Hlavní obsah
Zdraví

Mami, kdy už konečně umřeš?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

O Vánocích se mi dostala do rukou kniha Mami, kdy už konečně umřeš? a pouhý název ve mně probudil vzpomínky na práci v nemocnici, a to souběžně s uvědoměním, co prožívají pečující o osoby s demencí.

Článek

Kniha se stala bestsellerem

Autorkou knihy Mami, kdy už konečně umřeš? je německá spisovatelka a novinářka Martina Rosenberg. Krátce po vydání knihy v Německu se publikace stala bestsellerem a vyprávění autorky o životě se svou maminkou s demencí, zasáhlo mnoho čtenářů, a to včetně mé osoby a citlivé duše uvnitř mě.

Demence je vážné duševní onemocnění, o němž se příliš nemluví

Pravděpodobně každý člověk ví, co to je stařecká demence. Málokdo však tuší, o jak vážnou nemoc se ve skutečnosti jedná. Na pospas tohoto onemocnění totiž nejsou vydáni pouze nemocní, nýbrž také blízký okruh pacientů.

Jakmile někdo z vašich blízkých onemocní demencí, ať už pramení z Alzheimerovy choroby či nikoliv, změní se vám celý svět. Najednou před vámi totiž stojí naprosto cizí člověk, který si nemusí pamatovat vaše jméno a dokonce ani to, že vás tato osoba jako matka před třiceti lety porodila.

Příznaky demence

Existují čtyři typy nebo také stupně demence, a to logicky od nejzávažnějšího po nejlehčí. Poslední stádium této nemoci se nazývá terminální a jak jeho název vypovídá, jedná se o konečnou fázi onemocnění, kterou provází naprostý rozvrat osobnosti a následuje smrt.

Mezi nejčastější příznaky demence ve všech třech stádiích se řadí:

  • zapomnětlivost, dezorientace, snížený intelekt
  • poruchy emocí a chování
  • bludy, halucinace
  • neschopnost číst, psát a porozumět smyslu vět
Foto: Pixabay.com

V terminálním stádiu demence způsobí naprostý rozvrat osobnosti nemocného a posléze také psychickou bolest v srdci jeho blízkých.

Na péči o osobu s demencí nemusíte být sami

Pokud pečujete o osobu s demencí, můžete se obrátit na organizace a charity, které v České republice pomáhají jak pečujícím, tak i pacientům. Docházením do podpůrných skupin a sdílení svých pocitů s lidmi, kteří také o osoby s demencí pečují, můžete ulevit svým emocím a nalézt pochopení své situace v očích druhých lidí se stejným problémem.

Mé zkušenosti s demencí

Jako (původním povoláním) zdravotnický asistent jsem se během let své praxe také s demencí u pacientů několikrát setkala. Někteří z nich byli vůči mé osobě vyloženě vulgární a agresivní, nejméně třikrát po mně pacientka v průběhu mé odpolední směny hodila plastový hrneček s (naštěstí studeným) čajem. Proto mám také pro pečující o nemocné s demencí pochopení a věřím tomu, že zažívají každý den složité okamžiky. Přesto vám všem přeji, abyste tuto cestu zvládli s úctou ke stáří a také s láskou, kterou ke svým blízkým chováte.

zdroj:

- kniha Mami, kdy už konečně umřeš?, Martina Rosenberg

- vědomosti nabyté během zdravotnické praxe

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz