Hlavní obsah
Aktuální dění

Analýza 521. dne invaze na Ukrajinu 29.07.2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kolektiv valka.online

Dnes je to rok od ruského útoku na vlastní zajateckou kolonii Olenivka. V noci z 28. na 29.7.2022 vypálili do budov, ve kterých byli vězněni válečníci z Azovstalu,

Článek

pravděpodobně jednu nebo více termobarických střel, které zabily nejméně 53 ukrajinských válečných zajatců a dalších více než 70 zranily. Okupační úřady se snažily celý masakr hodit na Ukrajince s tvrzením, že vězení bylo zasaženo řízenou střelou z raketometu HIMARS. Není však pochyb, že povrchové poškození samotné budovy a jejího zařízení naprosto neodpovídá tomuto typu munice. Vzhledem k tomu, že Olenivka leží více než 10 km od nejbližších frontových pozic, vylučuje to možnost použití jakékoliv termobarické munice Ukrajinci.

Oproti posledním týdnu bylo dnes relativně klidněji. Letecký poplach byl vyhlášen během noci a dne vyhlášen v Sumské a Doněcké oblasti, opakovaně pak v Záporožské a Chersonské. Zhruba před dvěma hodinami byl poplach vyhlášen v Černihivské, Charkovské a Poltavské oblasti. Výbuchy dnes byly slyšet v Sumách, Záporoží a Dnipru. Věnovat se jim budeme níže.

Severovýchodní fronta: Ruské síly útočí na ukrajinské pozice jižně od Novoselivského, u Džerelného a na Nadju, ze které byli v předchozím dni vyhnáni. Právě u Nadji pokračují tvrdé boje poté, co sem okupanti přesunuli čerstvé jednotky ze 144. gardové motostřelecké divize. Západně od Novovodjaného a Karmazynivky se jim povedlo postoupit zkonsolidovat pozice v území nikoho na západním břehu Žerebce, což potvrzují geolokalizované záběry ruských propagandistů. Pokračují také ve vytrvalém tlaku na severu a východě Serebrjanského lesa. Hojně tu využívají vlastního dělostřelectva, které drží Ukrajince přibité k zemi, kvůli čemuž se mohou jen bránit a nemohou provádět potřebné protiútoky. V Lysyčansku byla ukrajinskou raketou zasažena škola č. 24, která podle místních sloužila jako ubikace pro ruské vojáky.

Bachmutská fronta: Ukrajinským ozbrojeným silám se podařilo odrazit ruský útok podél silnice M-03 a vzápětí sami přešli do protiútoku v prostoru mezi silnicí a Orichovo-Vasylivkou. U Berchivky a Chromového probíhají těžké boje, obě strany hlásí nezanedbatelné ztráty, ale stav fronty je pravděpodobně beze změny. Jižně od Bachmutu se pro okupanty situace zhrošuje. Ukrajinci útočí ze západu a jihu na Kliščijivku. Z kopců na západě čistí bojovníci 3. samostatné útočné brigády zákopové pozice ruských jednotek a na jihu pak prapor Ajdar spolu s jednotkami teritoriální obrany sice pomalu, ale metodicky postupují směrem k centru vesnice. Ukrajinci také hlásí vstup do Andrijivky a podle ruských zdrojů probíhají boje prakticky po celém jejím území, což potvrzuje video Kadyrovců, které situace donutila ke stažení. Ukrajinské zdroje tvrdí, že se okupanti stahují za násep železniční trati, kde mají pravděpodobně připraveny další obranné pozice. Na těch však podle dostupných informací již pracuje ukrajinské dělostřelectvo. Ruské i ukrajinské zdroje hlásí postup i severozápadně od Kurďumivky, ačkoliv zde mají Ukrajinci poměrně vysoké ztráty. Do bojů se v těchto místech zapojily i původně švédské stroje CV-90, přičemž minimálně jeden zde byl poškozen nebo zničen. Rusové se pokusili o útok severně od Majorsku, ale podle dostupných informací zde byli odraženi. Do okupovaného Irmina dnes dopadlo několik ukrajinských řízených střel. Dnes také Bachmutský úsek navštívil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, aby ocenil ukrajinské vojáky, kteří zde bojují. K setkání s vojáky pravděpodobně došlo v okolí Kosťantynivky.

Doněcká fronta: Situace na všech sektorech zůstává pravděpodobně beze změny, protože stejně jako v předchozích dnech, informací z tohoto úseku je velmi málo. Je téměř jisté, že ani jedna strana stále nepostoupila. V okupovaném Doněcku došlo k explozi a podle sekundárních výbuchů na videích ze sociálních sítích se pravděpodobně jednalo o muniční skladiště ruské armády. Dále mělo být poškozena budova „ministerstva vnitra“ samozvané DLR. V okupovaném Šachtarsku od včerejška hoří palivový sklad, který byl podle okupační správy zasažen ukrajinským dronem.

Jihovýchodní fronta: Ukrajinci ostřelují ruské pozice podél silnice T-05-18. Ta tvoří hlavní přístupovou cestu k okupovanému Mariupolu, ale je lemována ruskými obrannými liniemi. Podle videí a fotografií se zdá, že se zde Ukrajinci soustředí především na dělostřelecké pozice a ostřelují je pomocí salvových raketometů HIMARS a MARS. Ukrajinci mají po osvobození Staromajorského výhodnější pozice pro napadání ruských pozic v Urožajném ze západu a stále tlačí také ze severu a severovýchodu. Ze Staromajorského se snaží postoupit na Zavitne Bažaňa, ale naráží na odpor jednotek, které opustily pozice na severu. Čerství informace z ruských kanálů tvrdí, že ruský protiútok na vesnici donutil Ukrajince se stáhnout, ale vzhledem ke zdrojům, které to tvrdí, k tomu zatím přistupujeme skepticky.. Dále na západ u Pryjutného se zdá, že Ukrajinci do jisté míry vzdali pokusy prorazit do vesnice ze severu a místo toho se soustředí na postup jihovýchodním směrem na Staromlynivku.

Záporožská fronta: Ukrajinské jednotky na orichivském úseku byly viděny s novým značením, o kterých jsme se poprvé doslechli už na konci června. Je jím nahoru směřující šipka a trojúhelník (video naleznete v analýze na našem webu). Ukrajinci kromě hlavní osy útoků z obou stran Robotyného také naplno rozjeli bojové operace směrem na Verbové, a podél silnice spojující tuto vesnici s Robotyným se jim daří vytlačovat okupanty a pomalu postupovat. To s definitivní platností znamená průlom první ruské obranné linie a je dokonce možné, že první ukrajinské jednotky jsou již před Verbovým. Usuzujeme tak z videa ukrajinského BVP, které zůstalo trčet v protitankovém příkopu a bylo geolokalizováno právě do blízkosti této vesnice. Mezi Pjatychatkami a Žerebjankami se okupační síly pokusily o útok, ale byli odraženi. Mezi Kamjanským a Luhovým dochází k bojům zhruba na půli cesty mezi těmito místo, ale nemáme informace o tom, že by se Ukrajincům dařil další postup. Při ruském raketovém úderu na Záporoží byla zasažena obytná budova a jedna z kancelářských budov, ve které má mít sídlo tajná služba SBU. Podle dostupných informací bylo zraněno asi dvacet lidí. Další raketový úder byl v noci veden na Dnipro, kde mělo zranění utrpět devět lidí. Útok byl podle všeho veden balistickou střelou Iskander-M.

Chersonská fronta a Krym: Okupační úřady Chersonské oblasti hlásí, že Ukrajinci poslali na Čonharský most dvanáct řízených střel Storm Shadow, ale všechny se ruské PVO povedlo sestřelit. S tím ovšem kolidují informace na ruských sociálních sítích, podle kterých došlo k několika explozím na mostě, který musel být kvůli poškození uzavřen a nelze přes něj v současné době projíždět. Šéf okupační správy oblasti má pravděpodobně špatné informace.

Omlouváme se dnešní chybějící informace ze světa, ale i my si občas potřebujeme oddychnout.

Foto: Kolektiv valka.online

Mapa konfliktu 29.7.2023

Dnešní Třešnička™ bude o podprahových informacích. Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa na rusko-africkém summitu v Petrohradu dnes ruskému diktátorovi řekl, že africké země „nepřijely do Ruska žebrat o milodary.“ Později oznámil, že představitelé afrických zemí požadují po Putinovi obnovení černomořské obilné dohody a následné zpřístupnění Černého moře mezinárodnímu obchodu. Těžko říct, jestli tento jinotaj Putin pochopil. Druhou částí třešničky dnes informace od Wall Street Journal, podle které plánuje Saúdská Arábie v srpnu uspořádat summit o mírových rozhovorech kvůli válce na Ukrajině. Pozvaných je podle deníku až 30 představitelů různých zemí, vedle Ukrajinců třeba Brazílie a Indie. Ruští představitelé pozvaní nebyli. Tohle už by možná Putin a jeho pohůnci pochopit mohli, ne?

Autoři: Kolektiv Valka.online Odkaz na web

Pomoci nám s naší tvorbou můžete pomocí Patreonu.

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz