Hlavní obsah

Pracovníci soudů stávkují! Třídenní protest ochromí českou justici

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ministerstvo_spravedlnosti.jpg

Ministerstvo spravedlnosti

Zaměstnanci českých soudů vyhlašují třídenní stávku kvůli dlouhodobě podhodnoceným platům. Odbory požadují navýšení mezd o 15 %, zatímco vláda nabízí méně. Protesty se dotknou všech soudů v zemi kromě Ústavního soudu.

Článek

Dnešní schůzka ministrů spravedlnosti a financí Pavla Blažka a Zbyňka Stanjury (oba ODS) s justičními odbory neodvrátila ohlášenou třídenní stávku zaměstnanců soudů kvůli nízkým platům. Odbory již dříve požadovaly navýšení mezd o 15 procent, zatímco ministři nabídli pouhé sedmi – až osmiprocentní zvýšení. Vláda sice připouští, že se situace v oblasti financování justice musí řešit, ale v současné chvíli nejsou k dispozici dostatečné prostředky.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek 1. října 2024 na svém Twitteru oznámil, že kvůli rozhodnutí Ústavního soudu, který nařídil dorovnání platů soudců, došlo k neplánovaným výdajům státu ve výši půl miliardy korun. „I proto je velmi obtížné najít prostředky na platy soudní administrativy, o což jsem se snažil. Pro stávkující tak bohužel nemám v tuto chvíli žádnou pozitivní zprávu,“ uvedl Blažek.

Odbory však zůstávají neústupné. Dnešní schůzka nepřinesla žádnou konkrétní dohodu a podle informací České justice stávka začne příští pondělí, přičemž její trvání je naplánováno na tři dny. „Stávka bude,“ potvrdila Česká justice na svém oficiálním Twitteru s tím, že jednání s odboráři pokračují, ale protest se již odvrátit nepodařilo.

Kdo se stávky zúčastní?

Odbory v úterý oznámily, že protestu se zúčastní 90 procent zaměstnanců okresních soudů a 65 procent pracovníků soudů vyšších instancí. Zapojí se všechny soudy v zemi, s výjimkou Ústavního soudu, který však vyjádřil stávkujícím svou podporu.

Justiční zaměstnanci jsou rozděleni do dvou hlavních skupin. První skupina zahrnuje pracovníky, kteří spadají pod správu soudu a starají se o jeho provoz, jako například účetní, informatici či řidiči. Druhá skupina – pracovníci „ve výkonu“ – se podílí na přímém vyřizování soudní agendy, jako zapisovatelé, asistenti soudců či soudní tajemníci. Podle statistik Ministerstva spravedlnosti je v ČR celkem 6 425 zaměstnanců soudů, z toho nejvíce, 4 299, pracuje u okresních soudů.

Ministr Blažek odmítl tvrzení, že by justice byla podfinancovaná, a poukázal na platy soudců a stav soudních budov, které podle něj nejsou v zanedbaném stavu. „Soudní budovy stojí, jsou krásně opravované,“ řekl Blažek. Nicméně uznal, že situace v oblasti justičního personálu je komplikovaná a vyžaduje další jednání.

Justiční odbory ale trvají na tom, že podfinancování je realitou a vládní opatření jsou nedostatečná. „Tohle není vina této vlády, ale vzhledem k inflaci a růstu cen to prostě bouchlo,“ řekla místopředsedkyně justičních odborů Marie Šafrová. Podle ní je nutné urychleně přijmout přechodné opatření ve formě příplatků, než se podaří dojednat trvalé změny tarifních tabulek.

Protesty se znovu opakují

Stávka od pondělí do středy bude druhým protestem justičních zaměstnanců v tomto roce. Již 29. května se konal jednodenní výstražný protest, kdy se podle odborů zapojilo 95 procent personálu. Tehdejší protest zásadně omezil fungování soudů, mnoho jednání muselo být zrušeno kvůli nedostatku personálu. Zdá se, že podobná situace hrozí i tentokrát.

Justiční odbory po konci stávky zůstanou ve stávkové pohotovosti a jednání s vládou budou pokračovat. Ministr Blažek přiznal, že se situace musí řešit systémově, ale zároveň zdůraznil, že v tuto chvíli nemá pro stávkující žádné dobré zprávy.

Autor: Karolína Svobodová

Zdroj: ČTK/ceskajustice.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Stávka zaměstnanců soudů

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz