Hlavní obsah
Právo a státní správa

Vyřízení dávek z postele, příliš pohodlná cesta k pomoci od státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Je tady duben a po půl roce se úřady opět plní žadateli o příspěvky od státu. Avšak tentokrát to jde i jinak - z pohodlí domova, ba co víc, přímo z postele!

Článek

Jenda šetří čas

Nová služba má nesporně své výhody. Pro ty, kteří mají omezenou mobilitu nebo jsou vázáni doma kvůli péči o dítě či jiné závazky, může systém Jenda znamenat osvobození od (mnohdy únavného) běhání po úřadech. Ale co ti, kteří by mohli vykonat ten krok za dveře a potkat se s úředníkem tváří v tvář?

S přístupem k vyřízení dávek na dosah jednoho kliknutí se můžeme ptát, zda takovéto usnadnění nepodkopává samotný účel sociální podpory. Je opravdu vhodné mít vše „na pohodlný dosah“ i v situacích, které vyžadují určitou míru zodpovědnosti a osobního přístupu?

Lidský kontakt může některým žadatelům chybět

Jsme spokojení s tím, že dávky státní sociální podpory lze nyní vyřídit s minimálním lidským kontaktu? Nebo bychom měli znovu zvážit, co ztrácíme automatizací?

Co je to systém Jenda?

Systém Jenda představuje revoluční krok v digitalizaci s českou státní správou. Jde o online platformu, která umožňuje občanům vyřídit žádosti o dávky státní sociální podpory bez potřeby osobní návštěvy úřadů.

Tento systém je pojmenován po fiktivním úředníkovi Jendovi, který symbolizuje přátelské rozhraní mezi občany a úřady. Výhodou Jendy je jeho dostupnost 24/7 z jakéhokoli místa a zařízení s připojením k internetu, což značně usnadňuje a zrychluje celý proces žádostí o dávky.

Zdroj: https://jenda.mpsv.cz/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz