Hlavní obsah
Cestování

Kunětická hora: „Rumburakův hrad“ a místo pro zamilované

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kristýna Krumlovská

Chcete navštívit hrad, ve kterém se zabydlel čaroděj Rumburak a jeho pomocníci Blekota, Mekota a Pekota? Kunětická hora nabízí divadelní představení, zrestaurovaný okruh a krásný výhled. Ideální výlet pro páry i rodiny s dětmi.

Článek

Romantický výlet na hrad Kunětická hora

Plánujete hezký den se svou polovičkou? Nemusíte jezdit až do Mikulova. Udělejte si výlet na Kunětickou horu, obklopenou krásnou přírodou a snadno dostupnou ze dvou parkovišť. Od srpna roku 2014 je přírodní památkou a procházka v okolí a na hrad má bezpochyby romantickou atmosféru.

Cestou na vršek nakrmte jeleny, daňky, muflony, kozy atd. ve velké a menší oboře. Ale jedině krmivem ze zásobníku na mince! Pak vyšlápněte kopec a z vyhlídky u hradu budete mít okolí jako na dlani. Proto není divu, že desítky lidí místo využívá k čekání na příchod nového roku. Ohňostroje jsou vidět široko daleko ze všech stran. Také se zde každoročně v létě staví amfiteátr, kde se pořádají koncerty a divadelní představení. Areál má hojné využití.

Nechystáte se dovnitř na prohlídku? Dejte si alespoň malou svačinu v kiosku s rychlým občerstvením, který stojí na nádvoří a nasajte atmosféru hradu. Pokud chcete přece jen v rámci příjemně stráveného času zaplnit břicho o trochu více, zastavte se dole pod parkovištěm v Restauraci hrad Kunětická hora na nějakou klasiku anebo specialitku, jako je jelení steak.

Kulturní vyžití na Kuňce

Areál Kuňky se každé léto už 17 let mění v amfiteátr, kde se pořádají divadelní představení a koncerty. Letos sezónu započala slovenská kapela The Backwards, která patří k nejlepším revivalům The Beatles na světě. Hudba se rozléhala široko daleko až do nedaleké osady Kladivo, takže si ji užili i místní chataři.

Divadelní program zprostředkovává Východočeské divadlo Pardubice. Od května do července hraje několik představení, která ocení jak malí, tak velcí. Na scéně se objeví známá filmová adaptace S čerty nejsou žerty, Noc na Karlštejně, pohádka O čarodějnici Xsíxsáře pro menší publikum, Pekařova žena atd. Lístky si ulovte na stránkách divadla. A pospěšte si, rychle se vyprodávají.

Čtyři prohlídkové okruhy

Pokud vás zajímá historie hradu Kunětická hora, navštivte jeden ze čtyř prohlídkových okruhů. První z nich, základní okruh hradního paláce s věží, se znovu po zrestaurování otevřel na jaře roku 2023. Přiblíží vám, jak žili páni z Pernštejna na přelomu 15. a 16. století.

Druhý výběrový okruh vás provede historií stavby hradu a rekonstrukcí architekta Dušana Jurkoviče.

Třetím výběrovým okruhem je kaple sv. Kateřiny Alexandrijské a prohlídka trvá deset minut. Skvělá volba např. pro rodiny s dětmi, které nemohou anebo nechtějí prohlídkou trávit tolik času, ale přesto touží něco vidět.

Čtvrtá prohlídka je pro skupiny MŠ. Děti do 6 let se tak jednodušší a zábavnější formou dozví o rodu Pernštejnů a čaroději Rumburakovi. Uvidí i největšího draka. Většího totiž na žádném jiném hradě nemají.

Mnohdy nemusíme jezdit do zahraničí, abychom navštívili zajímavá místa. Kuňka je toho důkazem. Nabízí bohatý program a krásnou přírodu. Naplánujte si výlet a přesvědčte se sami.

Zdroje: webové stránky hradu Kunětická Hora, www.vcd.cz, cs.wikipedia.org

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Kunětická hora

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz