Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kdyby exekuce mohly být smazány všem, a to bez výjimky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Jak by to mohlo v Česku vypadat, kdyby byl všem exekucím konec?

Článek

Exekučně zabaveno!

Včerejší procházka v nádherném, slunce zalitém dni ve mně zanechala pachuť hořkosti. Když jsem totiž míjela parkoviště nedaleko našeho domu, zahlédla jsem hezký vůz, na kterém byla „botička“ s nápisem exekučně zabaveno. V tu chvíli mě napadlo, kolik bolesti musí toto odcizení majiteli vozu způsobit a proč - kvůli hloupé chybě z mládí?

Více než 4 miliony exekucí v Česku

Celkem 4 050 185 je součet exekucí v České republice, přičemž 644 857 je fyzických osob, které mají alespoň 1 z tohoto exekuci z tohoto celkového součtu. Zajímavostí také je, že v posledním kvartálu roku 2023 přibylo 113 960 nových exekucí. Tato data jsou veřejně dostupná na oficiálních webových stránkách exekutorské komory.

Konec nelegálního zaměstnávání

Právě exekuce jsou dle mého názoru nejčastější příčinou toho, proč lidé hledají práci bez HPP a upřednostňují DPP nebo DPČ, u kterých nepřiznávají veškeré příjmy a tím se neustále točí začarovaný kruh sociálních dávek.

Kdyby však veškeré exekuce zmizely, lidé by již možná měli motivaci nastoupit do zaměstnání na HPP a odváděli by státu řádné daně ze svých příjmu. Zázrakem by snad došlo i k tomu, že by se razantně snížily výplaty státních sociálních dávek.

zdroj: https://statistiky.ekcr.info/statistiky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz