Hlavní obsah

Můj přítel vozíčkář aneb proč se vyplatí nastavit si nový mindset

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Každý máme svůj osud pevně v rukou a ačkoliv před touto skutečnosti často zavíráme oči, je vhodné přehodnotit svůj mindset a inspirovat se mým nejlepším přítelem, který je již 20 let imobilní.

Článek

Co to je mindset?

Jedná se o způsob, kterým člověk přistupuje k různým životním situacím, jaké má přesvědčení o svých vlastních schopnostech a jak se vyrovnává s výzvami, které přicházejí do jeho života.

Mindset je ve volném překladu nastavení mysli a jak sám název vypovídá, dá se přizpůsobit našim potřebám. Změna mindsetu může mít totiž obrovský vliv na to, jakým způsobem člověk dosahuje úspěchu ve svém osobním i profesním životě.

Růstový mindset

Lidé s růstovým mindsetem věří, že schopnosti, jež jim byly dány od narození do vínku, mohou být rozvinuty a zlepšeny skrze usilovné cvičení a učení se nových dovedností. Tzv. růstový mindset podporuje lidskou odvahu, odolnost a otevřenost k novým výzvám.

Fixní mindset

Nicméně, existuje také opačný pohled na svět. Lidé s fixním mindsetem totiž věří, že jejich schopnosti jsou jednoznačně dané a neměnné. Mohou se proto v důsledku těchto přesvědčení vyhýbat jakýmkoliv výzvám a novým situacím, protože se bojí selhání a považují neúspěch za důkaz své vlastní nedostatečnosti.

Foto: Pixabay.com

Pozitivní nastavení myslí může pomoci překonat i každodenní starosti s trvalou imobilitou.

Můj přítel vozíčkář

Na základě svých vlastních životních zkušeností jsem přesvědčená o tom, že nezáleží na životních okolnostech, jež vás potkaly, protože růstový mindset je možné mít v jakékoliv situaci a rovněž v jakémkoliv těle.

Příkladem může být můj nejlepší přítel, který je již dvacet let vozíčkářem a jeho okolí se od něj má stále co učit. Jeho nohy sice již nefungují tak, jak by měly, avšak jeho pozitivně naladěná mysl mu dodává sílu v každodenních životních okamžicích a jeho optimistický pohled na svět dokáže rozzářit úsměv na tváři každému, kdo se pohybuje okolo něj.

Růstový mindset v praxi

Mé osobní zkušenosti jsou pravděpodobně jasným důkazem toho, že růstový mindset může pomoci lidem s postižením vybudovat si soběstačnost a nezávislost tím, že jim poskytne pocit kontroly nad svým životem a přesvědčí je, že mohou dosáhnout svých cílů bez ohledu na překážky, které se v jejich životě stačily objevit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz