Hlavní obsah
Lidé a společnost

Krásná balerína Franceska Mann – její tanec zabil a zranil nacisty a dodal odvahu ostatním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Rohovská, "Van - Dyck", Public domain, via Wikimedia Commons

Franceska Mann nebyla jenom krásnou tanečnicí, ale chytrou a velmi odvážnou ženou

Franceska Mann byla v Polsku považována za jednu z nejkrásnějších a nejnadanějších tanečnic v klasickém i moderním tanci. Jejím přáním bylo život protančit, její kariéra však byla ukončena předčasně v roce 1943, kdy byla nacisty zabita.

Článek

Franceska Mann se narodila 04.02.1917 ve Varšavě. Vystudovala balet a současný tanec. V mezinárodních tanečních soutěžích se umisťovala na předních příčkách. Její slibnou kariéru ukončila druhá světová válka. Francesca jako židovská žena musela od roku 1940 žít ve Varšavském ghettu. Její světlejší barva pleti ji dopomohla k útěku z ghetta do „árijské“ části města.

V dubnu 1943 povstali obyvatelé ghetta proti nacistům a dokázali jim vzdorovat 4 týdny. Toto povstání vešlo do dějin a stalo se symbolem odvahy bezmocných, kteří žili v zoufalých podmínkách a postavili se proti silnějšímu protivníkovi.

Ghetto bylo nakonec srovnáno se zemí, přesto se některým židům podařilo utéct a skrývat se. Němečtí agenti a jejich spolupracovníci rozšířili fámu, že si židé mohou koupit pasy a další dokumenty a opustit tak území okupované Německem. Někteří židé opustili své úkryty. Navštívili Hotel Polski, kde si mohli dokumenty obstarat. Mezi nimi byla i Francesca Mann, která uvěřila, že bude odvezena do Švýcarska a následně vyměněna za německé válečné zločince. Vlak do Švýcarska nedojel, ale přijel do Osvětimi, kam dorazil 23.10.1943. Ženám bylo řečeno, že před překročením hranic musí být dezinfikovány a vyčištěny. Byly tedy odvedeny do šaten u plynových komor.

Francesca možná tušila, že to vše byla jenom lest nebo ji někdo varoval. Zřejmé je, že cítila, že její smrt se blíží. Tady se zdroje rozchází, některé uvádí, že se nechtěla svléknout, a když se k ní důstojníci SS přiblížili, aby ji donutili, zaútočila na ně. Jiný zdroj však uvádí, že si všimla, jak dozorci pokukují po ženách. Začala svůj poslední tanec v životě. Tančila a svůdně si u toho rozepínala svůj šat. Nacističtí dozorci ztratili hlavu a nechali se omámit krásnou Francescou, která toho okamžitě využila. Sundala si boty na podpatcích, shýbla se pro botu a vrhla se na Waltera Quakernacka – svým podpatkem ho praštila do nosu. Ten bolestí pustil svoji zbraň. Francesca ji zvedla a začala střílet. Její dvě rány zasáhly do břicha nacistu Josepha Schillingera. Další ránu utržil Wilhelm Emmerich.

Výstřely vyburcovaly i ostatní ženy a vrhly se na stráže. Některé výpovědi uvádí, že ženy jednomu ze strážců utrhly nos, jiného skalpovaly. Na místo okamžitě vyrazilo několik posil, které do žen stříleli samopaly, některé zplynovaly v komoře.

Francesca zemřela střelou do hlavy. I tady se výpovědi rozcházejí, jeden zdroj uvádí, že to bylo provedeno rukou strážce, jiný zase, že zbraň proti sobě sama obrátila a zemřela tak vlastní rukou.

Schillinger zemřel jen o pár hodin později, Emmerich zůstal trvale kulhat. Povstání mělo na vězně pozitivní dopad. Příběh vzpoury se šířil mezi lidmi a stal se legendou. Francesca se sice nezachránila, ale její hrdinský čin poskytl morální a psychickou podporu ostatním vězňům. Ukázala nejen odvahu, ale že i nacisté jsou smrtelní.

______________

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz