Hlavní obsah
Lidé a společnost

Stárnutí je dárek, který není pro každého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Proč se lidé bojí stárnutí? Pro mě je stárnutí krásný dar, který není souzen každému a měli bychom si svého přibývajícího věku vážit, ne proti němu zbytečně bojovat.

Článek

Proč se bojíme stárnutí?

Tím hlavním důvodem je zřejmě to, že stárnutím se blížíme k smrti, o které skoro nic nevíme. A z neznáma plyne většinou právě ten největší strach. Ve skutečnosti však může být právě stárnutí tím největším darem, který je natolik vzácný, že není dopřán každému.

Stárnutí je dar

Sama sebe se často ptám, proč se lidé ze strachu z vrásek předhánějí v tom, kdo dříve skončí pod rukama plastických chirurgů. Jejich práce je natolik obdivuhodná, že opravdu dokáže opticky ubrat několik let každému z nás, ale opravdu to potřebujeme?

Zatímco my se obáváme každé nové vrásky, jiní lidé se nedožijí svých osmnáctých narozenin nebo dokonce těch úplně prvních narozenin, a to je opravdu smutné. Zatímco mladí lidé umírají, my bychom se měli naučit být vděční za každý nový den, nový rok i další narozeniny, ať už je počet svíček na dortu padesát nebo dokonce sto.

Senioři, buďte aktivní

Velmi mě potěšilo, že doba dožití se prodlužuje a lidé ve vyšším věku jsou více aktivní. Starší lidé začínají v důchodu cestovat a namísto setrvávání na jednom místě objevují nová místa, a to včetně exotických zemí.

Myslím si, že právě cestování je tím nejlepším, co pro sebe můžeme udělat, protože získáme nejen cenné životní zkušenosti, ale také zážitky, které si v naší mysli již navždy uchováme. Bonusem navíc je také zvýšené sebevědomí po návratu z cest, protože jsme to dokázali - odletěli jsme, seznámili se s novými lidmi a především jsme se nebáli. A to je přece skvělé, co říkáte?

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-starsi-lide-vice-cestuji-pecovat-o-slepice-je-ale-take-aktivni-starnuti-248397

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz