Hlavní obsah
Cestování

Bari na poslední chvíli? Jde to i bez cestovky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Košířan/ vlastní foto

Chcete si rychle zabalit kufry a zmizet na jih? Bari vás vezme do náruče i na poslední chvíli. Vyrazte za sluncem, pizzou a mořem.

Článek

Potřebujete rychle zmizet na jih? Itálie vás láká, ale nemáte moc času na plánování? Nebojte, Bari zvládnete i na poslední chvíli a bez velkých příprav. Můžete vyrazit v klidu, bez cestovky, a s trochou improvizace si užít skvělou dovolenou.

Hledání ubytování - hlavně se nenapálit

Začínáme tam, kde začíná každá last-minute dovolená: hledáním ubytování. Ideálně sledujte dostupné lety a synchronizujte je s nalezeným ubytováním. Rozhodně se vyhněte lákavým nabídkám na Facebooku, Instagramu a podobně. Stačí se podívat, kolik lidí se letos nechalo napálit příslibem krásného a levného ubytování, které mělo jen tu drobnou vadu, že neexistovalo. Volte raději ověřené způsoby. Na Bookingu seženete volné apartmány i uprostřed sezóny. Možnosti jsou pestré – od jednopokojového bytu s přistýlkou po aristokratický apartmán v centru Bari s terasou velkou jako fotbalové hřiště. V nabídce najdete i hotely. Vybírat můžete podle svého rozpočtu a vkusu.

Z vlastní zkušenosti bych se neomezoval vzdáleností ubytování od pláže. Snadno se může stát, že si připlatíte za apartmán u pláže, kam ale půjdete jen poprvé a naposledy. Nakonec totiž budete dojíždět za čistější pláží na druhou stranu města nebo úplně jinam, ale o tom až za chvilku.

V Bari bude 33 °C, vezměte si šálu

Pokud chcete letět v konkrétním (a brzkém) termínu, moc neušetříte. Napárovat vybrané ubytování na konkrétní termíny letu nemusí být jednoduché, ale jistě to zvládnete. My jsme nacpali věci do malých kabinových kufrů a nemuseli tak připlácet za jejich odbavení. Zvolili jsme variantu s priority boardingem, protože tak si k malému kufru můžete vzít ještě další malé zavazadlo (batoh, taška, kabelka).

Představa, že vás priority boarding dostane dřív do letadla, je většinou mylná. Tato „priority“ služba vás pustí dřív maximálně do autobusu, který vás u letadla vysype ve stejný moment jako všechny ostatní. Ostatně tomu odpovídá i cena tohoto příplatku. Pokud létáte často, nepřekvapí vás, že v letadle fouká opravdu ledový vzduch. Nestyďte se proto nastoupit do letadla oblečení. Pokud jste vydrželi neonemocnět před odletem, nenechte si to zbytečně pokazit v letadle.

Otevřená restaurace - v tuhle dobu?

V Bari není hledání restaurace jen o chuti, ale také o správném načasování. Pro Středoevropana může být jejich otevírací doba nečekaným překvapením. Vypadá to, že italská vášeň pro odpočinek je silnější než chuť turisty zkasírovat. Doporučuji zkontrolovat otevírací dobu online. Mnoho restaurací mezi 15 až 19 hod prostě zavře, bez ohledu na davy zmatených turistů.

S hodnocením restaurací na Googlu je to ošemetné. I vysoko hodnocená restaurace vás může kvalitou jídla zklamat, a naopak, nízko hodnocená mile překvapit. Pokud v Praze chodíte na pizzu k opravdovým Italům, pizza v Bari vás nejspíš neoslní (ale nutně ani nezklame). Rádi jsme jedli tam, kde místní, a byli jsme většinou spokojeni.

Samozřejmě pokud máte rádi ryby a mořské plody obecně, přijdete si na své. V Monopoli jsme ochutnali asi nejlepší sashimi, jaké jsme kdy jedli. Čerstvý tuňák byl naprosto fantastický a nemohli jsme se ho nabažit. Z tohoto pohledu nemusí být až tak špatný nápad zajít si na místní sushi, i když to zní jako svatokrádež. Přeci nejezdíte do Itálie na japonskou kuchyni. No, kdo zkusil, ví.

Pokud si plánujete vařit sami, k dispozici máte větší i menší supermarkety, včetně těch, na které jste zvyklí z domova. Na rozdíl od Česka vám k nákupu bez starostí věnují igelitku (byť nějakou eko variantu). Platit můžete téměř všude kartou, takže s hotovostí si hlavu nelamte. Co rozhodně stojí za nákup (i opakovaný), je vynikající čerstvá burrata, kterou tu koupíte za velice příznivou cenu. Vynechat nemůžete ani místní lahůdku stracciatellu (druh mozzarelly, která je ručně natrhána na vlákna a naložena ve smetaně). Při návštěvě Bari je téměř povinností také lokální těstovina Orecchiette (ouška).

Památky: Když není co vystavit, dejte tam projektor

Navštívili jsme normansko-švábskou pevnost Castello normanno-svevo. Expozice byla skromná, ale atmosféra přesto kouzelná. Interiéry nejsou tak bohaté, jak jsme zvyklí z našich českých hradů. Aby Italové tu prázdnotu prostoru trochu zaplnili, rádi si pomáhají promítačkou. Když nemáte co vystavit, nevadí. Máte přeci zeď a na tu se dá promítat. Pokud plánujete vzít děti, potěší vás, že na památky financované z EU (jejich rekonstrukce) mají vstupné až do 18 let zdarma.

Pláže: hlava na hlavě nebo pohoda za příplatek

Pláže v Bari mohou být zrádné. Zkuste se vyhnout těm bezplatným – přelidněné, nepořádek na pláži i ve vodě, a navíc časté krádeže. Kromě nepříjemného zážitku si můžete odvést i kožní potíže. Řeč je například o pláži Pane e Pomodoro, kterou rozhodně nedoporučuji.

Zkuste raději zpoplatněné pláže, kde sice zaplatíte za lehátko, ale dostanete čistou pláž a relativně čisté moře. Kromě vstupu na pláž si obvykle musíte zaplatit ještě za sprchu. Trocha té sladké vody na osprchování stojí kolem 50 centů. Na pláži být vámi nešetřím a rozhodně se vyplatí si za nějakou pěknou i dojet. Přímo v Bari se nám líbila pláž Trampolino.

Místa na lepších plážích si můžete rezervovat online, ale místo se pro vás najde i když rezervační systém hlásí obsazeno. Pokud chcete na některou opravdu slavnou pláž, nezapomeňte, že realita může vypadat výrazně jinak než promo fotky v katalogu. Pohled na extrémně přeplněnou Cala Porto, jinak malebnou veřejnou pláž v Polignano a Mare, vás moc nepotěší.

Výlety na lodi: Luxusní zážitek

A co by to bylo za dovolenou u moře bez výletu lodí? Za přibližně 350 EUR se můžete plavit podél pobřeží Polignana a Mare. Vysoké útesy, jeskyně, sklenička prosecca. Ke každé jeskyni si vyslechnete nějakou připravenou průpovídku. Jen si chvílemi budete připadat jako turisté v kočáře blokující pražské ulice, ale co už. Za ty výhledy to stojí. Opravdu. Jen abyste nevyjeli moc pozdě – v pozdějších odpoledních a večerních hodinách se to na moři turistickými loďkami jenom hemží. Součástí výletu je i možnost se vykoupat.

Pronájem auta

Pronájem auta byl jednoduchý – žádná kreditka, deposit a podobné komplikace. Dostali jsme totiž skvělý tip v místě ubytování. Za 80 EUR na den jsme měli k dispozici úplně nový vůz Škoda Scala, samozřejmě s klimatizací, která se s italským horkem popasovala dobře. Ježdění v Itálii asi netřeba představovat. Hlavní je plynulost, pravidla až pak. Nelekejte se, když vás vytroubí (a že se to stane), jízdním pruhům nepřikládejte zbytečně větší význam a pokud vás někdo předjíždí na dvojité plné čáře, v klidu si jděte po svém. Nemá smysl se rozčilovat. Policie nás během pobytu nezastavila, ale to neznamená, že se to nemůže stát.

Alberobello a nechápající turisté v Grotte di Castellana

Když už budete mít auto, rozhodně zajděte do Grotte di Castellana. Jestli jste dosud viděli nanejvýš Koněpruské jeskyně, budete překvapeni. Slibuji na svou čest. Grotte nás dostaly. Pocit ohromení se zaručeně dostaví krátce po vstupu a budete překvapeni, jak dlouho vám vydrží. Jak už to bývá, jediná nepříjemnost byli turisté bez respektu. Přes opakované upozornění průvodce, aby se skal a krápníků nedotýkali svýma (mastnýma) rukama, tak stále činili.

Foto: Košířan

Alberobello

Vysvětlit jim, že od jistého momentu se na trase nesmí fotit, byl pro průvodce téměř nadlidský výkon. Ve chvíli, kdy se americká turistka zcela vážně průvodkyně ptá, zda je v pořádku, že na ni ze stropu jeskyně káplo, můj mozek rezignoval na snahu pochopit jejich myšlenkové pochody. Stejně bizarní byla hláška paní hned vedle, že ta jeskyně vypadá přirozeně. Upozorňuji vás předem, abyste nebyli zaskočeni a návštěvu Grotte di Castellana si náležitě užili.

Foto: Košířan

Grotte di Castellana

Pokud nemáte rádi davy, bude pro vás návštěva Alberobella skutečnou zkouškou. Ale odolejte pokušení to otočit. Hlavní uličky jsou sice nacpané turisty jako Karlův most, a všichni se snaží o totéž – udělat si fotku typického domečku Trullo pokud možno bez lidí. Nevzdávejte to. Dav se brzy rozptýlí a jistě najdete mnoho téměř prázdných uliček, kde jsou stejně kouzelné a upravené Trullo čekající jen na vás.

Chcete zkusit Bari na poslední chvíli? Žádný problém, sezóna ještě zdaleka nekončí!

Anketa

Jaký nejhorší cestovatelský průšvih vás potkal?
Zapomenuté plavky - improvizovaná plážová móda.
13,7 %
Já na pláži, kufr v Praze na letišti.
17,6 %
Zrušil/la jsem půjčené auto.
2 %
Ztracené doklady, peníze apod.
37,3 %
Musel jsem letět ekonomickou třídou.
29,4 %
Celkem hlasovalo 51 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz