Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kudos, chill, random a další výrazy, kterým důchodci vůbec nerozumí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Připadá vám, že svým dětem a mladým lidem ve svém okolí naprosto nerozumíte? No, možná nejste tak daleko od pravdy!

Článek

Slang mladé generace

Slang mladé generace je způsob mluvy, který se používá v neformálních situacích nebo ve skupinách mladých lidí. Je to obvykle specifický jazyk, který může zahrnovat nové výrazy, zkratky, idiomy nebo gramatické konstrukce převzaté z různých jazyků (nejčastěji angličtina). Slangové výrazy jsou však velmi spontánní, předem nenaučené a jsou používány v běžném každodenním životě mladé generace. Jaké nejčastější výrazy můžete ve svém okolí slyšet a proč jim nerozumíte zejména v důchodovém věku?

Kudos

Poměrně nově používaný výraz slangové řeči mladé generace. Slovo kudos se používá k vyjádření uznání, pochvaly nebo obdivu za něčí úspěch, výkon nebo schopnosti. Tento termín má původ v řečtině a je často používán v rapu. Ačkoliv je u nás slovo kudos stále poněkud neznámé, běžně se používá v anglicky mluvících zemích a je oblíbeným výrazem při gratulaci nebo poděkování za něčí práci, úspěch nebo přínos - pokud vás tedy někdo nazve jako kudos, věřte tomu, že se nejedná o žádný hanlivý výraz!

Chill

Vychilluj se, buď v chillu! Klepete si na hlavu, proč vám někdo říká, že máte být v chilli papričkách? Chill je ve skutečnosti slangový výraz používaný jako pojmenování uvolnění, klidu nebo pohody. Když někdo říká, že se chystá chillovat nebo že je v chillu, znamená to, že se cítí uvolněně, bez stresu nebo napětí a spojitost s chilli papričkami je opravdu na hony vzdálená.

Foto: Pixabay.com

Za mnoho slangových výrazů vděčíme právě hip-hopové americké scéně.

Basic

Termín basic obvykle označuje jedince, který následuje mainstreamovou kulturu nebo módu bez vlastní originality a projevu individuality své osobnosti. Například basic dívka může být spojena s předvídatelnými zájmy, jako jsou oblíbené kávové nápoje Starbucks, legíny známých značek, selfie na Instagramu, reels na Facebooku nebo citáty z populárních filmů - jednoduše basic lifestyle!

Swag

Mít swag není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát, a to zejména mezi mladou generaci lidí. Swag je totiž slangový výraz, který se používá k popisu výjimečného stylu, kterým se jedinec projevuje nejčastěji v hip-hopové kultuře. Termín swag však může označovat také atraktivní oblečení nebo doplňky, které někdo nosí, aby vyjádřil svůj swag.

Random

A na samý závěr nejoblíbenější slovo random. Random je anglický slangový výraz, který se používá k popisu něčeho bez souvislosti. Termín random je často používán v situacích, kdy se něco stane bez zjevného důvodu. Například, když někdo říká, že se stala random událost, znamená to, že se stala nějaká událost, která není součástí předem stanoveného plánu nebo se nezdá být logickou součástí situace.

- inspirace a zdroj: kniha WAZZUP? Slovník slangu a hovorové angličtiny, 2. vydání

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz