Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Pokud o blinkry nechcete přijít, používejte je!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Olivie Zemanova on Unsplash

Lidem k dorozumívání stačí slova a mnohdy, díky řeči těla, nepotřebují ani ty. Jak je to ale v autě? Díky čemu na silnicích dáváme ostatním řidičům vědět o tom, co bude náš další krok? Základní komunikací jsou blinkry.

Článek

Za 102 let už jsme se to mohli naučit
Přiznejme si, že 102 let není krátká doba. I přesto jsme se používání blinkrů stále nenaučili. Přitom jsou dnes na silnicích mnohem potřebnější než v roce 1922, kdy Jan HanušOlomouce navrhnul šipku připevněnou koženým řemínkem na jízdní kolo, která ukazovala směr. Téhož roku si nechal nápad patentovat. Vynález vyvíjel a o pět let později přišel s elektricky nebo plynově osvětlenou lampou po pravé ruce řidiče v autě. Už tenkrát, kdy na silnicích nebyl takový provoz, považoval za důležité, aby lidé měli nástroj ke komunikaci.

Škola života a autoškola
Říká se: „Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš.“ Pamatuji si absolvování autoškoly a jak striktně se učitelé snažili, aby lidé koukali do zpětných zrcátek a používali blinkry. A i když vlastním řidičský průkaz, tak ani nemusím sedět za volantem, abych se dnes a denně nerozčilovala nad lhostejností lidí na silnicích. Přitom jsou blinkry jednoduchá pomůcka, díky které můžeme předejít autonehodě. I tak je většina z nás naprosto sabotuje.

Není řidič, jako řidič
I pro známého herce Roberta Jaškówa (např. z filmu Bobule) ve videu Celebrity v autoškole od Matěje Smlsala je naprosto nepochopitelné, že lidé nepoužívají blinkry. Dle jeho názoru je to arogantní, nevychované a k naštvání. Když ve videu vypráví příběh o svém kamarádovi, který neblikajícímu řidiči nekompromisně páčku pod volantem urval, není se čemu divit. Stejně ji prý nepotřeboval.

Proto pokud čekáte ohleduplnost, buďte ohleduplní i vy. Bojujte za bezpečnost na silnicích pro sebe i ostatní. Používejte blinkry. Zabráníte tím nejednomu neštěstí a máte záruku, že o ně třeba nepřijdete.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz