Hlavní obsah
Aktuální dění

Analýza 558. dne invaze na Ukrajinu, 04.09.2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kolektiv valka.online

Rusko v noci na pondělí provedlo vzdušný útok na jeden z velkých ukrajinských přístavů pro vývoz obilí. Uvedli to podle agentury Reuters ukrajinští představitelé.

Článek

Zpráva o útoku na přístav Izmail na Dunaji přišla jen několik hodin před plánovanými rozhovory ruského prezidenta Vladimira Putina s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoğanem. Ukrajinské letectvo tvrdí, že okupanti přes noc vyslali celkem 32 dronů Šahed, z nichž bylo sestřeleno 23 strojů.

Severovýchodní fronta: Ruské zdroje hlásí, že okupanti odrazili ukrajinský útok na své pozice jižně od Vilšany a Ukrajinci pomalu přesouvají boje od Synkivky k Lymanu Peršemu. Okupanti se snaží prorazit u Rajhorodky a jistý postup zaznamenali západně od Karmazinivky, kde se snažili postoupit téměř měsíc a půl. U Torského je situace beze změny, obránci zde pokračují v nahlodávání ruských pozic, v Serebrjanském lese dochází ke statickým bojům s občasnými vzájemnými protiútoky. Nejasná je situace u Bilohorivky, kde satelitní snímky dopadů dělostřeleckých granátů ukazují, že Ukrajinci jsou ostřelováni v místech, kde v předchozích týdnech byly ruské pozice. Patrné je to zejména na severu a severovýchodě zpracovatelského závodu na křídovec na jihu města.

Bachmutská fronta: Některé ruské zdroje přes víkend tvrdily, že se okupantům podařilo postoupit u Berchivky, ale nepodařilo se nám k tomu objevit žádné relevantní důkazy. Zdá se však, že Ukrajinci upustili od snahy v těchto místech prorazit a místo toho se soustředí na postup podél silnice M-03 - konkrétně od vesnic Zalizňanské a Orichovo-Vasylivka, kde mají více manévrovacího prostoru a nehrozí zde podobná situace jako mezi Berchivskou nádrží a rybníkem Pivničnyj. Rusové dnes ostřelovali severní polovinu vesnice z termobarického raketometu TOS-1A, což naznačuje, že se v těchto místech již pohybují Ukrajinci. V těchto místech jim také dělá problém Rusy držený výběžek severozápadně od vesnice, ze kterého mohou ostřelovat postupující Ukrajince. Na severním přístupu k Andrijivce mají Ukrajinci problémy v minových polích, která jim stojí v cestě, což je doloženo poškozenými tanky, následně zničenými dělostřelectvem. Z dostupných fotografií je však patrné, že okupanti jsou na tom v těchto místech podobně, protože je na nich vidět silně poškozený tank T-90M. Na jižním přístupu k vesnici jsou na tom Ukrajinci trochu lépe, a daří se jim rozšiřovat pozice v území nikoho u železniční trati, podél které se snaží postupovat jižním směrem na Zelenopillju a Kurďumivku.

Doněcká fronta: Okolo Avdijivky stále dochází k ruským útokům. Snahu o průlom ukrajinských pozic pozorujeme na u Krasnohoroviky na severu, Kruté Balky na východě a jihozápadě u Opytného, kde se okupantům podařilo prorazit a úzkém koridoru postoupit až za říčku severně vesnice. Tradičně také útočili u Vodjaného, Pervomajského, Nevelského a Krasnohorivky. V Marjince se pak ruské jednotky snaží opět získat kontrolu nad jihozápadní částí vesnice, odkud byli před pár dny vytlačeni.

Jihovýchodní fronta: Ukrajincům se podařilo zajistit budovy zemědělského družstva na severním břehu Kašlahače, které jsou součástí Pavlivky. V současné době je otázkou, zda se budou snažit pokračovat dál do města, nebo zda počkají, až se jim podaří zkonsolidovat pozice na západě města a tato území propojit a teprve pak postupovat dál. Ukrajinské jednotky dále pokračují ve snaze postoupit v prostoru mezi Novodněckým a Urožajným a mezi Stromajorským a Pryjutným. Na jižním přístupu ke Staromajorskému odrazili Ukrajinci ruský útok. Podle dostupných záběrů z ukrajinských dronů staví Rusové ve Staromlynivce další obranné pozice a protitankové zátarasy, čelí však ukrajinskému ostřelování útokům sebevražedných dronů.

Záporožská fronta: Necelé čtyři kilometry jižně od Verbového rozstřílelo ukrajinské dělostřelectvo zásobovací konvoj pomocí kazetové munice. Dostupné satelitní snímky ukazují, že se boje přesouvají stále blíže právě k Verbovému a na první obranné linii tlak stoupá na stále delším úseku. Západně od vesnice se pak pravděpodobně Ukrajincům podařilo vstoupit do hlavní zákopové linie - dokazovat to má ruské ostřelování těchto míst. Jak ukrajinské tak ruské zdroje ukazují, že se jim také podařilo obsadit důležité kóty 161 a 166 mezi Robotyným a Novoprokopivkou a začínají se objevovat náznaky, že útočící ukrajinské jednotky zkoušejí obejít Novoprokopivku i ze západního směru. Západně od Robotyného je fronta již téměř u Kopani.

Chersonská fronta: FIRMS satelity od NASA ukazují, že v oblasti Kozačich Laherů došlo v posledním dni k ostřelování a vzniku požárů. V Oleškách bylo dnes hlášeno několik silných explozí. O aktivitě ukrajinských jednotek v této oblasti není o moc víc informací, než v předchozích dnech.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov podle očekávání rezignoval. Prezident země Volodymyr Zelenskyj oznámil, že místo něj navrhne šéfa privatizačního fondu Umjerova.

Neznámý člověk na policii v Kyjevě v pondělí oznámil, že jsou zaminované všechny střední školy ve městě. Informuje o tom portál RBK-Ukrajina. Ukrajinští školáci se vrátili do škol v pátek a už tehdy anonym nahlásil zaminování kyjevských středních škol. Kyjevská vojenská správa uvedla, že policie přijala potřebná opatření a že o evakuaci studentů rozhoduje vedení jednotlivých škol. V pátek se po prohledání škol ukázalo, že nikde žádná nálož nebyla.

Ruský prezident Vladimir Putin přivítal v luxusním sanatoriu v letovisku Soči tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana. Očekává se, spolu budou jednat o obnově dohody o vývozu ukrajinského obilí přes Černé moře nebo o situaci na Ukrajině. Oba prezidenti se naposledy osobně setkali loni v říjnu v Astaně, jsou ale v ustavičném kontaktu. Naposledy spolu telefonicky hovořili před měsícem. Erdoğan Rusko navštívil loni 5. srpna, kdy byl rovněž v Soči, kde má Putin jednu ze svých rezidencí. Ruský prezident letos v červenci odmítl prodloužit platnost dohod o vývozu ukrajinského obilí, které loni v létě pomohlo vyjednat právě Turecko a OSN.

Foto: Kolektiv valka.online

Mapa konfliktu 04.09.2023

Dnešní Třešnička™ připomíná sraz milovníků deskových her z Wishe. Jak už jsme psali dříve, tak Rusko zrušilo na tento měsíc plánované vojenské cvičení Západ-2023. Nicméně hrdina Ruské federace a velmistr špatného hodu kostkou Sergej „Hadí voči“ Šojgu se nechal slyšet, že mocná ruská armáda bude místo toho „cvičit na Ukrajině“. Pravděpodobně se budou zaměřovat na lepší zásahy škol, které jsou nyní již validním cílem, protože jsou uvnitř konečně malí ukrofašisté. Do teď musely tento strategický cíl suplovat porodnice a nemocnice - což se při špatném hodu dvanáctistěnkou beztak ne vždy podařilo. Nemůžeme si pomoci, ale tahle partie Dračího doupěte z Wishe začíná čím dál tím víc působit jako Jumanji. Šojgu se bojí hodit svou cinknutou kostkou, aby ho neušlapalo stádo poloniových slonů. Surovikin už kostkou vrhl a šel rovnou do domečku, kde mu hrozí spíše ušlapání stádem bachařů. O Prigožinovi a hadech v letadle se ani rozepisovat nebudeme. No a Putin, ten od loňska sedí u partie šachu proti Západu (který se ani neobtěžoval ukázat) na hracím poli z piškvorek. Vskutku Carský gambit.

Autoři: Kolektiv Valka.online Odkaz na web

Pomoci nám s naší tvorbou můžete pomocí Patreonu.

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz