Hlavní obsah
Lidé a společnost

Darren Edwards - dobrodruh, kterého ani poranění míchy nezbavilo dobrodružství a radosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Rohovská, ClarkandCompany, Canva

Darren Edwards se svého dobrodružství nevzdal, i když skončil na invalidním vozíku a užívá si života naplno dál a inspiruje další lidi.

Darren Edwards je sportovec, který se rozhodl, že jeho poranění míchy nezničí jeho ducha a pere se s nepřízní osudu. Je nejen dobrodruhem, ale i inspirativním řečníkem. Nyní plánuje cestu, kde chce překonat světový rekord a pomoci ostatním.

Článek

Darren byl vášnivým sportovcem a horolezcem. Jedno lezení v severním Walesu se mu stalo osudným. V roce 2016 při sestupu po skalní stěně spadl. Měl neuvěřitelné štěstí, že přežil, bohužel jeho mícha utrpěla těžká zranění a on tak ochrnul od pasu dolů. Edwards miloval dobrodružství, nechtěl, aby jeho zranění mu vzalo lásku k životu, ke sportu, k výzvám. Dal si závazek a bojoval s nepřízní osudu. Nevzdal to a následovala pětiměsíční cesta – operace, rehabilitace. Snažil se vrátit silnější, chtěl dokázat, čeho všeho je člověk schopný učinit s poraněním míchy.

Na invalidním vozíku zvládl sedm maratonů za sedm dní na sedmi kontinentech, absolvoval jízdu na kajaku po celé Velké Británii. Jeho odborné přednášky motivují a povzbuzují ke změně mnoho lidí, které inspiruje. V únoru 2023 vyšla jeho první kniha „Strength Through Adversity“ a okamžitě se stala bestsellerem na Amazonu ve Velké Británii.

Teď ho čeká další výzva. V prosinci 2024 se chce Darren Edwards pokusit o nejdelší sit-ski expedici v historii. Sit-ski jak už název napovídá jsou sedací lyže, které používají lyžaři s paraplegií, rozštěpem páteře, svalovou dystrofií, mozkovou obrnou. Světový rekord v ujeté vzdálenosti na takovýchto lyží je prozatím 111 km. Edward chce se svým týmem vydat na jižní pól, kde plánuje ujet vzdálenost 333 km.

Cesta bude hodně velmi náročná. Tým má v plánu být na cestách až 12 hodin denně v teplotách okolo -20 °C. Edward by dle svých slov chtěl inspirovat nejen lidi s poraněnou míchou, ale aby to inspirovalo kohokoli v jeho životě. Svým počinem chce ve veřejné sbírce získat peníze na výzkum léčby poranění míchy.

Přeji mnoho úspěchů a ať se cíl vybrat 300 tisíc liber podaří (300 tisíc je odhadovaný počet lidí, kteří si ročně poraní míchu, jak uvedla agentura Reuters).

__________

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Poranění

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz