Hlavní obsah
Aktuální dění

Analýza 565. dne invaze na Ukrajinu, 11.09.2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kolektiv valka.online

Ukrajinské úřady hlásí ranní výbuchy v Kryvém Rihu, které měly být způsobeny pádem trosek sestřelených dronů.

Článek

Jurij Ihnat, mluvčí ukrajinského letectva totiž tvrdí, že se protivzdušné obraně povedlo sestřelit všech 12 dronů Šahed vyslaných na Ukrajinu. Další dron sestřelili Ukrajinci nad Hadím ostrovem. Jednalo se o průzkumný typ Forpost. Během náletů, které proběhly v noci z 9. na 10.9., zasáhl jeden z ruských dronů staré muniční skladiště u Buševa, asi 90 km jižně od Kyjeva.

Ruské systémy protivzdušné obrany v brzkých ranních hodinách nad západoruskou Bělgorodskou oblastí zničily dva drony vyslané z Ukrajiny. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany. Odpoledne byl oznámen sestřel dronu v Kurské oblasti.

Severovýchodní fronta: Ruským vojákům se podařilo opět postoupit směrem k Synkivce, jak dokazují geolokalizovaná videa ostřelování ukrajinským dělostřelectvem. Okupanti jsou v současné době zhruba kilometr od vesnice, ale boje místy prosakují až na její severovýchodní okraj. U Kyslivky a Kotlarivky dochází ke statickým bojům, podobně jako u Novoselivského. Ruské jednotky pak vedou aktivní bojové operace u Novojehorivky, kde lze pozorovat jejich drobné úspěchy v západním směru. Ukrajinští vojáci podnikají protiútoky, které mají za úkol vytlačit Rusy z nedávno ztracených pozic v Serebrjanském lese. Tato část severovýchodní fronty je nyní asi nejžhavější, Ukrajinci zde mají poměrně kvalitní jednotky a Rusové přesunuli velké množství místních rezerv k Bachmutu a do Záporožské oblasti. Linie Torské - Dibrova - Bilohorivka je beze změny, ačkoliv bylo v posledním dni hlášeno několik vzájemných útoků.

Bachmutská fronta: Na sever od Bachmutu je situace stále stejná, Rusové zde pevně drží Berchivku. Na jihu od města ukrajinští vojáci stále konsolidují pozice ve vesnicích Kliščijivka a Andrijivka a zároveň tlačí na pozice okupantů směrem na Kurďumivku. Podle posledních videí z oblasti se ukrajinským ozbrojeným silám daří pomalu postupovat podél Donbaského kanálu směrem k Majorsku.

Doněcká fronta:
Okupantům se podařilo postoupit o několik stovek metrů mezi Veselým a Avdijivkou, východně od křídovcového lomu. Okupanti vedou útoky do nově osvobozených území u Pervomajského a Nevelského. Některé zdroje informují, že se ruským vojákům daří postupovat na západě Marjinky a ačkoliv to není zatím podložené, je to velmi pravděpodobné, protože Ukrajinci zde mají i přes drobné úspěchy minulý týden stále slabší pozice.

Jihovýchodní fronta:
Některé zdroje tvrdí, že se Ukrajincům povedlo překročit říčku Šajtanku a přerušit silnici mezi Novomajorským a Novodoněckým. Úspěch je připisován příslušníkům 37. a 38. samostatné brigádě ukrajinské námořní pěchoty, a dokonce se jim mělo podařit dostat mezi první domy v Novomajorském. Vyplývá to z ruskými kanály zveřejněných videí s geolokalizací. Postup Ukrajinci zaznamenali i na západě Severodoněckého, kde video z ruského dronu ukazuje ukrajinské pozice podél silnice, která tuto vesnici spojuje s Kermenčukem, který leží jihozápadně odtud.

Záporožská fronta:
Ukrajincům se podařil další postup na severovýchodě Novoprokopivky. Nejnovější videa ukazují ukrajinské tanky střílející na ruské pozice v Novoprokopivce ze vzdáleností menší, než 1 kilometr. Z toho usuzujeme, že nynější ruská obranná linie je tvořena hranicemi vesnice. Západně od Robotyného se podařilo Ukrajincům vytlačit Rusy z několika obranných pozic mezi Novoprokopivkou a Kopani. U Verbového se bojuje na jihozápadě a západě vesnice. Samotnou vesnici však stále drží Rusové a dá se předpokládat, že se ukrajinské ozbrojené složky nejdříve pokusí ovládnout kopce jižně, ze kterých je možné vesnici „pokrýt“ palbou.

Chersonská fronta:
Na chersonské frontě probíhají poziční boje a těžké ostřelování obou břehů Dněpru. Ukrajinci stále kontrolují předmostí, která si na východním břehu Dněpru vytvořili, a zároveň ovládají i mnohé ostrůvky na Dněpru. Rusové se snaží Ukrajince vytlačit, ale ztrácí na řece nemalé množství rychlých člunů a živé síly.

Krym: Pamatujete si na ty zničené lodě s příslušníky ukrajinské vojenské rozvědky HUR, o kterých včera mluvilo ruské ministerstvo obrany? No, tak těm zničeným lodím a mrtvým vojákům se podařilo získat pod kontrolu těžební Bojkovy věže. Pomáhali jim Jack Sparrow a Bill „Tkanička“ Turner. Video dnes na sociálních sítích sdílela vojenská rozvědka. Piráti na záběrech sice nejsou vidět, ale jak jinak si to vysvětlit neumíme. Asi zaúřadovalo prokletí чорної перлини.

Moskva oficiálně potvrdila, že na návštěvu země v příštích dnech přicestuje severokorejský lídr Kim Čong-un. Severokorejská agentura KCNA uvedla, že Kim Čong-un se setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Potvrdily se tak dřívější zprávy jihokorejských médií. K jednání pravděpodobně dojde ve Vladivostoku, kam Putin dorazil na jednání Východního ekonomického fóra.

Evropská unie důrazně odsuzuje konání nelegitimních „voleb“ na Krymu, stejně jako v některých částech Doněcké, Luhanské, Záporožské a Chersonské oblasti. Podle šéfa unijní diplomacie, Josepa Borrella, se jedná o zoufalý pokus Ruska legitimizovat nelegální vojenskou kontrolu a anexi ukrajinských území, který je v rozporu s Chartou OSN, mezinárodním právem a nezávislostí, suverenitou a teritoriální integritou Ukrajiny.

Severoatlantická aliance plánuje v příštím roce uskutečnit největší společné vojenské cvičení od studené války. Cvičení se uskuteční v Německu, Polsku a v pobaltských zemích v únoru a březnu. Cvičení nazvané Steadfast Defender bude obsahovat 500 až 700 leteckých bojových misí. Zapojeno by mělo být i více než 50 lodí. Podobně jako letos v červnu, kdy se konalo velké letecké cvičení Air Defender 23, tématem cvičení je situace, kdy aliance čelí agresi od fiktivního východní bloku OCCASUS.

Německá vláda pověřila zbrojařskou firmu Rheinmetall zprovozněním 40 bojových obrněných vozidel Marder 1A3, které Ukrajině přislíbila v rámci balíku v hodnotě 700 milionů EUR při jednání ve Vilniusu. První stroje by se měly na Ukrajinu dostat ještě tento rok. Informaci přineslo tiskové prohlášení koncernu na jeho webových stránkách.

Praha daruje Ukrajině čtyři záchranářské vozy v celkové hodnotě zhruba milionu korun. Dnes o tom rozhodli pražští radní, v minulosti již metropole Ukrajině poslala například zdravotnický materiál, naftová topidla či elektrocentrály. Radní města dnes také schválili, že Praha vstoupí do mezinárodní sítě měst nabízejících útočiště spisovatelům, kteří ve svých domovských zemích nemohou svobodně tvořit a vydávat.

Foto: Kolektiv valka.online

Mapa konfliktu 11.09.2023

Dnešní Třešnička™ bude o problémech V4. Česká vláda dokazuje, že není schopná moci, natož si pomoci. Podle státní firmy Mero teče do ČR nejvíce ruské ropy od roku 2012. Jde o rozporuplnou zprávu. Sice máme ropu relativně levnou (oproti ropě Brent ze Skandinávie), ale podporujeme ruského diktátora a krvavou válku. Ušetřené peníze jsou tak hypoteticky vynaloženy na stavbu terminálu, který nás má od závislosti na ruské ropě oprostit od roku 2025. „Proč neotevřete huby a nevysvětlíte to lidu?“ řvou svobodní lidé Čech, Moravy a Slezska. Tedy vysvětlit to dobře, pokud možno. Opět tedy no bueno. Své „problémy“ má ale i Maďarsko, jehož vláda se rozhodla, že bude ve své rozestavěné jaderné elektrárně Paks používat francouzské palivo namísto toho ruského, na které byla Rosatomem projektovaná. Z Kremlu slyšíme: „Šach, mat, Západe!“ No a naši severní sousedé z Polska mají naproti tomu problém s běloruskou invazí. Pohraniční stráž totiž oznámila, že v sobotu maskovaní muži v běloruských uniformách házeli po Polácích kamení, stříleli z praku a oslňovali hlídky baterkami. „Do tří dnů ve Varšavě!“, ozývá se z Minsku. A naši bratři Slováci? To by bylo na knihu v knihovně z třešňového dřeva (které je na dřevovinové stupnici inteligence pravým opakem myslícího hruškovníku). „Sorry, bratia,“ ozývá se od našich monitorů.

Autoři: Kolektiv Valka.online Odkaz na web

Pomoci nám s naší tvorbou můžete pomocí Patreonu.

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz