Článek
Strach má velké oči
Když jsem poprvé před několika lety navštívila toto město budoucnosti, cloumaly mnou obavy. Avšak každá má další návštěva mě přesvědčila o tom, že strach je zbytečný.
Čeho jsem se vlastně bála? Především toho, že bude vše naprosto drahé a pro low budget cestovatele nedostupné. Ale strach má velké oči - a v tomto případě je měl obrovské.
Cesta z letiště za pár korun
První věc, se kterou se cestovatel setká, pravděpodobně bude cesta z letiště do místa svého ubytování.
V každém městě jsem si zvykla naskočit na letištní autobus, avšak v Dubaji to jde i jinak - taxi je zde levné, dokonce levnější než u nás v Česku. V každém voze jede klimatizace naplno, řidiči jsou profesionální, zbytečně nemluví, a když i po půl hodinové cestě z letiště vidíte na taxametru částku přibližně 300 korun českých, začnete Dubaj jednoduše milovat.
Nejluxusnější čtvrť Marina nabízí také levné ubytování
Když jsem při své poslední cestě vystoupila z taxíku, bylo mi mdlo. Náš apartmán byl ve čtvrti Marina, takže se nad námi tyčily vysoké mrakodrapy a v jednom z nich jsme se ubytovali za cenu, která byla nižší než v Česku a to několikanásobně.
Na výhled z naší terasy se můžete podívat na přiložené fotografii. Každý takto pronajatý apartmán v Dubaji je plně vybavený, takže pokud chcete vařit nebo si prát prádlo sami, můžete. To ušetří dost značnou část vašeho rozpočtu.
Jídlo v Dubaji
Takže máte dvě možnosti - stravovat se ve svém apartmánu nebo navštěvovat některé z mnoha restaurací v Dubaji. My využívali obě možnosti, tedy zlatou střední cestu.
Nakoupili jsme si zásoby potravin na snídaně, užívali si každé ráno výhled a dobré domácí jídlo. Veškeré potraviny jsme nakoupili levněji než v Česku - vajíčka, toastový chléb, sýr, džus, vody.
Poté jsme se vydali na pláž, oběd si dali po cestě zpátky na apartmán a po setmění (které je velmi brzy - v říjnu se setmělo v 17 hodin) vyrazili poznávat Dubaj.
Kebab za 25 korun českých
Nejčastějším pokrmem, na který můžete narazit, je shawarma, což je sendvič s masem, který se prodává snad na každém rohu - obdoba našeho kebabu.
Ceny jsou však na různých místech rozdílné - koupili jsme si shawarmu za 25 korun i za 100 korun. Nebyl rozdíl v chuti, ale v atraktivnosti dané lokality, kde se sendvič prodával.
Indické restaurace jsou na každém rohu
Velmi časté jsou také indické restaurace, protože přistěhovalci z Indie tvoří značnou část obyvatel Dubaje.
Chicken Tikka Masala nebo Butter Chicken milujeme odjakživa i u nás v Česku, takže indická kuchyně byla naše jasná volba - jídlo je výborné, avšak rozdíl v pikantnosti pokrmu u nás a v Dubaji je dost markantní. Dětem indickou kuchyni v SAE nedoporučuji, protože i když řeknete, že nechcete pálivé, hoří vám ústa.
Shorba a kabsah jako nejlepší volba
Autentické arabské restaurace jsou dost podobné těm indickým a zkoušeli jsme kuřecí shorbu (polévku) a kabsah - rýžový pokrm s masem. Výborné, ať už z levné nebo drahé restaurace - rozdíl v ceně však obrovský.