Hlavní obsah

Za čekání na letišti si můžete sami, proč cestujete v hlavní sezoně?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: DALL-E

Zpožděné lety, nekonečné fronty na check-in a přeplněné bezpečnostní kontroly. Čekání na letišti může být únavné a stresující, ale je třeba se zamyslet, proč se tak často ocitáme v této situaci.

Článek

Hlavní sezona

Hlavní sezona cestování, obvykle během letních prázdnin, je období, kdy většina lidí plánuje své dovolené. Toto období má své výhody – teplé počasí, více volného času, větší nabídka zájezdů a aktivit. Nicméně, má to i své nevýhody, které si často neuvědomujeme, dokud nestojíme na letišti.

Proč je letiště v hlavní sezoně tak přetížené?

  • Letiště v hlavní sezoně doslova praskají ve švech. Většina lidí si vybírá dovolenou v době, kdy mají děti prázdniny nebo když jsou na dovolené také jejich kolegové. To znamená, že letiště musí zvládat několikanásobně větší počet cestujících než mimo sezonu.
  • Letecké společnosti přidávají další lety, aby uspokojily poptávku, což však znamená větší nápor na letištní infrastrukturu. Každý další let znamená více lidí na odbavení, bezpečnostních kontrolách a u nástupu do letadla.
  • Větší počet cestujících a letů přirozeně zpomaluje všechny služby na letišti. Personál se musí vypořádat s větším objemem práce, což může vést k delším čekacím dobám na check-in, bezpečnostní kontroly a odbavení zavazadel.

Jak se vyhnout čekání na letišti?

Cestujte mimo hlavní sezonu. Pokud je to možné, naplánujte si dovolenou mimo období letních prázdnin. Ceny letenek a ubytování bývají nižší, letiště méně přetížená a služby rychlejší. Místo velkých mezinárodních letišť zkuste letět z menších regionálních letišť.

Přijďte na letiště s dostatečným předstihem a buďte připraveni na všechny kontroly. Mějte všechny potřebné dokumenty po ruce a zavazadla připravená k rychlému odbavení.

zdroj: autorský text na základě osobních zkušeností

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz