Hlavní obsah
Aktuální dění

Analýza 560. dne invaze na Ukrajinu, 06.09.2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kolektiv valka.online

Dnes došlo k dalšímu z masivních ruských vzdušných úderů na ukrajinské území. Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat tvrdí, že se povedlo sestřelit všech osm řízených střel (7× Ch-101/555 + 1× balistická střela Iskander) a 15 z 25 dronů Šahed.

Článek

Zbylé stroje zasáhly přístavní infrastrukturu v Izmajlu na Dunaji, v důsledku čehož zemřel jeden člověk. Protivzdušná obrana byla aktivní nad Ševčenkovým v Oděské oblasti a také v Kyjevské, kam mířila většina vystřelených raket, a později dopoledne také v Záporoží, kde byly hlášeny exploze. Úřady ruské Brjanské oblasti hlásily sestřel několika dronů nedaleko města Lokot.

Odpoledne se objevila zpráva, že Rusové zasáhli řízenou střelou tržiště v Kosťantynivce. V současné době se hovoří minimálně o sedmnácti mrtvých a více než třiceti raněných. K dispozici jsou i záběry okamžiku dopadu z průmyslové kamery. Tržiště bylo zasaženo za denního světla při plném provozu. Ukrajinský prezident kondoloval rodinám a přátelům těch, kteří zde dnes zemřeli a na tiskové konferenci v Kyjevě, které se zúčastnil i dánská premiérka Mette Frederiksen připomněla, že Rusové vždy vraždí, když se Ukrajincům daří na frontě.

Severovýchodní fronta: Ruské kanály stále tvrdí, že mají u Synkivky a Vilšany jakési blíže nespecifikované úspěchy, ničím to však nedokládají. Z ukrajinské strany nemáme k tomuto úseku téměř žádné informace. Vzhledem k tomu, že v poslední době zde okupanti přiznávali ústup, úspěchy u Synkivky jsou téměř určitě vymyšlené. Okupanti se také pokusili o o útok na Novojehorivku, ale sami přiznávají, že zde byli odraženi. satelitní snímky ukazují v této oblasti silné ostřelování jejich pozic. Ukrajinci ostřelovali ruské pozice u Dibrové a Kuzmyného.

Bachmutská fronta: Ukrajinské jednotky pokračují v bojích na silnici M-03 a souběžně s tím na ose Orichovo-Vasylivka - Dubovo-Vasylivka. Záběry u ukrajinského dornu ukazují u Chromového zákopy plné mrtvol okupantů, podle poškození šlo pravděpodobně o dělostřelecký přepad a v centru Bachmutu, na východním břehu Bachmutky v Ševčenkové ulici, dnes Ukrajinci zničili několik kusu samohybných dělostřeleckých systémů 2S9 Nona. Ruské zdroje tvrdí, že se vojákům ze 4. mechanizované brigády samozvané LLR ve spolupráci s jednotkami Kadyrovců Achmat podařilo získat zpět některé pozice v centru Kliščijivky, jako důkaz mají sloužit záběry vzdávajících se ukrajinských vojáků. Problém však je, že tomu přímo odporují informace od ruského Wargonza, který tvrdí, že Ukrajincům se podařilo dosáhnout dalších úspěchů na západě vesnice. Andrijivka je již téměř srovnaná se zemí a jak jsme psali v minulosti, ale ani přesto se Ukrajincům nedaří postoupit do ní. Záběry od ruského milblogera a vojáku Sudoplatova ukazují, že ukrajinská snaha postupovat na Kurďumivku podél železniční trati je stále složité a pokusy jim přináší ztráty, protože se tím vystavují dělostřelecké palbě a útokům sebevražedných dronů.

Doněcká fronta: Sektor kolem Avdijivky zůstává beze změn, proběhly ruské útoky na tradiční místa, jako východ Avdijivky, Pervomajské a Nevelské. U Krasnohorivky se povedlo vojákům z ukrajinského 18. praporu 35. samostatné brigády námořní pěchoty zničit několik ruských obrněných vozidel během pokusu a útok na město. Zajímavostí je, že k jejich zničení došlo ještě před tím, než překročily hranici území okupovaného před 24. únorem. V Marjince se situace oproti včerejšímu dni podle našich informací nezměnila. Je možné, že se Rusové brzy pokusí zaútočit ve směru Novomychajlivka - Kosťantynivka, protože během včerejší noci a dneška došlo k silnému ostřelování těchto míst a útokům v tomto směru ze severo- a jihovýchodu.

Jihovýchodní fronta: Na vuhledarském úseku opět ukrajinské dělostřelectvo navyšuje svou aktivitu. Dochází k ostřelování Mykilského a Pavlivky, která někteří analytici označují za další možnou osu ukrajinského útoku. Ukrajinci zde mají posledních pár dnů úspěchy na severu Pavlivky, a dlouhodobě se snaží do města vstoupit ze západu. Snahy o osvobození Novodoněckého vojáky ukrajinské 38. brigády námořní pěchoty pokračují, ale nemají zde vůbec jednoduchou pozici a vykazují ztráty na životech i technice. Dále na západ, na mokrojalském úseku, se Ukrajinci dále soustředí na konsolidaci pozic v území nikoho především na samotném západním okraji frontového úseku, mezi Staromajroským a Pryjutným, a ničení ruského dělostřelectva hlouběji na okupovaném území.

Záporožská fronta: Ukrajinským vojákům z 82. aeromobilní brigády podařilo postoupit až těsně k Verbovému a podle zdrojů z obou stran dochází k bojům v hlavních zákopových liniích. Obrněná technika stále o něco zaostává, protože kvůli dělostřelectvu nemohou ženijní jednotky pořádně pracovat na odstraňování protitankových překážek. Ruská 810. samostatná gardová brigáda námořní pěchoty se pokusila o útok na Robotyné, ale ten byl odražen pravděpodobně právě v místě ruských zákopů jižně od vesnice. Ukrajinci také pokračují v pomalém čištění prostoru východně od Novoprokopivky a pomalu posouvají boje jižním směrem, a používají HIMARS k ničení dělostřeleckých pozic hlouběji v obranných liniích.

Chersonská fronta: Okupanti ostřelovali ostrůvky v okolí Kozačich Laherů a tvrdí, že salvy z raketometů měly dopadat do prostoru, kde se vyloďovaly ukrajinské jednotky. Zveřejnili i video, na kterém však není žádné vylodění vidět. Ruské zdroje zveřejnily video zničené ruské techniky z kontrolního bodu v Oleškách. Mělo se jednat o útok sebevražedných dronů.

Ruské úřady plánují odebrat finanční dávky a sociální benefity bývalým příslušníkům Wagnerovců. Ministerstvo práce a sociálního zabezpečení Ruské federace v současnosti zjišťuje, jestli jsou vůbec zmíněné výhody legální. Pokud se nenajde opora v zákonu, budou muset wagnerovští žoldáci nebo jejich přeživší rodiny tyto finance vrátit do ruského rozpočtu.

Rumunské ministerstvo obrany přiznalo, že na území Rumunska dopadl ruský dron. Podle ministra Angela Tîlvăra byly u obce Plauru, v okrese Tulča nedaleko ukrajinských hranic, nalezeny trosky ruského bezpilotního letounu. Rumunská vláda dosud popírala možnost narušení vzdušného prostoru ruskými stroji. Netřeba připomínat, že Rumunsko je v NATO a to by mělo už konečně reagovat.

Jerevan poprvé od začátku invaze armády Ruské federace na Ukrajinu pošle humanitární pomoc do Kyjeva. Informovalo o tom Radio Azatutyun (součást Rádia Svoboda). Pomoc do Kyjeva osobně doručí manželka arménského premiéra Nikola Pašinjana, Hanna Hakobjan. Do ukrajinské metropole přijede na třetí „Summit prvních dam a pánů“, který začne 6. září. Arménie se od svého ruského spojence začíná poměrně rychle vzdalovat. Mezi 11.-20.9.2023 se Arménie připojí ke společnému vojenskému cvičení s armádou USA.

Šéf americké diplomacie Antony Blinken dorazil na předem neoznámenou návštěvu Ukrajiny. V zemi Blinken zůstane do čtvrtka, píše agentura AP. Pravděpodobně oznámí nový balíček americké vojenské pomoci v hodnotě až 200 milionů dolarů, do konce týdně mají přitom USA oznámit další, mnohem větší tranši pomoci za až jednu miliardu dolarů.

Foto: Kolektiv valka.online

Mapa konfliktu 06.09.2023

Dnešní Třešnička™ bude o matematicko-fyzikální rovině. Ruský pilot Maxim Kuzminov, který dezertoval s vrtulníkem Mi-8 AMTŠ, dostane od ukrajinské vlády odměnu v hodnotě zhruba 11 milionů korun (téměř 18 milionů hřiven, nebo půl milionu dolarů). Původně jsme částku chtěli přepočítat i na rubly, ale pak nám došlo, že bychom nulami naplnili celou stránku. Namísto toho jsme se rozhodli, že to převedeme do různých jednotek, které budou dávat obyčejným lidem smysl a budou si je moci představit. Ono 11 milionů korun je ekvivalent deseti ukradených vagonů s ukrajinským obilím, dvanácti slonů, nebo tří letounů Il-76. Nemluvíme o hodnotě, ale o objemu. Nicméně pokud jde ale o cenu, bude to zhruba sto osmdesát tři zachovalých jedničkových Fábií 1.2 HTP (HonemToProdej) od AAA, nestočených, nebouraných, lehce zajetých, po důchodci, co tím jezdil do kostela.

Autoři: Kolektiv Valka.online Odkaz na web

Pomoci nám s naší tvorbou můžete pomocí Patreonu.

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz