Hlavní obsah
Cestování

Mikulov aneb krásy jižní Moravy pro páry

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kristýna Krumlovská

Pokud letos neplánujete cestu do zahraničí, nevadí! Jižní Morava nabídne víc, než si člověk dokáže představit. Památky, krásná příroda, dobré jídlo nebo Pálavské vinobraní. To vše je Mikulov! Pojďte se inspirovat na krásnou letní dovolenou pro páry.

Článek

Penzion s vinným sklepem? To není jen sen.
Pension a vinný sklep Sebastian
je situován pod Svatým kopečkem, proto vám nabídne krásný výhled na dominantu Mikulova. Nachází se v klidné části města, tím pádem se večer nemusíte bát hluku z restaurací a ulice. Cena se pohybuje okolo 900,- na osobu za noc, to je na Mikulov slušné. Součástí ubytování je úschovna kol, terasa se zahradou a dvě zařízené kuchyně. Ideální, pokud pojmete dovolenou i trochu sportovněji a zároveň budete chtít občas relaxovat mimo ruch. Hosté mohou ochutnat místní vína ve vinném sklepě a to nejlepší – u toho se kochat krásným výhledem!
Další tipy: Penzion Čáp a Penzion pod Kozákem

Je libo výborné jídlo nebo kafíčko?
Snídaně je základ a v Mikulově narazíte na spoustu podniků, které lákají ať u nich doplníte palivo na následující dobrodružný den. Na oběd nebo večeři si zajděte třeba do Bistro Drogérka. Losos, žebírka, salátek nebo jen malou chuťovku k vínu? Vybere si každý, jídlo je opravdu výborné (vyzkoušeno) a za rozumnou cenu. Domů si pak můžete koupit jejich domácí paštiky nebo trhané vepřové maso. Pokud si potrpíte na větší luxus, můžete romanticky povečeřet v Hotelu Tanzberg.

Sport i příroda, to je jižní Morava!
Kolem Mikulova se tyčí CHKO Pálava – UNESCO, která je vhodná jak pro kolaře, tak i pro milovníky chůze. Najdete zde velké množství kvalitně vyznačených cyklostezek a míst na procházky. Jestliže jste nadšenci do vodních sportů, Wake Park Merkur je pro vás to pravé ořechové. Můžete vyzkoušet wakeboard nebo třeba vodní lyže. Od města je vzdálen cca 16 minut autem nebo autobusem. Na odpočinek při letních rozpálených dnech je ideální „české moře“ v Lomu Janičův Vrch, který je přírodní památkou. Díky zavedeným pravidlům se skrývá jeho výjimečnost v čistotě jak vody, tak i okolí. A lom je tak přístupný pouze pro 100 návštěvníků v jeden okamžik.

Romantika, výhledy a hřbitov?
1. Svatý kopeček
 – nejznámější výstup provází poutní cesta. Na samém vrcholu stojí kaple sv. Šebestiána, která začala vznikat v roce 1623. Spojte příjemné s užitečným a vyrazte na vrchol těsně, než zapadne slunce. Nebude takové horko, užijete si romantický západ se svou polovičkou a nafotíte dechberoucí fotky.
2. Kostelní věž – má přes léto otevřeno od 10–20 hodin. Zažijete z ní jedinečný výhled na Mikulov. Pod kostelem sv. Václava se zastavte ještě v Kostnici, kde si prohlédněte rodinnou kryptu Dietrichsteinů.
3. Židovský hřbitov – jeho plocha činí neuvěřitelných 19180 m² a nachází se zde 4 400 stojících pomníků. Není to sice romantika, ale určitě je to něco, co vás dostane.

Není vinobraní jako vinobraní
Každý rok se v Mikulově pořádá Pálavské vinobraní. Akce se koná v září od pátku do neděle a patří k ní bohatý program protkaný napříč uličkami města. Stánky s tradičními výrobky, jídlem, degustace vín atd. Pokud jste milovníky hudby, potěší vás koncerty známých interpretů jako Jelen, No Name, Čechomor atd. Anebo můžete jít na prohlídku barokního zámku Mikulov v určité časy zadarmo.
Tip: Doporučuji kupovat lístky dopředu ještě v předprodeji. Vyjdou vás o hodně levněji! To samé, co se týče ubytování.

Mikulov skrývá ve vínku pro dovolenou pro páry v létě opravdu mnoho. Tak na co ještě čekáte? Začněte svou cestu plánovat i Vy! Vydejte se za dobrodružstvím i odpočinkem, který si zasloužíte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz