Hlavní obsah
Věda

Vědci udrželi dva roky naživu opici po transplantaci prasečí ledviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto: Sander Sammy/Unsplash.com

Úspěšný vědecký výzkum by v budoucnu mohl vyřešit nedostatek lidských orgánů k transplantaci, protože opici se podařilo pomocí geneticky modifikované prasečí ledviny udržet naživu po dobu dvou let.

Článek

Úspěch je potřeba oslavovat

Výzkum vědců ze společnosti založené také známým genetikem Georgem Churchem dosáhl úspěchu hodného oslavám, jak informoval britský deník Mirror. Podle odborníků na transplantace se totiž jedná o zásadní přelom, který by nakonec mohl vést k revoluci v transplantaci ledvin, které patří mezi nejvíce nedostupné orgány pro pacienty čekající na záchranu života.

Úspěšná xenotransplantace proběhla také v roce 2022

I přes ohromný úspěch se nejedná o historicky první xenotransplantaci (=transplantace orgánu jiného živočišného druhu). Ta totiž proběhla již v roce 2022 a pacientovi Davidu Bennettovi bylo v konečném stádiu srdeční choroby transplantováno prasečí srdce, respektive mu byl tímto zákrokem zachráněn život vědci a doktory lékařské fakulty University of Maryland. Zachráněný pacient se k riskantnímu zákroku vyjádřil v tom smyslu, že ´neměl co ztratit, protože pokud by zákrok nebyl úspěšný, čekala by ho tak či tak smrt vzhledem ke konečnému stadiu jeho nevyléčitelného onemocnění´.

Za pár let bychom nemuseli čekat na lidské orgány k transplantaci

Zatím se podle odborných názorů jedná o vzdálenou budoucnost (minimálně na několik dalších let), avšak již nyní je jisté, že úspěšná transplantace modifikované prasečí ledviny opici otevírá dveře k tomu, abychom jednoho dne nebyli nuceni čekat na lidské orgány k transplantaci a méně lidí by tak bylo předem odsouzeno ke smrti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz