Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nežijeme ve středověku, aby ženy patřily do kuchyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://cdn.pixabay.com/photo/2018/01/12/21/03/upset-3079062_1280.jpg

Za poslední jedno a půl století jsme si vytvořili zmatek v tom, co je úkolem muže a ženy. Emancipační proces a změna role ženy v partnerském vztahu míchají kartami v našich manželstvích již od poloviny 19. století.

Článek

Celá tisíciletí bylo jasno Všichni muži chodili na lov a ženy se staraly o zpracování úlovku, o děti, udržovaly oheň a pořádek v jeskyních. Role byly rozděleny po celá tisíciletí. Vlastně až do poloviny 19. století fungoval v našich zeměpisných šířkách jasný, patriarchální model manželství. Muž se staral o obživu, žena o muže, děti a domácnost.

Patří ženy k plotně?

Podle nedávného výzkumu agentury Median 32 % lidí (mužů i žen) zastává názor, že žena, jakožto matka a manželka, do kuchyně patří. Těmto lidem vyhovuje osvědčený patriarchální model, tedy ženy se cítí dobře ve své kuchyni, muži chtějí mít hospodyňky a berou si dobrovolně na svá bedra hmotné zabezpečení rodiny.

Však z Irvingovy knihy Svět podle Garpa, je poukázáno na jiný model. Hlavní hrdina, spisovatel, ráno odvezl děti do školy, pak psal, a pak nakoupil a s chutí a poctivě uvařil pro celou rodinu. Jeho manželka, vysokoškolská pedagožka, chodila do zaměstnání.

Tedy každému vyhovuje něco jiného. Některým ženám pozice v kuchyni vyhovuje a cítí se v tomhle životním stylu spokojené, však některé ženy po svých partnerech vyžadují, aby se taktéž podíleli v domácnosti, což je naprosto v pořádku, neboť nežijeme ve středověku, aby ženy patřily k plotně.

Anketa

Jaký je váš názor na tohle peprné téma?
Ten, kdo zastává názor, že žena patří jen do kuchyně se nejspíše zasekl v čase, neboť to, že ženy vyžadují po svých mužích také jistou aktivitu v domácnosti je naprosto v pořádku.
68,2 %
Myslím si, že muž má být živitelem rodiny a, že žena by měla obstarat čistý a teplý domov.
31,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22 čtenářů.

Pohled psychologů

Většina z dotazovaných psychologů se shodla, že spravedlivě a rovnoprávně rozdělené funkce v domácnosti zlepšují kvalitu vztahu, tedy vztah, ve kterém se oba z partnerů stejně zapojují do domácích prací, má větší predispozici k jeho udržení.

Spravedlivé rozdělení úkolů má velmi pozitivní vliv, jak už na ženy, neboť se necítí jako utahané služky, které se od rána do večera nezastaví, tak i na muže, kteří si skrze zkušenost např. uvaření obědu pro celou rodinu, či celodenního uklízení, své ženy více váží.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz