Hlavní obsah
Lidé a společnost

5 let v harému afrického diktátora: Z 15leté školačky sexuální otrokyní v Kaddáfího paláci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto

V roce 2011 potkala uznávaná francouzská novinářka Annick Cojeanová na jedné z libyjských ulic mladou ženu, jejíž neobyčejná krása ji zaujala na první pohled. Uvnitř však šlo o zlomenou bytost, která podle svých slov strávila roky v zajetí diktátora.

Článek

V paláci, připomínající sídlo krále popu, prý prožila celých pět let

Libye je velká země v severní Africe, jejíž břehy omývá Středozemní moře. Je známá díky svým bohatým nalezištím ropy a zemního plynu a většinu jejího území pokrývá poušť. V hlavním městě Tripolisu sídlil do roku 2011 dlouholetý libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, jehož luxusní palác Báb al-Azízíja prý svou honosností připomínal slavné sídlo zpěváka Michaela Jacksona Neverland. Nechyběla v něm ani vlastní zoologická zahrada nebo zábavní park. Dívka, která je známá pouze pod jménem Soraya, tvrdí, že ve zdejším komplexu nedobrovolně prožila dlouhých pět let plných krutosti a násilí. O svůj temný příběh se podělila se zkušenou novinářkou Annick Cojeanovou, která v zemi krátce po svržení a zabití Muammara Kaddáfího připravovala reportáž o libyjských ženách a jejich roli v tamní revoluci. Žurnalistka, pracující pro prestižní francouzský deník Le Monde, dívčinu šokující zpověď zpracovala do světového knižního bestselleru, který u nás vyšel pod názvem Kořistí v Kaddáfího harému.

Patnáctiletá Soraya byla vybraná, aby libyjskému vládci předala květiny

Podle slov dnes asi pětatřicetileté ženy se její život radikálně změnil v roce 2004, kdy Muammar Kaddáfí navštívil své rodné město Syrtu, ležící na pobřeží zálivu Velká Syrta, kde tehdy patnáctiletá školačka žila. Během vládcovy prohlídky místní školy byla Soraya vybraná, aby mu předala slavnostní kytici. Právě ten okamžik měl rozhodnout o její další budoucnosti. Mladá dívka prý totiž svým vzhledem Kaddáfího na první pohled natolik zaujala, že už druhý den si pro ni do matčina kadeřnictví přijely tři ženy v uniformách. Vyděšenou Sorayu poté unesly a vezly ji dlouhé kilometry vyprahlou pouští, dokud nedorazily do tábora, který se rozkládal uprostřed nekonečných písečných dun, kde se děvče už po druhé v životě ocitlo v blízkosti všemocného vládce. Soraya vypověděla, že od onoho dne pro ni nastal kolotoč plný znásilňování a ponižování, který trval dalších několik let.

Občas Kaddáfího doprovázela jako jedna z jeho proslulých strážkyň

Soraya byla spolu s dalšími dívkami umístěna ve špinavých suterénních místnostech diktátorova opevněného komplexu v Tripolisu, odkud si ji mohl Kaddáfí kdykoliv zavolat. Někdy dokonce vystupovala jako jedna z členek jeho známého oddílu ženských osobních stráží a v roce 2007 se v této pozici účastnila vůdcova turné po afrických zemích. Právě takzvané amazonky, jak se vysokým ozbrojeným ženám v maskáčích v Evropě přezdívalo, vzbuzovaly v okolním světě nebývalou zvědavost a zájem. Elitní bodyguardky, neustále obklopující Muammara Kaddáfího, byly vždy precizně nalíčené, nosily nalakované nehty a pyšnily se pohlednou tváří a dlouhými vlasy.

Rodina ji zavrhla

Soraya se stala nedobrovolnou sexuální otrokyní, která směla zdi tripolského paláce opustit jen se strážemi po boku. Občas jí bylo umožněno kontaktovat svou rodinu, která se však za dceřin osud nesmírně styděla, což vztahy mezi Sorayou a příbuznými už navždy těžce poznamenalo. Dívka se dokonce začala bát o život, protože její bratři viděli jedinou možnost, jak se očistit od hanby, kterou jim Soraya podle nich způsobila, v sestřině smrti. Obavy o vlastní bezpečnost nakonec vedly k tomu, že dívka se po svém vymanění ze zajetí rozhodla přerušit veškeré styky s rodinou a zůstala žít v osamění. Když se setkala s Annick Cojeanovou, právě se ze všech sil snažila znovu si vybudovat svůj život. Ale sama nevěděla, jestli se jí to vůbec někdy povede, protože na peklo, které byla nucena prožít, prý nikdy nezapomene.

Zdroje:

https://www.dailymail.co.uk/news/article-2474533/The-terrible-truth-Gaddafis-harem.html

https://www.france24.com/en/20120920-muammar-gaddafi-rape-weapon-libya-annick-cojean-le-monde-sexual-slavery-harem-abuse-women

https://www.theguardian.com/world/2011/sep/07/gaddafis-amazonian-bodyguards-barracks

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/books/reviews/book-review-gaddafi-s-harem-by-annick-cojean-trans-marjolijn-de-jager-8901967.html

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/zpoved-sexualni-otrokyne-tak-si-kaddafi-vybiral-obeti/r~i:article:776131/

https://zoom.iprima.cz/zajimavosti/kaddafi-sexualni-otrokyne

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-povstalci-vyplenili-kaddafiho-sidlo-pripominalo-pry-jacksonuv-neverland-127611

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/nad-kaddafim-spojenci-zavreli-nebe-pred-deseti-lety-libyi-dodnes-zmita-chaos-343016

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz