Hlavní obsah

Novela insolvenčního zákona snižuje počet povolených oddlužení ve třetím čtvrtletí 2024

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Insolvence

Nová úprava insolvenčního zákona zkrátila dobu oddlužení ze tří na pět let a přinesla pokles povolených oddlužení ve třetím čtvrtletí 2024 o 15 %, ukazují data analytické společnosti InsolCentrum.

Článek

V České republice došlo ve třetím čtvrtletí roku 2024 ke znatelnému poklesu v počtu povolených oddlužení. Tento trend nastal v důsledku přijaté novely insolvenčního zákona, která zkrátila dobu oddlužení z pěti na tři roky, jak ukazují analýzy společnosti InsolCentrum.

Podle předběžných dat InsolCentra se počet podaných insolvenčních návrhů v tomto období snižuje o 10 % oproti druhému čtvrtletí 2024, což odpovídá 5 419 návrhům.

Obdobný trend byl patrný i v počtu povolených oddlužení, který se sníží o 15 % na 4 633 osob. Předběžná data rovněž naznačují očekávaný pokles povolených oddlužení, zatímco román ukazuje potenciál pro zvýšený zájem o tříleté oddlužení v nadcházejících letech.

Ve třetím čtvrtletí 2024 však došlo k nárůstu prohlášených konkurzů firem a počtu povolených reorganizací. Na 181 firem byl prohlášen konkurz s 9% zvýšením oproti předchozímu čtvrtletí a bylo povoleno 9 reorganizací, což je nadprůměrná hodnota.

Mezi známými společnostmi, které prošly reorganizacemi, je například Barrandov Televizní Studio a.s.

Zajímavé je, že při oddlužení, ve srovnání se stejným obdobím roku 2023 došlo k mírnému zvýšení povoleného oddlužení o 2 %.

Celkové poklesy insolvenčního řízení v krajích České republiky naznačují, že trend poklesu je plošný, přičemž nejvýraznější pokles byl zaznamenán v Pardubickém kraji (-20,6 %).

Tato data jsou předběžná a mohou se měnit v závislosti na dalších právních úkonech. Nová legislativa a její implementace představují významný krok v oblasti insolvence a finanční stability pro dluhově zatížené občany.

Přijetí novely insolvenčního zákona přineslo na jednu stranu finanční úlevy a urychlení procesu oddlužení pro jednotlivce, na druhou stranu ovlivňuje dynamiku podávání insolvenčních návrhů. Je důležité sledovat, jak se situace vyvine v nadcházejících měsících a zda se podaří dosáhnout plánovaného cíle, tedy usnadnit život zadluženým občanům a podnítit jejich ekonomickou stabilitu.

Autor: Karolína Svobodová

Zdroj: InsolCentrum, ISIR

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz