Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Platy učitelů: Přivede plán vlády dostatek nových pedagogů?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Shutterstock

Pokud se má situace ve školství zlepšit a více lidí se má dát na dráhu pedagogiky, platové podmínky učitelů se musí výrazně navýšit. Odvrátí plán vlády možnou katastrofu?

Článek

K učitelství chce česká společnost lidi přimět se slovy „sice budete mít nízký plat, ale užijete si dva měsíce prázdnin a budete dělat práci, co má smysl“. Co už je však raději opomíjeno, je to, že mimo samotné vyučování, za které jsou učitelé placeni, k povolání patří i příprava, kterou už učitelům nikdo neproplatí. Podle slov některých učitelů tak mohou někdy pracovat i zhruba 14 hodin denně. Pak tu máme ještě stres spojený s výchovou dětí, které mohou dát pedagogům zabrat, papírování, zejména třídních učitelů, a mnoho dalšího, o čem jsem si jist, že se s námi učitelé vřele podělí.

Jak víme z médií, v českém školství chybí učitelé. Podle neziskové organizace „Začni učit!“ v českém školství chybí kolem 6000 učitelů, a to může podle organizace také znamenat 444 zavřených škol nebo 80 000 žáků bez učitelů. Žáci a rodiče už nyní pociťují následky chybějících pedagogů, jelikož na žádaných oborech na středních školách je nedostatek míst. Situace se má také nadále zhoršovat odchodem učitelů v důchodovém věku, které nemá kdo nahradit. Zejména chybí učitelé technických oborů, nebo například učitelé matematiky, fyziky nebo chemie. Hrozí, že některé předměty nebude mít kdo učit.

Stávající platy učitelů jsou spíše demotivující než naopak. Pokud chceme, aby se situace zlepšila a více lidí si vybírala učitelské povolání, musíme toto povolání řádně ohodnotit, spoléhat se na smysl pro ušlechtilé poslání a dobrotu srdce učitelů je cestou do pekel. Sám se chystám na studium pedagogiky, a jelikož chci rodinu, kterou budu schopen uživit, pokud se situace nezlepší, nebo jen mizivě, vím, že nepůjdu učit, ani pokud vystuduji. Ostatně, když se podělím s lidmi o tom, že chci studovat pedagogiku, kromě toho, že „někdo to dělat musí“ často slýchám větu „vždyť to pak stejně nebudeš muset dělat“.

Podle plánu vlády ustanovit platy učitelů na 130 % průměrné celostátní mzdy to vypadá, že se situace výrazně zlepší. Kolem plánu sice kolují nejasnosti, jako například jestli se má jednat o loňskou průměrnou mzdu, předloňskou, anebo dřívější. Pokud pracujeme s variantou loňské průměrné mzdy, nastupující učitel by měl mít v roce 2024 podle webu Kupnisila.cz měsíční hrubou mzdu 38 700 Kč, místo nynějších 32 820 Kč. To by bylo již výrazné polepšení, zvlášť když vezmeme v potaz platový růst podle dosažené praxe. Ale jak přesně bude finální podoba učitelských platových podmínek, zatím není jasné.

Pokud se situace opravdu zlepší, stále bude trvat roky, možná dekádu, než se situace začne zlepšovat a změny ve školství pocítíme. Důležité však je, že dost možná odvrátíme katastrofu. Kromě řešení cestou zvýšení platů se zde ještě nabízí řešení v podobě návrhu umožnit učit lidem bez pedagogického vzdělání, návrh však čelí ostré kritice kvůli kvalitě vzdělávání. Co myslíte, bude plán vlády dostačující, aby se více lidí ucházelo o povolání učitele? Je otevření školství lidem, zejména odborníkům bez pedagogického vzdělání, žádoucím řešením?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz