Hlavní obsah

Školní výbava za 30 tisíc: Může si česká rodina dovolit více dětí?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Pomáhala jsem kamarádce nakupovat školní pomůcky pro její čtyři děti. Na první pohled to vypadalo jako běžná záležitost, ale realita mě doslova šokovala.

Článek

Čtyři děti na základní škole? Luxus, který si většina lidí nemůže dovolit

Kamarádka, maminka čtyř dětí, z toho jednoho prvňáčka a tří dětí na různých stupních základní školy, utratila za školní potřeby neuvěřitelných 30 tisíc korun. A to ještě není začátek školního roku!

Představte si situaci, kdy máte doma dvě děti na prvním stupni, jedno dítě jde právě do první třídy a další nastupuje do osmého ročníku. Každé z těchto dětí potřebuje nejen základní školní pomůcky jako jsou sešity, tužky, pastelky a pravítka, ale také speciální potřeby na výtvarnou výchovu, tělocvik, hudební výchovu a mnoho dalších předmětů. A nezapomeňme na učebnice a pracovní sešity, které nejsou zdaleka levnou záležitostí.

Částka, která by pokryla splátku hypotéky

Když jsme společně procházely regály obchodů, nebyla jsem schopná uvěřit cenám, které jsme viděly. Každá malá položka se postupně nasčítávala a výsledný účet byl šokující. Nákupní košík se plnil a peněženka se rychle vyprazdňovala.

Třicet tisíc korun – to je částka, která by mohla mnoha rodinám pokrýt měsíční nájem nebo hypotéku. Jenže zde šlo o školní pomůcky, bez kterých se děti prostě neobejdou.

Mohou si lidé dovolit více dětí?

To mě přivedlo k zamyšlení nad tím, jak si české rodiny vůbec mohou dovolit více dětí. Není to jen otázka financí, ale také organizačních schopností. S narůstajícím počtem dětí roste i potřeba výdajů na jejich vzdělání. A jak ukazuje náš příklad, tyto výdaje mohou být zcela zdrcující.

Foto: Unsplash.com

Co až se přidá také nákup notebooků?

Český systém školství sice nabízí některé podpůrné programy, ale ve výsledku se mnozí rodiče musejí vypořádat s obrovskými náklady na školní pomůcky, učebnice a další nezbytnosti. Zatímco dříve byla velká rodina běžnou součástí společnosti, dnes se stává luxusem, který si mnozí nemohou dovolit.

Školní rok začíná s finančním břemenem

Moje kamarádka, která je sama učitelka, je toho živým důkazem. I přes veškeré úsilí a práci, kterou do výchovy svých dětí vkládá, se musí vypořádat s tím, že školní rok začíná s obrovským finančním břemenem. A to je jen začátek – během roku se přidávají další náklady na různé školní akce, výlety, kroužky a mimoškolní aktivity.

Může si dnes průměrná česká rodina dovolit více než dvě děti? Jaká je skutečná cena vzdělání v naší zemi? A co by se mělo změnit, aby se školní výbava nestala neúnosným břemenem pro rodiče?

To jsou otázky, které by si měla česká společnost začít klást, pokud chceme podporovat rodiny a zajistit, aby se děti mohly plně věnovat svému vzdělání bez toho, aby jejich rodiče museli obětovat finanční stabilitu celé rodiny.

zdroj: osobní příběh kamarádky J.K.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz