Hlavní obsah
Aktuální dění

Analýza 522. dne invaze na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kolektiv valka.online

Včera, 30. 7., jsme si připomněli 86. výročí podpisu tajného rozkazu NKVD č. 00447, který započal tzv. Velkou čistku. Následkem něj bylo v Sovětském svazu zatčeno za 15 měsíců více než 1,5 milionu lidí, z nichž více než 680 000 bylo popraveno.

Článek

Tento „sovětský národní sport“ si vyžádal oběti v řadách obyčejných lidí, kulaků, spisovatelů a inteligence. Pod rozkazem byl podepsán tehdejší lidový komisař vnitra SSSR Nikolaj Ježov.

V noci na dnešek zaútočili okupanti na ukrajinské území čtyřmi drony Šahed v Kirovohradské oblasti nedaleko Kryvého Rihu. Všechny byly podle vyjádření generálního štábu sestřeleny protivzdušnou obranou. Včerejší ruský raketový útok na školní zařízení v Sumách si podle městské rady vyžádal jednoho mrtvého a 17 zraněných. Včerejší dopad řízených střel na Záporoží má dvě oběti a dva raněné. Během ostřelování ukrajinské Sumské oblasti bylo poškozeno množství obytných budov včetně školy a studentských kolejí. Útoky si vyžádaly dva mrtvé a nejméně dvacet zraněných civilistů.

Naproti tomu bylo ale živo v Moskvě, kde drony zasáhly budovy komplexu IQ-Čtvrť (IQ-квартал), v nichž mají kanceláře ministerstvo pro digitální rozvoj a ministerstvo průmyslu a obchodu a ministerstvo komunikací. Podle dostupných informací došlo k poškození 5.-6. patra této padesátiposchoďové stavby a nejsou žádní zranění. Rusko z útoku obvinilo Ukrajinu. Ministerstvo obrany RF tvrdí, že na Krymu sestřelily 16 dronů, které mířily na leteckou základnu Krasnoselivske na západě poloostrova. Místní zdroje však o této události neinformovaly.

Severovýchodní fronta: Ukrajinské ozbrojené složky postupně dostávají pod kontrolu území, které se Rusům podařilo obsadit při posledním pokusu o protiofenzívu v tomto směru. Během minulého týdne osvobodili Ukrajinci více než 18 km² ve směru Svatové. Rusové nadále drží asi 16 km² obsazených v průběhu útočných operací posledních dní. Podle posledních informací se Rusové stáhli z Novoherojivky. Je otázka, jestli mají Rusové v oblasti vůbec nějaké rezervy, nebo jestli do protiútoku před pár dny dali vše co měli k dispozici.

Bachmutská fronta: Na severním křídle Bachmutu zvyšují ozbrojené síly Ukrajiny tlak na ruské obranné linie a zintenzivňují dělostřeleckou palbu. Okupanti se zde pokusili o několik protiútoků, ty však selhaly a ukrajinský postup nezastavily. Na jižním křídle také proběhlo několik ruských protiútoků v okolí Kliščijivky a Andrijivky, ale i tyto útoky byly odraženy. Ukrajinci zde pokračují v tlaku a Rusové se stáhli za železniční násep, což jsme předpovídali několik dní zpět. Na východ od železničního náspu však podle videí z místa operuje ukrajinská jednotka „Kraken“ a to ještě více komplikuje situaci Rusů. U Kurdymivky se Ukrajincům podařilo překonat kanál a postoupili na okraj vesnice. Ukrajinci také drží všechny výšiny v okolí a těžká dělostřelecká palba pokračuje oběma směry.

Doněcká fronta: Na této frontě jsme nezaznamenali žádné větší změny. Dochází zde vesměs jen k opotřebovávacím bojům, které nenesou žádné výsledky ani jedné straně.

Jihovýchodní fronta: Ozbrojené síly Ukrajiny tlačí na Urožajne ze 3 stran a zdá se, že na severu jsou Ukrajinci na hranicích vesnice a větší část vesnice směrem na jih je zóna nikoho. Alexandr Chodakovskij, velitel proruského separatistického praporu Vostok, tvrdí, že Ukrajinci podnikli několik náletů na vesnici. Dále popisuje zhoršující se situaci v Urožajném právě kvůli jeho operačnímu obklíčení. Ruské zdroje včera večer tvrdily, že se okupantům, podařilo znovu obsadit Staromajorské, jsme si však jistí, že k této události nedošlo. Jedná se však o poměrně běžně používanou ruskou propagandu, při které se ruští propagandisté snaží vzbudit dojem, že se o místo stále bojuje i když to není pravda. Pod Staromajorským probíhají boje a ozbrojené síly Ukrajiny zde pomalu postupují. Ruské pozice v Zavitnem Bažani jižně od Staromajorského jsou pod palbou, což značně komplikuje ruskou logistiku. V průběhu dne se Ukrajincům podařilo přerušit silnici mezi Novodonětském and Kermenčikem východně od Urožajne. Počítáme, že pokud se zde Rusům nepodaří protiútok, budou se muset z Urožajne stáhnout, aby zde nebyli uvězněni.

Záporožská fronta: Ukrajinci rozšiřují frontu směrem k Verbovemu a postupují dále na jihovýchod od Robotyného. Podle všeho se Ukrjaincům podařilo dostat pod kontrolu silnici do Verbového, což by mohlo Rusům ve vesnici značně zkomplikovat situaci. Ukrajinské dělostřelectvo ostřeluje ruské pozice u Novoprokopivky. U Kamjanského dělají Ukrajinci malé pokroky jižně od města a tlačí blíže k Luhovému. Prozatím to vypadá, že se Ukrajincům podařilo osvobodit přibližně polovinu Kamjanského a od Lozového jsou nyní jejich pozice vzdálené přibližně kilometr.

Jeden z hlavních pomníků v Kyjevě, obří socha ženy s mečem a štítem v ruce tyčící se nad Dněprem, změní název. Podle ředitele Národního ukrajinského muzea druhé světové války Jurije Savčuka má být přejmenována z Matka vlast na Matka Ukrajina, napsal ruskojazyčný servis BBC.

Rusko pravděpodobně opět využívá taktiku ničení zemědělských plodin Ukrajiny určených pro vývoz. Zemědělská společnost Ivuška letos požádala o akreditaci na vývoz obilí, ale ruský úder v polovině července zničil velkou část jejích zásob jen několik dní poté, co Rusko odstoupilo od dohod o vývozu obilí, které by umožnily přepravu přes Černé moře bez obav z ruských útoků. Ukrajina je jedním z největších vývozců obilí na světě.

Papež František reagoval na odstoupení Ruska od „obilní dohody“ a masivní letecké útoky na ukrajinskou obilnou infrastrukturu v přístavech. Podle Vatican News papež řekl, že je hříchem ničit obilí a že by se Rusko k dohodě mělo vrátit. „Nepřestáváme se modlit za Ukrajinu, kde válka ničí všechno, včetně obilí. Je to urážka Boha, protože obilí je Jeho darem nasytit lidstvo,“ řekl František během nedělní modlitby.

Česko dostalo pozvání na summit v Saúdské Arábii, kde budou na začátku srpna jednat zástupci západních a rozvojových zemí o Ukrajině. Kdo za Českou republiku na setkání pojede, se nyní řeší. Dnes o tom informoval mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Foto: Kolektiv valka.online

Mapa konfliktu 30.7.2023

Dnešní Třešnička™ bude o strachu ze slušných lidí. Největší jednotlivý odběratel podprůměrné ruské vodky Dmitrij Medveděv včera na svém telegramovém kanálu napsal, že „odtržení části naší země povede k tomu, že Rusko bude muset použít jaderné zbraně,“ a doplnil, že „Naše ozbrojené síly, odrážející protiofenzivu kolektivního nepřítele, chrání občany Ruska i naši zemi. To je zřejmé všem slušným lidem“. Jestli se odvolává na obskurní brněnské hnutí není zřejmé. Kromě toho Rusové také prý zabraňují globálnímu konfliktu, jak ale rovněž neuvedl. Opuchlá karikatura homo sapiens pak ještě doplnila, že „pokud by ofenziva Ukrobanderovců s podporou NATO uspěla, a zmocnili se části naší země, pak bychom museli na základě pravidel dekretu prezidenta Ruska přejít k použití jaderných zbraní.“ U této zvrácené výhružky civilizovanému světu odkazoval na Putinův dekret z června 2020, v němž si země „vyhrazuje právo použít jaderné zbraně v případě agrese proti Ruské federaci s použitím konvenčních zbraní, kdy je ohrožena samotná existence státu.“ O ukradnutí Doněcké, Luhanské, Záporožské a Chersonské oblasti rozhodl ruský diktátor v roce 2022. Slušní lidé však tuto anexi neuznávají.

A pozor! Ve středu 2. 8. 2023 od 20:00, budeme mít opět náš tradiční video podcast. Určitě probereme vývoj na frontě za poslední dobu, nicméně hlavní téma bude ruská propaganda. Nazvali jsme jej „Jak vrtěti psem, aneb ruské lži a dezinformace“, takže se budeme bavit hlavně o ruských lžích a dezinformacích. Také se k nám možná připojí jako host „Selick“, který velmi aktivně mapuje českou dezinfo scénu - i o té budeme mluvit. Budeme dostupní na našem partnerském projektu; Twitch kanále Brotherhood Of Terra. Následný záznam bude opět na Youtube. Budeme rádi, když si nás přijdete poslechnout!

Jsme moc rádi za Váš zájem!

Autoři: Kolektiv Valka.online Odkaz na web

Pomoci nám s naší tvorbou můžete pomocí Patreonu.

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz