Hlavní obsah
Lidé a společnost

15letá Mary si stopla zrůdu: Bývalý námořník ji znásilnil a usekl jí obě ruce. Dnes je z ní malířka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto

Mary Vincent skončila po brutálním útoku nahá a silně krvácející na dně hluboké rokle, kam ji shodil 51letý řidič dodávky, kterého stopla na kalifornské silnici. Navzdory těžkým zraněním dívka přežila. Sílu jí dodávalo odhodlání násilníka usvědčit.

Článek

Kvůli problémům v rodině se vydala k příbuzným do Kalifornie

Mary Vincent se narodila v roce 1963 a s rodiči a šesti sourozenci vyrůstala v americkém Las Vegas. Mary kvůli rodinným neshodám utekla z domova a spolu se svým starším přítelem dokonce jeden čas žila na ulici a přespávala v jeho autě, dokud ho úřady nezadržely a neobvinily ze zneužívání mladistvé. Protože trvalý návrat do napjaté domácí atmosféry byl pro patnáctiletou dívku nepřijatelný, rozhodla se odcestovat ke svým příbuzným do Kalifornie. V Berkeley bydlel její dědeček, ke kterému se na nějakou dobu uchýlila. Nakonec však Mary přeci jen přemohl stesk po domově a ona se na konci září 1978 vydala na dalekou cestu stopem zpět.

Řidič se zdál dívce docela sympatický

Téhož dne se ve své dodávce po kalifornských silnicích bezcílně potuloval bývalý námořník Lawrence Singleton. Když prošedivělý padesátník spatřil mladou dívku stopující u cesty, neváhal a zastavil. Postarší řidič dokonce Mary zprvu připadal sympatický. Jelikož cestování formou stopu využívala v minulosti už mnohokrát, byla přesvědčená, že ani tentokrát se jí nic zlého nestane. Jak moc se mýlila, zjistila důvěřivá dívka tehdy, když si všimla, že auto zničehonic sjelo ze správného směru. Vyděšená Mary se pokusila o útěk, ale než stihla cokoliv podniknout, únosce ji udeřil do hlavy kladivem a ona skončila v bezvědomí.

Těžce zraněná se dokázala vyškrábat z několikametrové propasti a sehnat pomoc

Následující chvíle se pro teprve patnáctiletou Mary Vincent na mnoho let staly děsivou noční můrou, kterou musela znovu a znovu prožívat prostřednictvím svým snů. Lawrence Singleton bezvládnou omámenou dívku svázal a znásilnil. Když přišla k vědomí, prosila násilníka, aby ji osvobodil. Ten vzal sekyru a několika prudkými pohyby Mary usekl obě ruce pod lokty. Poté svou oběť shodil do hluboké rokle, tam ji nacpal do cementového válce a nechal ji svému osudu. Myslel si, že je buď mrtvá, nebo brzy zemře. Mary Vincent však nelidský útok přežila a těžce zraněná dokázala vyšplhat z propasti nahoru. Celá od krve a úplně nahá se motala po dálnici a modlila se, aby potkala nějaké projíždějící auto. První vůz ji objel bez povšimnutí, ale napodruhé už omdlévající Mary zastavila dvojice, která právě cestovala na dovolenou, a dívce okamžitě sehnala lékařskou pomoc.

Útočník, který připravil patnáctiletou dívku o obě ruce, vyvázl s čtrnáctiletým trestem

I když Mary Vincent prožila nepředstavitelné trauma, ihned po převozu do nemocnice pomáhala s identifikací útočníka. Nespala a neúnavně se snažila vytvořit s pomocí policie podrobný portrét muže, který ji připravil o ruce a jehož řádění málem nepřežila. Snaha dopadnout Lawrence Singletona a usvědčit ho z jeho zločinu bylo ostatně to, co Mary dodalo sílu za svůj život bojovat. Jen díky svému pevnému odhodlání se dokázala s těžkými poraněními vyškrábat na dálnici a najít pomoc. Zásluhou dívčina přesného popisu policie Lawrence Singletona o několik dní později zatkla. Rodáka z Floridy soud odsoudil k pouhým čtrnácti letům vězení, což byl v té době nejvyšší možný trest.

Po propuštění na svobodu Lawrence Singleton ubodal mladou ženu

Lawrence Singleton byl v roce 1987 po osmi letech svého věznění předčasně propuštěn na svobodu za své dobré chování. To u veřejnosti pochopitelně vzedmulo obrovskou vlnu protestů, takže muž, který měl na svědomí tak ohavný zločin, byl nucen po dobu trvání podmínky žít v přívěsu na pozemku poblíž věznice, jelikož žádné město mu neumožnilo na svém území pobyt. Po skončení podmínky se Singleton odstěhoval na rodnou Floridu, kde v roce 1997 ve svém domě zavraždil jednatřicetiletou prostitutku a matku tří dětí Roxanne Hayes. Tentokrát už spravedlivému trestu neušel a porota ho poslala do cely smrti, kde měl čekat na svou popravu.

Mary sebrala veškerou odvahu a šla proti muži, který jí zničil život, podruhé svědčit

Zásluhu na tom, že Lawrence Singleton dostal maximální trest, měla i jeho první oběť Mary Vincent, která se rozhodla u soudu vypovídat a popsat svou hrůznou zkušenost se souzeným bestiálním násilníkem a vrahem. Vracet se k pro ni tolik bolestivé události nebylo pro Mary vůbec nic lehkého. Od útoku totiž žila v neustálém strachu. Její domov chránil vysoký plot s ostnatým drátem a dva mohutní mastifové. Kdykoliv viděla v televizi nebo novinách Singletonovu fotografii, roztřásla se po celém těle. Kvůli pekle, které vinou Singletona prožila, trpěla nejen poruchou příjmu potravy, ale také se rapidně zhoršily její vztahy s rodinou. V jednu chvíli Mary dokonce uvažovala, že si vezme život. Přes všechny strachy a traumata však dokázala sebrat veškeré své síly a u soudu proti Singletonovi dobrovolně svědčila.

Snu o tancování se musela vzdát, ale objevila v sobě výtvarný talent a stala se malířkou

Mary Vincent při své emotivní výpovědi uvedla, že jí Lawrence Singleton zničil celý život. Chtěla se stát tanečnicí, ale kvůli jeho útoku se musela se svým snem rozloučit. Právě to, že se nyní postavila na stranu vrahovy oběti, jí částečně pomohlo se se svou minulostí vyrovnat. Také našla směr, kterým se chtěla v budoucnu dál ubírat. Stala se podporovatelkou lidí, kteří se stejně jako ona stali oběťmi násilných trestných činů. Za ženiným uzdravením stály i její dvě děti, díky kterým zjistila, že právě uvnitř své rodiny nachází opravdový smysl života a důvod, proč se nevzdávat. Dva týdny po útoku, při kterém jí Lawrence Singleton sekyrou usekl obě ruce, dostala Mary protézy. Místo vysněného tance se díky svým protetickým pažím stala úspěšnou malířkou, která mimo jiné tvoří zakázkově portréty. Muž, který ji v roce 1978 jako patnáctiletou málem zavraždil, se rychlé popravy nedočkal. V roce 2001 ho zabila rakovina.

Zdroje:

https://www.latimes.com/archives/la-xpm-1997-02-25-ls-32048-story.html

https://www.ranker.com/list/mary-vincent-lawrence-singleton-case/laura-allan

https://www.themirror.com/news/us-news/chilling-case-young-hitchhiker-15-475976

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lawrence_Singleton

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mary_Vincent_(artist)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz