Hlavní obsah
Jídlo a pití

Špalda byla ve středověku oslavována, za Hitlera zakázána

Foto: Canva, fiovanni1232

Některé zdroje uvádějí, že špalda je druh pšenice, zatímco jiné zdroje tvrdí, že se jedná o samostatnou plodinu, která je příbuzná pšenici a je považována za variantu pšenice jen kvůli jejich blízkému příbuzenství.

Článek

Špalda je starověké obilí, které je bohaté na minerály, vlákninu, bílkoviny a vitamíny. Její chuť je oříšková a má větší výživovou hodnotu a je lépe stravitelná než běžná pšenice. Navíc, i když obsahuje lepek, někteří jedinci s nesnášenlivostí na lepek ji snášejí lépe. (Pro celiaky však není vhodná.)

Tato plodina pravděpodobně pochází z Blízkého východu a do Evropy se dostala během stěhování národů před čtyřmi tisíci lety. Ve Švýcarsku byla hlavní plodinou až do konce 19. století.

Ing. Martin Hutař jeden ze zakladatelů společnosti PROBIA uvádí, že díky tomu, že původní špalda není přešlechtěná, uchovává si nejen látky pro nás prospěšné, ale i tu vlastnost, že se musí loupat. Výtěžnost čisté špaldy je jen asi 65 procent ve srovnání s běžnou pšenicí. To je způsobeno tím, že zrno je pevně spojeno s pluchami a při sklizni se automaticky nerozpadne a neoddělí se. To se stává u tzv. pološpald, které již prošly šlechtěním, a nemusí být loupány, což je také důvod, proč jsou levnější, ale ovšem je to na úkor vlastností, které ryzí špalda má.

Sv. Hildegarda z Bingenu, která se ve středověku proslavila jako mystička a léčitelka o špaldě mluvila jako o léčivém obilí, považuje ji za zdroj energie. A špaldu především propagovala jak o potravinu, která i mrtvého postaví na nohy.

Protože tato obilnina má nižší výnosy, tak Adolf Hitler ji nepropagoval a dokonce i zakázal pěstování této rostliny, protože potřeboval zintenzivnit zemědělství. Špalda proto byla nahrazena ozimou pšenicí.

Špaldová zrna jsou bohatá na vitamíny skupiny B1, B2 a B3, na minerály jako je mangan, draslík, vápník, železo, zinek, fosfor, síra a hořčík. Významný je také obsah nenasytných mastných kyselin, které jsou pro naše tělo nezbytné, ale nedokáže je samo vytvořit. Klíčky ze špaldy jsou navíc zdrojem vitamínů skupiny B, E, K, stopových prvků, vlákniny a látek působících proti stresu.

Špaldová zrna připravujeme tak, že je předem namočíme – nejlépe přes noc (na 5 – 16 hod.), poté je asi 60 – 90 minut vaříme. Zrno můžete využít jako přílohu nebo připravit chutné rizoto.

Špalda je odolnější vůči škůdcům a nepříznivému počasí.

Bohužel pro svoji nízkou výtěžnost je o to cena špaldy vyšší. Ovšem špalda je výživově mnohem bohatší než pšenice.

______

Zdroje: https://www.spektrumzdravi.cz/recepty-a-jidlo/psenice-spalda-a-spaldova-mouka-kdysi-vymizely-i-kvuli-adolfu-hitlerovi#google_vignette

https://www.jakvkuchyni.cz/spalda-zdrava-prababicka-psenice/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Špalda

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz