Hlavní obsah
Lidé a společnost

Sarah Forsythová: Ze zdravotní sestry sexuální otrokyní v amsterdamské čtvrti červených luceren

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Když 19letá Britka odpovídala na inzerát slibující práci zdravotní sestry v Amsterdamu, ani v nejhorším snu ji nenapadlo, že místo nového životního startu spadne na to nejhlubší dno.

Článek

V Amsterdamu chtěla pracovat v jeslích

Sarah Forsythová se narodila roku 1976 v Newcastlu a první léta jejího života nebyla vůbec jednoduchá. Od dětství musela čelit pohlavnímu zneužívání ze strany vlastního otce a poté nějaký čas vyrůstala v dětském domově. Nelehký osud Sarah nezlomil a ona se v devatenácti letech rozhodla, že odjede ze své rodné země a začne znovu někde daleko. Její volba padla na nizozemské hlavní město Amsterdam, ve kterém měla domluvené zaměstnání jako zdravotní sestra v jeslích. Nabídku lákající na vysněnou práci mezi dětmi dívka našla pomocí inzerátu a brzy si zařídila vše potřebné k tomu, aby se mohla vydat na cestu.

Už na letišti cítila, že je něco špatně

Jakmile Sarah Forsythová vystoupila plná očekávání na amsterdamském letišti, ovládl ji nevysvětlitelný pocit, že všechno není úplně v pořádku. Neodbytný vnitřní hlas jí říkal, ať se otočí a letí nazpátek, ale Sarah svou intuici neposlechla a vydala se směrem k muži, který ji měl v letištní hale podle domluvy vyzvednout. Poté, co uviděla Johna Reece, který na ni čekal, dívčin špatný pocit ještě zesílil. I přesto se však k cizímu muži připojila a následovala ho. Jak velkou udělala chybu, se Sarah dozvěděla už o chvíli později, když jí John Reece ukradl cestovní pas a pod pohrůžkou smrti ji vyděšenou odvlekl do jednoho z domů ve staré části Amsterdamu. Že svou výhrůžku únosce myslel vážně, dokazoval nabitou zbraní, kterou mířil přímo na dívku.

Drželi ji v jednom z nevěstinců v amsterdamské čtvrti červených luceren

Sarah Forsythová se tak místo ve vytoužených dětských jeslích ocitla ve známé amsterdamské čtvrti červených luceren, která je proslulá svými uličkami lásky, kde každý večer v rozsvícených výlohách vystavují svá těla oděná pouze ve spodním prádle zdejší prostitutky. Ty k sobě lákají zákazníky z obrovského množství zvědavých turistů, kteří sem míří doslova v davech. Právě kvůli nadměrné turistice a s ní spojeném častém narušování pořádku v ulicích došli nedávno amsterdamští radní k radikálnímu řešení. Do několika let mají v plánu místní prostitutky přestěhovat do speciálního erotického centra na periferii, kde by dál mohly provozovat své řemeslo a odlehčit tak historické části města od extrémního turismu. Toto rozhodnutí však vzedmulo vlny protestů amsterdamských prostitutek, které se bojí, že tím přijdou o většinu svých klientů.

Skončila jako sexuální otrokyně, která se denně bála o život

Sarah Forsythová však nepatřila k ženám, které si pobyt ve slavné čtvrti červených luceren vybraly dobrovolně. Jako sexuální otrokyně byla násilně držena v jednom z četných nevěstinců, musela spát až s dvaceti muži za noc a vydělané peníze odevzdávat svým věznitelům. Její poslušnost si pasáci vynucovali brutálním bitím a také drogami, které Sarah začali podávat ihned po únosu. Aby dívce dokázali, že jakýkoliv odpor by ji mohl stát život, odvezli ji do skladiště za městem, kde přímo před jejíma očima popravili mladou Thajku, která jim prý neodváděla dostatek peněz. Smrt zastřelené prostitutky Sarah natolik šokovala, že od té doby ani na vteřinu nepomyslela na případný útěk, protože se bála, že by skončila stejně jako mrtvá Thajka, jejíž vraždu si pasáci dokonce natočili na kameru, aby hrůznými záběry vyděsili i další zajatkyně.

Po svém osvobození vypovídala proti gangu únosců u soudu

Nepředstavitelné utrpení Sarah Forsythové trvalo mnoho dlouhých měsíců, než se v roce 1997 opět dostala na svobodu. Nizozemská policie totiž přišla na stopu nebezpečného gangu, který ji unesl, a jeho členové ze strachu před zatčením zmizeli. Dny plné násilí, strachu a drog se však na mladé Britce ošklivě podepsaly. Ještě mnoho let musela bojovat s těžkou závislostí na omamných látkách, kterou si utvořila během svého věznění. Krátce po osvobození byla Sarah odvezena do Belgie, kde se zotavila z nejhoršího. Brzy poté se vrátila zpět do Velké Británie a po dlouhé době se shledala se svou matkou. Jejího hlavního únosce Johna Reece a další členy gangu se policii podařilo v tom samém roce dostat před soud a Sarah v sobě dokázala najít tolik odvahy, že proti obchodníkům s bílým masem svědčila.

Dodnes ji trápí noční můry

Sarah Forsythové je dnes osmačtyřicet let a i přes svůj smutný životní příběh sebrala takové množství síly, že se snaží pomáhat ostatním ženám, které si musely projít tím samým čím ona. O svém utrpení napsala autobiografickou knihu, kde popisuje traumata, která jí dodnes způsobují děsivé noční můry. Mezi nejhorší okamžiky, které jako nedobrovolná otrokyně zažila, patřila i ruská ruleta, kterou byly dívky držené v nevěstinci nuceny hrát pro pobavení svých pasáků. Sarah Forsythová s vděkem tvrdí, že i přes všechny prožité hrůzy měla štěstí, protože přežila. Na rozdíl od velkého množství žen, které stejně jako ona upadly do novodobého sexuálního otroctví.

Zdroje:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/amsterdamske-prostitutky-protestuji-proti-zruseni-svych-vyloh-ve-ctvrti-cervenych-luceren_201504110012_krohackova

https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-amsterdam-chysta-stehovani-ctvrti-cervenych-luceren-do-obriho-erotickeho-centra-na-periferii-40454740

https://metro.co.uk/2019/01/07/woman-abducted-19-sold-sex-slave-amsterdam-red-light-district-8317799/

https://www.thesun.co.uk/news/8130295/brit-nursery-nurse-amsterdam-sex-slave-prostitute-murder/

https://www.chroniclelive.co.uk/news/north-east-news/life-misery-amsterdam-sex-slave-1449677

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz