Hlavní obsah
Lidé a společnost

18 let v zajetí: Jaycee unesli na cestě do školy. Únosci porodila 2 dcery. U soudu dostal 431 let

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto

Když bylo Jaycee Dugardové 14 let, porodila svou první dceru. Druhou dceru přivedla na svět o 3 roky později. Otcem obou dětí je usvědčený sexuální delikvent, který Jaycee s pomocí své manželky unesl a dlouhých 18 let věznil na pozemku za svým domem.

Článek

Do méně rušné oblasti se rodina přestěhovala kvůli větší bezpečnosti

Jaycee Lee Dugardová se narodila v roce 1980 a vyrůstala v kalifornském městě Anaheim. Když jí bylo sedm let, její matka se znovu provdala a zanedlouho po svatbě do rodiny přibyla Jayceeina nevlastní sestra Shayna. Po přestěhování do méně rušné venkovské oblasti poblíž jezera Tahoe žila Jaycee poklidným a obyčejným životem, stejně jako miliony jejích vrstevnic. Život celé rodiny už ale navždy změnil jeden červnový den roku 1991, kdy tehdy jedenáctiletá Jaycee jako každé všední ráno spěchala na zastávku školního autobusu, která se nacházela kousek od jejího domu.

Znehybnil ji paralyzérem a naložil do auta

Asi v polovině cesty vedoucí do dlouhého kopce u nic netušící školačky zastavilo šedé auto. Jaycee si nejprve myslela, že se jí jeho řidič chce pouze zeptat na cestu. To také po stáhnutí okénka udělal, poté však vytáhl paralyzér, dívku omráčil, nacpal do auta a odjel. Na zadním sedadle seděla únoscova manželka, která nehybnou  Jaycee přikryla dekou. Celé scéně přihlíželo několik svědků, mezi nimi i dívčin otčím.

Pátrání po unesené školačce nikam nevedlo

Okamžitě se rozjela mohutná pátrací akce. Pomáhali i dobrovolníci, všude visely plakáty s fotografií zmizelé Jaycee, město zaplavily růžové stuhy, vyjadřující podporu postižené rodině. Právě růžová totiž byla oblíbenou barvou unesené dívky. Stopy však nevedly nikam a po blonďaté školačce jako kdyby se slehla zem. Manželství její matky a otčíma se i díky tlaku z vyšetřování rozpadlo a málokdo už doufal, že se Jaycee ještě někdy objeví živá a zdravá.

Za únos už byl odsouzen, ale pustili ho na podmínku

Ono ráno dne 10. června roku 1991 to bylo naposledy na příštích dlouhých a nepředstavitelně těžkých osmnáct let, co Jaycee Lee Dugardová viděla svou milovanou rodinu. Únosci dívku odvezli necelých 200 kilometrů od domova a následující roky ji věznili na svém pozemku za domem, kde stálo několik dřevěných přístřešků a stanů. Jaycee byla v první chvíli přesvědčená, že jejímu vězniteli jde o výkupné, ale Phillipu Garridovi šlo o něco úplně jiného. Odsouzený sexuální delikvent Phillip Garrido si odpykal jedenáct let ze svého padesátiletého trestu za únos a znásilnění pětadvacetileté dívky, kterých se dopustil v roce 1976, a v roce 1988 byl podmínečně propuštěn. Svou ženu Nancy poznal ve vězení, kde se s ní také oženil. Když opustil brány věznice, začal žít spolu s manželkou ve městě Antioch v Kalifornii.

Díky svým dcerám se cítila méně osamělá

Phillip Garrido, náboženský fanatik a uživatel drog, Jaycee Dugardovou poprvé znásilnil asi týden po jejím únosu. Když bylo ubohé dívce teprve čtrnáct let, přivedla na svět svou první dceru, jejímž otcem byl zvrhlý únosce. Druhou dceru Jaycee porodila ve svých sedmnácti letech. O početí, porodu ani péči o novorozence Jaycee nevěděla vůbec nic, informace nasbírala v televizi, kterou jí Garrido pořídil do skrýše na zadním dvoře jeho domu. Oba porody musela vyděšená mladá matka zvládnout bez lékařské pomoci, jen za asistence Garrida a Nancy, která pracovala jako pomocná ošetřovatelka. Dcery se naštěstí narodily zdravé a velice dobře prospívaly. Od počátku druhého těhotenství už únosce dívku nikdy neznásilnil. Jaycee se starala o vzdělání svých dcer, které nemohly navštěvovat školu. Snažila se jim předat alespoň ty vědomosti, které se stihla naučit před svým únosem.

Neutekla, protože se bála, že ztratí své děti

Roky ubíhaly a Phillip Garrido své zajatkyni už natolik důvěřoval, že jí dokonce dovolil vyřizovat za něj některé pracovní záležitosti. Pomocí počítače a tiskárny doma na zakázku vyráběl vizitky a nejrůznější oznámení a Jaycee měla přístup nejen k firemnímu e-mailu, ale také k telefonu. Nikdy však žádného z Garridových zákazníků, se kterými komunikovala, nepožádala o pomoc. Před domem také zasahovala policie, která mluvila s únoscem ohledně oznámení souseda o přítomnosti nezletilých osob na jeho pozemku a Garridův kurátor z probační služby se s Jaycee dokonce setkal, ale přijal vysvětlení, že jde o dceru příbuzného a po dívčině pravé identitě nepátral, i když se nacházela v domě usvědčeného sexuálního delikventa.

Své pravé jméno prozradila, až když se únosce přiznal

Od zmizení Jaycee Lee Dugardové uběhlo již osmnáct let, když se v srpnu roku 2009 objevil Phillip Garrido ve společnosti dvou dospívajících dívek v kampusu Kalifornské univerzity v Berkeley, aby si zařídil povolení pro svou náboženskou akci. Svým podivínským chováním okamžitě vzbudil podezření a věci se konečně daly do pohybu. Zanedlouho již v doprovodu Nancy, Jaycee a obou jejích dcer vstupoval na půdu probačního úřadu, kde měla Jaycee za úkol převyprávět smyšlenou historku o své identitě. Zprvu se bránila oznámit svou pravou totožnost. Až poté, co se Phillip Garrido přiznal k jejímu únosu a znásilnění, prozradila ohromeným vyšetřovatelům, kým skutečně je. Své jméno však nedokázala po tolika letech, kdy to měla zakázané, vyslovit, proto se ho rozhodla napsat na papír.

Dnes se těší na každý nový den, který ji čeká

Oba únosci byli okamžitě zatčeni a Jaycee se po téměř dvaceti letech shledala se svou matkou a sestrou. Obě dcery zůstaly v její péči. Jen kvůli nim neutekla z domu svého únosce, i když k tomu měla později mnoho příležitostí. Prostě se přizpůsobila, aby přežila, ale nikdy nezapomněla na to, že Garrido je její věznitel. Phillip Garrido byl za své činy odsouzen k 431 letům vězení a jeho manželka Nancy si odpykává šestatřicetiletý trest. Jaycee se s dcerami nastěhovala k matce a splnila si spoustu přání, o kterých snila v době svého zajetí. Třeba se naučila řídit auto, plavala s delfíny nebo se proletěla horkovzdušným balónem. O svém těžkém osudu napsala dvě autobiografické knihy a také se rozhodla založit nadaci, která mimo jiné pomáhá rodinám poznamenaným únosem. Soukromí svých dcer se snaží chránit, jen prozradila, že je na obě velice hrdá. Jaycee Dugardová ráda sbírá borové šišky. Šiška totiž bylo to poslední, čeho se dotkla na svobodě předtím, než ji omámenou únosce zvedl ze země a naložil do svého auta.

Zdroje:

DUGARDOVÁ, Jaycee. Uloupený život. Ikar:Praha, 2013. ISBN 978-80-249-1947-8

https://people.com/where-are-jaycee-dugard-daughters-today-8637734

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Kidnapping_of_Jaycee_Dugard

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz