Hlavní obsah
Názory a úvahy

Senioři vzpomínající v dobrém na totalitu? Falešný vzpomínkový optimismus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Vzpomínkový optimismus se promítá do dnešních seniorů a sedí na nich jako hrnec na zadku.

Článek

Vzpomínkový optimismus

Vzpomínkový optimismus je psychologický jev, který odkazuje na tendenci lidí přehodnocovat své minulé zážitky s pozitivním důrazem. Namísto toho, aby se soustředili pouze na negativní aspekty minulosti, lidé s vyšším stupněm vzpomínkového optimismu vidí své zážitky z minulosti jako pozitivní (ačkoliv tak růžové nemusely být).

Proč se to děje? Jednoduše si podvědomě volíme vždy příjemnější a příznivější cestu. Nač se zaobírat v negativní minulosti, když můžeme všechny mínusy vytěsnit a pamatovat si pouze pozitiva?

Všeho bylo dost a všichni měli práci

Nejčastější vzpomínkou seniorů na totalitu bývá, že všeho bylo dost a nikomu nic nechybělo. Ve skutečnosti se však stály fronty na banány a mandarinky, zatímco dnes se jedná o ovoce běžně dostupné na každém rohu. A že se v zásilce s banány čas od času vyskytne nějaký drogový bonus navíc, to vem čert.

Dalším velmi oblíbeným tématem k diskuzi o dobách dávno minulých je práce, které prý všichni měli dostatek a nikdo neseděl doma na zadku. Čím to mohlo být? Nebylo naopak mnohem více lidí ve vězení z důvodu udávačství?

Lidé k sobě měli blíž než dnes

Ano, a to dokonce tak blízko, že učitelky se nebály děti ve školách fyzicky napadat a jelikož pod svícnem je největší tma, člověk paradoxně například nevěděl o existenci lidí na vozíku nebo o těžce nemocných dětech ve svém okolí. A že byl každý druhý za totality udavač? Ale no tak. Zůstaňme u vzpomínkového optimismu!

- Článek je subjektivním názorem autorky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz