Hlavní obsah
Cestování

Francouzský Dinan je „portálem do středověku“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kristýna Krumlovská

Občas nás okolnosti zavedou na místa, která bychom jinak úplně minuli. To by v případě Dinanu, okouzlujícího bretaňského městečka, které na vás dýchne svou středověkou atmosféru, byla velká škoda. Stojí návštěva za to?

Článek

Dýchne na vás středověk

Dinan je bretaňské městečko, které díky své středověké atmosféře působí, že jste se ocitli naprosto v jiné době. Anebo v příčné ulici z Harryho Pottera. Nabízí krásný výhled na řeku Rance a malý přístav, kde se dá příjemně procházet.

Pokud vám nedělá problém ujít nějaký km navíc, zajeďte rovnou dolů právě k přístavu, kde je obrovská plocha k parkování. Ušetříte si tím motání po městě a nervy, protože parkovišť v centru Dinanu je opravdu mnoho, ale jsou většinou úplně plná. Navíc tam můžete v obytňáku i přespat.

Vůně jídla a námořnická trička

Uvnitř města na vás v domech z 15 - 17.století číhají různé butiky, kavárny, pekárny a restaurace. O suvenýry a pouliční umělce také není nouze. Například hra na handpan umocňuje při procházce ulicemi tajemnou atmosféru.

Na oběd se stavte mezi 12-14 hod. např. v Restaurant La Tomate. Mají výbornou pizzu, kterou budete mít problém kvůli porci dojíst a domácí dezerty. Ve dvě hodiny odpoledne většina restaurací zavře a otevírají znovu až večer.

Pro milovníky pruhovaných námořnických triček je Francie ráj a Dinan obzvlášť. Značka Les Trois Mats je vyrobena ze 100% Interlock bavlny, která je velmi kvalitní a příjemná. Různé barvy a styly zakoupíte hned v několika obchodech.

Trh a festival v Dinanu

Každý čtvrtek se od 8 - 13hod. změní náměstí Duguesclin a Place du Champ Clos na velké tržiště. Je to sen pro návštěvníky, kteří chtějí ochutnat produkty regionu. Trh v gurmánském stylu s ovocem, zeleninou, uzeninami, kafem a dalším sortimentem byl zvolen za nejkrásnější v Bretani v roce 2024.

Fête des Remparts

Máte rádi festivaly a slavnosti typu Pálavské vinobraní? Každé dva roky se v Dinanu pořádá jeden z nejvýznamnějších středověkých festivalů v Evropě. Akce se koná od roku 1983 a za její realizací stojí čistě dobrovolníci. Dva dny (čtvrtek a pátek) jsou věnovány workshopům, konferencím a výstavám. O víkendu se napříč městem pořádají průvody, plesy a ulice zaplní stánky všeho druhu.

Středověkou atmosféru dokreslují kostýmy, které si může zapůjčit každý např. v kostýmní dílně v Hodinové věži. Mají otevřeno v sobotu od 15-17 hod. A pokud se na festival ustrojíte, máte hned dvě výhody. Můžete si zakoupit permanentku na dva dny, to normálně možné není, a zaplatíte za ni jen 5 eur.

Věž, bazilika a vaření na hradě?

Věž s nejstarším hodinovým strojem v Evropě

Tour de l´Horloge neboli hodinová věž postavena na konci 15. století měří 43 metrů. Člověk si při výhledu z vrchu přijde, jakoby se zastavil v čase. A nejen on, protože hodinový stroj uvnitř věže je jeden z nejstarších v Evropě. Byl vyroben v roce 1498 v Nantes německým Hamzerem.

Basilique Saint-Sauveur

Tato římskokatolická bazilika vás uchvátí už zvenku. Ve 12. století byly postaveny její nejstarší části a z tohoto období si zachovala západní verandu a jižní stěnu. Uvnitř najdete dvě neobvyklé kazatelny. Jsou vyřezány ze dřeva a pochází z 18. století. Jedna se podobá pelikánovi a druhá orlovi.

Za bazilikou je zahrada s vyhlídkou, kde byl původně hřbitov. Nabízí krásný pohled na výše zmiňovaný přístav. Pravděpodobně ní projdete už na začátku, pokud zaparkujete dole u řeky.

Le Château de Dinan

Hrad je historickou památkou ze 14. století a má otevřeno od dubna do prosince. Je součástí skoro 3km hradeb, které dodnes obklopují město. Program pro návštěvníky je bohatý a nabízí i netradiční aktivity. Za 35 eur na osobu si můžete vyzkoušet, jaké to je být hradní kuchtík. Uvaříte si a neodejdete s prázdným břichem. Také pořádají noční prohlídky, kde jsou k vidění i málo dostupné části než obvykle.

Myslím, že Dinan má rozhodně co nabídnout. Okouzlí vás svým vzhledem a středověkou atmosférou. Proto si ho při cestě do Francie rozhodně připište na svůj bucket list!

Zdroje: www.chateaudedinan.fr, www.dinan.fr, www.dinan-capfrehel.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz