Hlavní obsah
Lidé a společnost

Krampus. Děsivá senzace s tajemnou historií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto NickyPe/Pixabay

Krampus. Fenomén posledních let, který představuje strašidelný průvod čertů, při kterém se i mnohým dospělým tají dech. Čím dál větší návštěvnost těchto akcí přináší stále děsivější dojem.

Článek

Ozývá se strašidelná hudba, která pozvolna graduje. Jsou vidět ohně a kouř. Řinčení řetězů a burácení krampus čertů nabírá obrátky. Dlouhé rohy vyčnívají nad hlavami přihlížejících, kteří stojí na začátku průvodu. Společně s hrdelním řevem čertů začíná běhat mráz po zádech. Někteří začínají couvat.

Je to tady. Velkolepá podívaná začíná a některým z nás tuhne krev v žilách. Jiní se těší na zážitek. Děti se choulí ke svým rodičům. Čerti si toto všechno plně uvědomují a neváhají strach a senzaci podporovat svým vystupováním.

Historie a tajemná legenda

Postava rohaté příšery s kožichem má své kořeny v dávných, pohanských dobách. Legenda vypraví o děsivé bytosti žijící v Alpách, která údajně do svých pařátů (drápů - krampen, odtud název krampus), chytala zlobivé děti a požírala je. Traduje se, že byl tento démon kdysi dávno spatřen v Německu a Rakousku.

Převlékání za tuto bytost a kráčení v průvodu má dlouholetou tradici ještě z dob před křesťanstvím, která původně souvisela s plodností dobytka.

S příchodem křesťanství se tato postava, díky podobnosti, sloučila s ďáblem až postupně dostala vizuální podobu, jakou známe dnes.

Tradice byla čím dál více oblíbenější, ovšem díky narůstající děsivosti, a především kvůli podobnosti se zmíněným ďáblem svatá inkvizice ve středověku veškeré dění související s Krampusem zakázala.

S příchodem moderní doby opět tradice ožila. Dnes se těší velké oblibě, která je čím dál více propracovanější, ale i strašidelnější.

Dokonalá show i autentické pocity

Pokud průvod Krampusů navštívíme, extrémně děsivé, avšak fenomenální masky nám zastírají racionální myšlení a scény jako z hororového filmu jdou vstříc našim očím. Je to dokonale vymyšlené. Scéna, o které každý sice ví, že je jenom „jako“ se mění v realitu. Jsme pohlceni různorodými pocity a emocemi, kdy se kombinuje úžas, fascinace, nervozita i strach.

Proč ne, můžeme si odnést pěkný zážitek. O vhodnosti pro malé děti ale musí kriticky rozhodnout rodiče sami.

Mnozí možná netuší, že některé z těchto akcí začínají mít rozdělené zóny dle míry kontaktu s čerty a dle intenzity strašení. Bývají vyhrazená místa i čište pro děti. Každý tak může posoudit, co je pro něho ideální. Ovšem nutno podoktnout, že čerti (zejména ze zahraničí) bývají někdy řádně rozdovádění, a skutečnost, že lidé stojí za zábranami, které jasně vymezují oddělení čertů od lidí, neberou někdy rohatí příliš v potaz. Zejména v nejintenzivnější zóně. Kdo takovou akci navštívil ví, že ani přešlapování v zadních řadách nemusí být stoprocentní schovka.

V zahraničí se dokonce pořádají běhy, kde lidé přijdou do přímého kontaktu s krampusáky.

Co je ještě možná součást show a co překračuje pomyslnou hranici může každý posoudit sám.

Masky

Není tajemstvím, že hodnota masek se bez problému pohybuje okolo sta tisíc korun. Jedná se o úctyhodné ruční dílo, na kterém si dávají její majitelé či řemeslníci velmi záležet. Masky se mnohdy dědí z generace na generaci. Bývají propracované do detailu a jejich děsivost je bývá extrémní.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz