Hlavní obsah
Psychologie

Myslíte si, že jste zdraví? A co když ne? Aneb strašák folie à deux

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Nemoc duše, duševní nemoc, psychóza. Nespočet nemocí a přec jeden jmenovatel: strašák - každého z nás. Dlouhá léta se jako zdravotník zajímám o psychiatrii a tentokrát píši na téma folie à deux.

Článek

Folie à deux

Pravděpodobně každý člověk se v životě setkal s osobou trpící psychickými problémy či psychiatrickými nemocemi. Mezi časté příznaky mnoha takových případů patří také známé bludy. Běžně se s člověkem trpícím bludy setkáte, vyslechnete si ho, a tak nějak tušíte, že to jsou pouze jeho mylné domněnky a nabídnete mu pomocnou ruku. Ale co když nakonec jeho bludům sami uvěříte? V tom případě se jedná o poruchu s názvem folie à deux.

Folie à deux je název pro tzv. sdílenou psychózu a zároveň vzácný psychiatrický syndrom, kdy pacient trpící bludy přenáší své domněnky a nesmyslné myšlenky na druhého (dosud zdravého) člověka. Stejný syndrom sdílený více než dvěma lidmi může být také bludné přesvědčení sebe navzájem třemi, čtyřmi nebo několika dalšími lidmi, a dokonce také celou rodinou.

Typické případy folie à deux

Pokud vás zajímá konkrétní případ sdílené psychózy, můžeme si uvést dva rodiče, kteří jsou přesvědčeni o tom, že jejich dítě stále žije nebo hromadnou rodinnou sebevraždu, kdy je jeden člen rodiny svými bludy doslova hnán ke spáchání k zabití sebe samého a přesvědčí o nezbytné sebevraždě i ostatní členy své rodiny.

Foto: Pixabay.com

Lidé se v souvislosti s psychiatrickými onemocněními nejčastěji obávají ztráty sebe samých.

Jak se proti folie à deux bránit?

Jste ženou s nadprůměrným IQ? V tom případě jste v kategorii lidí, u kterých se tato porucha vyskytuje nejčastěji. Tzv. sdílená psychóza se totiž obvykle vyskytuje u žen s mírně nadprůměrným IQ - většinou se však jedná pouze o ženy, které nemají žádný kontakt se svou rodinou a žijí ve vztahu s mužem trpícím bludy.

Pokud by tedy existovala jakási obrana proti sdílené psychóze, je to především preventivní dostatek pohybu, čerstvého vzduchu, a především sociálního kontaktu s okolním světem. Neuzavírejte se před ostatními, i když jste introvertem a buďte vždy obezřetní, s kým sdílíte svou domácnost, a to zejména po několika dnech od prvního seznámení.

Zdroje:

kniha H. Kučerová - Psychiatrické minimum

https://en.wikipedia.org/wiki/Folie_%C3%A0_deux

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz