směrem k Tarchankutskému výběžku. Satelitní snímky od firmy Planet ukazují pravděpodobně potopené ruské lodě na jižní straně Kerčského mostu. To odpovídá informacím, které zveřejnila ukrajinská rozvědka HUR minulý týden.

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes během svého interview s proruským propagandistou Tuckerem Carlsonem navrhl dohodu s Ruskem. Její součástí by mělo být uznání Krymu ruským územím a zákaz Ukrajině vstoupit do NATO. Toto jeho prohlášení přišlo nedávno poté, co maďarský nacionalistický plátek napsal, že Maďaři si v roce 1968 „vzít zpět slovenské území.“

Rusko odmítá připustit Brazilce k vyšetřování pádu letounu Embraer Legacy 600, na jehož palubě se měl nacházel Jevgenij Prigožin a další wagnerovci. Brazílie a letečtí inspektoři mají podle mezinárodních pravidel nárok na prozkoumání vraku stroje a účastnit se vyšetřování pádu stroje. Zdá se však, že ani členství v hojně proklamovaném BRICS není úplně bez úskalí.

Země Evropské unie dokončují práce na projektech, které umožní rozvíjet schopnosti průmyslu ve výrobě munice. „Diskuse bude pokračovat především kolem naší schopnosti nadále dlouhodobě podporovat Ukrajinu, zajišťovat její potřeby a zejména munici. Chci připomenout, že se nám podařilo velmi rychle ustavit právní akt, tzv. ASAP (Zákon na podporu výroby munice), aby bylo možné vyrábět více munice pro Ukrajinu,“ zdůraznil evropský komisař pro vnitřní trh Thierry Breton. Připomněl, že cílem zemí bloku je ročně vyrobit více než milion kusů.

Foto: Kolektiv valka.online

Mapa konfliktu 30.8.2023

Dnešní Třešnička™ bude o ruské protivzdušné obraně, respektive o jejím nedostatku. V noci zveřejnil pskovský gubernátor Michail Vedernikov záběry z práce ruské PVO v oblasti nad zasaženou leteckou základnou Kresty. Ty jsou naprosto fascinující, protože palba je vedena z hlavňových zbraní různých ráží, jako jako jsou pravděpodobně kanóny 23mm ZU-23, případně výkonnější, ale podobně staré 57mm AZP S-60. Nikde nejsou vidět ekvivalenty C-RAM (Counter Rocket, Artillery, Missile system), tedy rychlopalné kanóny s automatickou nebo poloautomatickou detekcí cíle, či raketová protivzdušná obrana. Kde nic, tu nic. To poměrně jasně ukazuje, že Rusko postrádá jakoukoliv schopnost bránit strategické cíle na vlastním území. To jsme v omezené míře viděli již dříve, ale situace je již tak kritická, že se ruští propagandisté snaží o nečekaný spin. Tvrdí totiž, že Ukrajinci nemají střely schopné zasáhnout cíle tak daleko od ukrajinských hranic, takže musel úder zákonitě pocházet z Estonska a Lotyšska, což se rovná vyhlášení války NATO Rusku! Pokud by to byla pravda, byla by celá situace ještě směšnější. Znamenalo by to totiž, že Rusko, které tvrdí, že proti němu NATO skrytou válku již vede, nepodniká žádné kroky, pro zabránění útokům z území aliančních států. Kde je Šojgu, aby nás ujistil, že vše jde PPP?

Autoři: Kolektiv Valka.online Odkaz na web

Pomoci nám s naší tvorbou můžete pomocí Patreonu.

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz