Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Úroveň českého školství klesá. Rodiče se bouří, že učitelé neumí učit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Objevuje se čím dál více případů, kdy rodiče jsou nuceni psát stížnosti na praktiky učitelů jejich dětí na základních školách. Při dotazníku v němž jsme se dotazovali rodičů, jak jsou s českým školstvím spokojeni, jsme nestíhali zírat.

Článek

Téměř třetina nespokojených rodičů

V našem dotazníku jsme se anonymně dotazovali 850 rodičů, jejichž děti jsou žáci základních škol, na to, jak jsou s českým školstvím spokojeni. Výsledek byl šokující.

  • 295 našich respondentů odpovědělo, že jsou se vzděláváním jejich dětí jednoznačně nespokojeni. Domnívají se, že by to své děti naučili daleko lépe doma.
  • 206 odpovídajících rodičů bylo neutrálního názoru. Nejsou vyloženě spokojeni, však nemají důvod psát stížnosti na vyučující jejich dětí.
  • Zbylých 349 respondentů s českým vzdělávacím systémem nemají žádný problém.

Domníváme se, že výsledek našeho dotazníku je k zamyšlení. Neměly by se děti do školy těšit? Těšit se na nové znalosti? Opak je pravdou. Děti jsou daleko častěji ze školy vystresované a bojí se testů, či zkoušení.

Výpověď maminky devítiletého Matyáše ze Středočeského kraje

Můj syn Matyáš (9 let) se bojí chodit do školy. Paní učitelka na ně neustále křičí a vyčítá jim každou jejich chybnou odpověď. Nemyslím si, že tohle chování je vhodné pedagoga. Děti chodí do školy, aby se naučily novým znalostem a ne, aby se každé ráno budily se strachem, že opět musí do školy. Učitel by měl ve třídě vyvolat příjemné klima, a ne v dětech vyvolávat stres.

Stížnost rodičů ve Zlínském kraji

Na jedné nejmenované základní škole ve Zlínském kraji rodiče sepsali stížnost na paní učitelku, která, jak tvrdí mnozí rodiče, neumí učit. Údajně pouze předčítá text ze své prezentace, při čemž děti všechen text opisují, jakmile paní učitelka text dočte, tak posouvá prezentaci na další slide, tudíž děti ani nestíhají opsat zápis, který jim má sloužit jako studijní materiál. Své výukové metody nechce měnit.

Tyhle případy stížností rodičů přibývají v celé České republice.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz