Hlavní obsah
Knihy a literatura

Ghostwriting aneb Každý z nás může vydělat miliony korun knihou, kterou napsal cizí člověk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ghostwriting je důkazem toho, že slavným a bohatým spisovatelem může být i člověk bez talentu.

Velmi mě překvapilo, že existuje tzv. ghostwriting. Bohužel jsem to zjistila, až jsem se nevědomky ghostwriterem sama stala. Co přesně to znamená a jaká je má osobní zkušenost?

Článek

Krádež, která je zcela legální

Můj názor na ghostwriting nebude příliš objektivní, protože jsem byla v kůži člověka, který viděl svůj text na předních stránkách časopisů a podpis autora neodpovídal jeho jménu. To vše bez upozornění nebo obeznámení se situací před napsáním objednaného článku.

Jak už nyní možná tušíte, ghostwriter je člověk (v překladu duch-spisovatel), který za vás cokoliv napíše a prodá vám text s tím, že se můžete pod jeho prací prezentovat svým jménem, ať už se jedná o knihu nebo článek (jako v mém případě).

Aby však byl ghostwriting legální, je nutné dodržet náležitosti s tím plynoucí, tedy ghostwriting nemůže probíhat bez obeznámení skutečného autora s plánem ohledně následné publikace a samozřejmě rovněž ne bez jeho souhlasu.

Foto: Pixabay

Zatímco si tady budu zalévat svůj stromeček, ghostwriter mi mezitím vydělá na nový domeček…

Dobře promyšlený business

Mnoho lidí rozjelo s ghostwritingem celkem slušný business a nutno říct, že jim fandím, protože existuje stále spoustu lidí, kteří mají skvělou myšlenku nebo příběh, který však nedokážou sami napsat. Jednoduše řečeno by se dalo konstatovat, že je dávno pryč doba, kdy by se člověk bez talentu nemohl stát slavným autorem bestsellerů.

Profesionální agentura zabývající se ghostwritingem od vás bude poptávat cca 400 Kč za jednu napsanou stranu. Za jednu knížku tedy zaplatíte v přepočtu 120 000 Kč v případě, že bude mít 300 stran. A jakmile ji vydáte, na obálce bude vaše jméno - no, nezní to skvěle?!

Možná vás už napadlo, že nejčastěji se knihy píšou za celebrity nebo herce, kteří nemají čas ani chuť sedět dlouhé hodiny u počítače, avšak touha předat své poselství je natolik velká, že neváhají zaplatit neviditelnému autorovi. A máte pravdu!

Máte i vy nějakou zkušenost s ghostwritingem? Nebo znáte nějakou knihu, která byla tímto způsobem napsána?

Anketa

Považujete ghostwriting za spravedlivý?
Ne, cítím se oklamán/a.
50 %
Ano, zní to spravedlivě.
16,7 %
Netuším, slyším o tom poprvé a zatím nemám názor.
33,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz