Hlavní obsah
Krása a fitness

5 lží o hubnutí, které byste měli znát, chcete-li stihnout letní formu.

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Snažíte se shodit přebytečná kila? Možná se točíte v začarovaném kruhu, neboť věříte mýtům, které se už léta tradují. V článku jsme shrnuli nejčastějších 5 lží, kterým lidé věří, což může být jedním z důvodů, proč se i vám nemusí dařit zhubnout.

Článek

Snídaně je nejdůležitější jídlo dne

I když se tahle informace šíří již několik let, není to pravda. Výzkumy ukazují, že vynechání snídaně nemusí nijak zvlášť ovlivnit váhu a počet jídel za den není nijak klíčový. Podstatný je počet celkového příjmu kalorií a makroživin za celý den.

Tuk je nepřítel

Ne všechny tuky jsi jsou rovny. Ba naopak, zdravé tuky, (např.: avokádo, ořechy, vejce či olivový olej), jsou pro organismus prospěšné a podporují pocit sytosti. Naopak rafinované sacharidy a průmyslově zpracované potraviny s vysokým obsahem nezdravých tuků představují větší hrozbu a měli byste jejich konzumaci omezit.

Zázračné potraviny pro hubnutí

Žádná potravina sama o sobě nezpůsobí zázračné hubnutí. I když některé potraviny, jako je zelenina, vám pomohou cítit se sytěji s menším příjmem kalorií, klíčem k trvalém a udržitelném hubnutí je celková úprava stravy a životního stylu.

Bavíme-li se o různým hubnoucích kúrách, tak ani tahle varianta vám nezaručí úbytek váhy, jsou to ovšem skvělý pomocníci k zlepšení metabolismu, což je pro vaše tělo v proměně velmi dobré. Detoxikační čaje vám v dietě pomohou, však musíte změnit i svůj životní styl, jinak vaše váha zázrakem neklesne.

Musíte cvičit, abyste zhubli

Cvičení přináší mnoho zdravotních benefitů, však pro samotné hubnutí není nutné. Úbytku přebytečných kil můžete dosáhnout i pouze s úpravou jídelníčku, neboť klíčové je dostat tělo do kalorického deficitu. Cvičení však může celý proces urychlit a zefektivnit a celkově zlepší vaše zdraví a kondici.

Lokální hubnutí

Bohužel, ale cílené hubnutí tuku z oblasti břicha, či jiných partií není možné. Tělo hubne komplexně a nelze ovlivnit, odkud tuk zmizí nejprve. Tělo hubne celoplošně a některé partie se hubnou rychle a u některých to může trvat delší dobu, u každého je to zcela individuální. Nejproblematičtějšími oblastmi je břicho a stehna, naopak nejrychleji se udává, že se hubnou prsa.

Důležité je si udržet pozitivní a zdravý přístup. Nejudržitelnější variantou je vyhledávat zdravé potraviny, dostatek pohybu a udržet si celkovou pohodu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz